» Svar på en fråga

Vad duktig du är att få hästarna att samarbeta med dig! Tingeling är verkligen jättesöt, ska du sälja henne år ägarna eller du utbildar henne åt dem? Kan inte du göra ett inlägg om hur du får bråkiga och trotsiga hästar att samarbeta så bra som du får? Jag har en 4 åring som är inne i någon trotsfas nu, så fort hon inte vill något så stannar hon och småstegrar och jag kan inte svänga runt henne. Jag har provat att säga till henne ordentligt men hon blir bara uppstirrad. Hade varit intressant att höra ditt tankesätt. (Hon rids Max tre dagar i veckan 40 min, en gång på banan, fjärde dagen longeras/promeneras/löshoppas resten vilar hon)
 

Ang filmen på Tingeling.
Tack så mkt! Det finns ingen plan på att hon ska säljas utan hon ska bara utbildas och få komma ut på tävlingsbanorna för att få lite rutin. 
Om jag har en "bråkig" eller på något sätt speciell häst i stallet brukar jag..
1. Se till att hästen lyssnar på marken, alltså vid all typ av hantering. Gå, stanna, backa, se till att hästen inte kliver rätt över dig som står på backen. Se till att den flyttar för tryck redan i stallgången exempelvis. Jag tycker det är viktigt att hästen redan här vet vem som bestämmer, jag är inte elak mot hästarna men det är viktigt att jag har pondus och är ledaren annars är det omöjligt att ta kommandot när man väl sitter i sadeln. 
 
Vid själva ridningen brukar jag börja med att rida hästen på ett ställe den känner sig trygg på. Det kan vara hemma på ridbanan, en speciell slinga i skogen, ett fält, helt ensam, tillsammans med andra hästar, ja i princip hur och var som helst. Då tycker jag att man bygger upp ett förtroende med hästen och kan därefter vidga sina vyer och rida på andra ställen allt eftersom.
Gappa som jag hade ett tag för ca 2 år sedan var väldigt speciell. Jag arbetade enligt metoden att undvika strider och bara hålla henne på gott humör. Det var då alltid jag som bestämde och hon trivdes bäst att bli riden hemma på vår bana. Jag red inte ut i skogen då det mest blev strider och hon blev bara på sämre humör trots att jag vunnit. Det är viktigt att hästen aldrig får vinna. Vinner hästen en enda gång.. är det en gång för mkt!  
 
Vissa speciella hästar longerar jag före ridning för att få bort den första "dumma" energin. En del inspänt så de får ta striden med sig själva, andra utan inspänning mest för att komma igång i kroppen. 
 
Om jag vore dig skulle jag nog rida hästen oftare men kortare pass. Det kan vara så att hon blir trotsig för att hon inte orkar. 40 min krävande ridning är ganska jobbigt för en 4-åring vilket gör att hon kanske börjar protestera på grund av det?! Jag brukar sluta rida en yngre häst när den fortfarande har energi kvar, så att den aldrig hinner börja bråka för att den är slut i både kropp och knopp eller det ena av det. Då känner sig hästen världsbäst även när passet är klart och bär då med sig en positiv upplevelse till nästa gång den ska ridas. Jag skulle hellre rida pass på 10-15 minuter, fler dagar i veckan :)
 
Hoppas jag kunde ge dig några tips iaf :)


Anonym
13 Maj, 2014 - 18:35

Åh vilka bra tips! Tack så mycket :)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo