» Qulan

Jag fick en fråga, hur läget ser ut med Qulan.
 
Skrev detta i juli förra året:
 
Qulan fungerade inte som hon brukar när jag red henne i våras. Detta visade sig i hennes resultat på tävlingsbanan. Efter konstigt beteende vid en tävling i Grevagården så tog vi olika prover på henne som visade selenbrist, vilket är vanligt hos många hästar men hon hade extra stor brist på det. Det är farligt att överdosera selen så därför är det inget man kan ösa på som tillskott till hästarna om man bara misstänker selenbrist. Efter en kur selen åkte vi på en mindre regional tävling efter några veckor för att hoppa en 120, där hon betedde sig konstigt ändå. Vi insåg då att det måste vara något annat och åkte söderut till en veterinär som hittade en skada på korsbandet efter att ha ultraljudat. Han sa att hon gått med denna skada i ett par månader och att det var en typisk "hagskada". Hon har aldrig varit halt, svullen eller liknande av detta så därför har vi inte kunnat upptäcka skadan själva. 
Det stämmer in väldigt bra i tiden att hon haft den i ett par månader om man spolar tillbaka bandet och ser till resultat. Att hon orsakat detta i hagen är inte heller konstigt då hon kan dra igång och springa som en tok helt utan anledning och göra riktiga slidestop och handbollsvändingar om hon bara känner för att gå in (oavsett tid på dygnet). Hon slutar alltså inte springa förrän man tagit in hene från hagen..
 
Denna skada upptäcktes i början av maj och ska bara läka genom tid. Veterinären sa att vi vid det här laget skulle kunna tävla henne då skadan redan hade börjat läka av sig själv när vi var där (i maj). Vi har dock velat sätta igång henne lugnt då jag inte har någon brådska med henne.
 

 Jag satte alltså igång Qulan väldigt lugnt då jag tyckte det fick ta den tiden det tog. Hela förra året hade ändå gått till spillo och jag hade inget som det var "brådska" att få igång henne inför. I oktober förra året åkte jag till Lidköping för att hoppa en 120 och sedan i november var jag i Grevagården. Vid båda dessa tävlingar visade hon samma beteende som hon gjort under våren. Nu visste vi dock att det inte var något fel på henne utan det var mer i huvudet det satt. Jag har även varit på en del Pay´n jump under hösten/vintern och där har hon fungerat som vanligt. 
Qulan har gjort allt rätt som 5,6 och 7-åring men har blivit mer medveten och lite tittigare eller hur jag nu ska uttrycka mig. Det har därför varit hjärnspöken som ställt till det. Nu har jag varit iväg mkt i ridhus och hon har då slutat göra så stor grej över att åka iväg, det har kännts som hon fått lite prestationsångest tidigare.
 
Igår fick hon alltså gå två lägre klasser och bara ha roligt. Hon har även bråkat tidigare på dessa höjder innan så det är inte höjden som varit problemet. Det kändes såklart skönt att hoppa två klasser som jag vet att hon kan hoppa baklänges i sömnen för då finns det ingen ursäkt att hitta på något. 
Igår kändes hon helt som vanligt och hade inga fel tankar utan tyckte det var jättekul att vara på tävling. 
Qulan är och kommer alltid vara min stjärna! Hon är ganska oansenlig men har så extremt lätt för sig och är väldigt lättriden på hinder. Jag hoppas verkligen hon kan komma tillbaka helt under detta år <3
 


Jenny
23 Februari, 2015 - 21:15

Hon ser jättefin ut! 👍 exakt samma bana som söndagens LA som Fudge och Alma hoppade.. 😊


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo