» BoxskyltarSatte upp hästarnas namnskyltar på deras boxdörrar idag. De har bara legat o skräpat i sadelkammaren några månader och det är ju onödigt när dom är så fina! Qulan verkade glad över sin skylt iaf :)


» Waverveen 1,40 Gamleby


» Ted-träning

WOOW vilken häst jag har! :D var iväg och tränade Nasse för Ted idag och jag är så nöjd över min lilla gummiboll till häst. Han tillbringade nog större delen av passet uppe i luften, han gjorde alla möjliga sorters språng även emellan hindrena, haha! Men gud vad duktig han var, hoppade studs för första gången i sitt liv och även 4-kombination! :)

Ted Nätterqvist kommer till Walltorp ca varannan vecka och jag tränade för honom första gången när jag var 15 år. Jag jobbade på Walltorp från september förra året fram till i våras.

Kram Julia


» Film från igår

Här kommer filmen på Picasso från igår :)


» Släktforskning

Jag tycker det är jättekul att hitta filmer på släktingar och liknande till sina hästar. Man kan då se likheter och oliheter med sin egen häst plus att det alltid är kul om syskonen är framgångsrika.

När vi tävlade ponny var det väldigt vanligt med importer med okänd härstamning. Nu på storhäst tycker jag det är intressant med stammar och har gärna en hästförteckning till hands när vi är på tävlingar.

Så på tal om just stammar så tänkte jag visa Nasses mamma och pappa. Hans mamma är 7 år och tävlas av Erika Lickhammer som även äger halva henne om jag inte har helt fel. Uzzia som hon heter har även fått fler avkommor efter Nasse, men dessa via embryo.

Här är en film på Nasses mamma :)Nasse är e. Numero Uno. Vad jag blivit mest imponerad av när jag sett Numero Uno-hästar tidigare är deras otroliga galopp. Den är så stor och luftig och det känns som att hästarna är 4-hjulsdrivna. Jag tycker verkligen man känner att Nasse har mkt tryck i sin galopp han med och jag tycker han är rätt lik sin far :)

Numero Uno/Julia

» Morgonen

Nu är jag inne i huset och har precis duschat och ska nu äta. Kl 12 börjar skolan, ska bara ha historia idag. Eller bara och bara, lektionen är i tre timmar! I morse red jag Wicky och Picasso, båda fick gå en sväng i skogen :) Picasso fick bara skritta eftersom att han tävlade igår.

Är supernöjd med gårdagen! Vann 130 (första gången jag vinner det!) Gick även bra i 140 också, fick tre nedslag. Men rundan var bra och han var bara emot dom bommarna som ramla :) Film från 130 kommer ikväll!

Bilden är inte från igår
/Agnes


» Fina fina Waverveen

Wille kom tvåa även i 1,40 så nu är vi kvalade till young rider-SM!!!:D

Bilder och filmer från dagen kommer för nu ska jag ut o rida :)

Kram Julia


» Gamleby

Det är tur att equipe finns. Jag sitter här hemma och följer med spänning resultaten från Gamleby. Än så länge har de skött sig kanonbra! Agnes och Picasso vann 1,30 och Julia och Wille var 2:a. Bättre kan det ju knappast gå. ;) Hoppas de sköter sig lika bra i 1,40.
/ Ebba


» Lördagsfix

Idag har vi skurat hela stallet från topp till tå! skönt att ha det gjort inför hösten/vintern. Nu fikar vi lite och ska snart ut o hjälpa pappa lasta ut massa virke från transporten..

Skitigt!Rent och fint! :)Pappa berättade just att det är ca 200 bräder.. Kul!

» Älskar vädret!!

Åh vilket underbart väder det är ute!!! :D det känns ju som värsta sommaren, hoppas det håller i sig ett tag till, jag hatar när det är kallt o så ute..

Nasse kan allt!!! idag (liksom många andra dagar) hade han knölat av sig flughuvan och grimman. Har han en hink i hagen bär han runt på den och slänger iväg för att sedan upprepa det hundra gånger. Fyller man på vatten i hagen och inte vaktar slangen så biter han tag i den och drar iväg med den, och ibland tar han av huvorna på hästarna som står i hagarna bredvid. Eller så står han på knä för att äta gräs under staketet. Han kan ALLT med andra ord! :)
/Julia
» Hoppträning

Igår hade jag hoppträning för Linnéa och Hanna. Tänkte jag kunde lägga ut varsin liten film på dom båda så ni får se:) Hannas häst är ett fullblod på 6 år som hon har startat upp till 1,10. Linnéa och "Strumpan", 7 år, har tävlat tom LB, Strumpan är dessutom till salu.
Det gick jättebra tycker jag!


» Hajk

Hejsan! 
Har snart gått två veckor i skolan, fast vi har inte gjort så mkt. Lektionerna börjar inte förrän nästa vecka :) Ettorna på den skolan jag går på har haft hajk! Dom bodde i ett tält mitt i skogen ;) Så vi tvåor har åkt ut dit och fixat tävlingar åt dom på dagarna! Var ganska kul att se när dom kämpade som tusan och vi satt där och tog tid och hejjade på dom! Kommer ihåg förra året när vi var där, man var skapligt trött efter två nätter i tält, ös regn och några hundratals myggor ;)

Idag började jag skolan kl 12, så jag passade på att rida Picasso och Wicky på morgonen. Picasso gick ett pass på banan och han skötte sig bra. Picasso gillar inte markarbete, han föredrar att hoppa! Wicky fick gå en sväng i skogen :)
/Agnes


Högrest?


» Nasse

Tänkte presentera den nya stjärnan för er läsare!:)

Nûmenor, även kallad Nasse är en 4-årig vallack e. Numero Uno - Caschandcarry - Lord Calando - Sacramento Song. Vi fick med honom hem från Falsterbo för att ha honom på prov som en blivande häst till Agnes. När han kom hit var han inte hoppad uppsutten. 

Agnes insåg rätt snart att det inte var en häst för henne så jag fick "ta" honom ist och nu har vi alltså köpt honom! :)

/Julia


» Charlie

Hoppade Charlie lite idag, han är en 6-årig val e Akribori-Ganesco. Han är ju inte hoppad så mkt men skötte sig gallant. Tror han insåg att det där med hoppning var en riktigt skojig grej för det gick bara bättre och bättre! :)

/Julia


Bilderna blev väldigt suddiga och inte superbra.. men visst syns det att han är snygg?! Jätte långa ben och kort kropp, perfekt ju! :)

» Hej hopp

Hejhej!:) Hade gjort ett inlägg imorse som skulle ha blivit publicerat men icke sa nicke.. Mamma fick i uppgift att klicka på "spara och publicera" medan jag kutade ut till grannen som jag skulle samåka med till jobbet. Något gick fel och ja.. inget inlägg! ;)

Jag har jobbat 10-18 måndag-onsdag så då går jag upp och rider två hästar på morgonen. Idag var det Nasse och Gusten som blev ridna. Red nästan hela Gustens pass utan stigbyglar, ska nog börja göra det oftare:) plus att jag lär väl ha träningsvärk imorgon, härligt!! För då känns det iaf som man gjort något bra, haha!

Nu ska vi äta här hemma sen vid sju ska jag vara borta på en bana och hoppa en häst e Akribori som till vardags är dressyrhäst, kul att se hur den hoppar för Akribori är ju trots allt hoppstammad:)
/JuliaGusten

» Ny häst

Nu är han min!! :D
/Julia


» Ebba

Det är ju såhär att Julia och Agnes har en syster till. Så tänkte skriva några rader och presentera mig själv.
Jag heter Ebba och är som Julia 20 år. Vi är tvillingar med andra ord. Den vanligaste frågan man får när man säger att man har en tvillingsyster är, "Är ni lika?" Det får ni avgöra tycker jag.Den största skillnaden mellan mig och Julia är att jag är snygg och hon är ful. Men om Julia fick säga det skulle det vara att jag sitter i rullstol sedan födseln och att hon kan gå, haha! Men det jag har gemensamt med mina systrar är  ett stort hästintresse och har som dem  tillbringat en hel del timmar på hästryggen och i stallet. 

Fram till jag var 12 år tävlade jag dressyr på mina två ponnyer, Cindy och Mammi. Innan dess hade jag en islandshäst som jag var ute och töltade och galopperade på i skogen i full fart tillsammans med Julia på hennes B-ponnyer. 

Charming Cinderella, Cindy, var världens sötaste B-ponny. Hon var fantastisk och henne lärde jag att rygga trots att jag inte kan röra benen då jag sitter på hästryggen. Vi plockade hem en hel del placeringar oavsett om jag tävlade mot andra handikappade eller icke handikappade och jag vann bland annat ett DM- guld för handikappade. Tyvärr fick vi ta bort Cindy i höstas då hon var 28 år, så nu får hon beta gräs i himmeln istället.Samtidigt som Cindy hade jag är ponny till och det var Eastwoods Madam G, även kallad Mammi. Hon var en matglad C-ponny som hade tävlat en del dressyr då vi köpte henne.  Efter en operation så kunde jag inte rida längre så håller jag ögonen på Agnes och Julia ifrån backen istället. Lite har man ju ändå lärt sig efter alla dessa år sittandes vid sidan av ridbanan. Annars läser jag till lärare på Linköpings universitet och ska på måndag börja mitt andra år. Där fick ni veta lite om mig.
Ha det bra!!
/ Ebba


» Qulans 1,30-debut


» Duktiga Picasso

Idag tävlade jag bara Picasso och vi hoppade en 130. Det var en Winning Round, det innebär att man först rider en grundomgång, sedan är det 25% som går vidare till omhoppning. Så då kan man alltså komma vidare på fel om det inte är tillräckligt med nollor. Den som har bäst resultat startar sist i omhoppningen osv, det är tiden i grunden som avgör startordningen.

Picasso hoppade superfint i grunden och gick nolla :) Sedan i omhoppningen var han lika duktig och var felfri även där! Vi slutade 2a! :)


Grundomgången


Omhoppningen


/Agnes

» Tävling i Nykyrka

Qulan är bäst bäst bäst!!!!
Felfri i 1,20 och sedan 1,30-debuten!:D

Gusten hade en utbrytning på andra hindret i 1,30, tittade mest på publiken så råkade missa hindret. Kunde ridit bättre.. Sen rev vi näst sista hindret, lite onödigt men han hoppade riktigt fint hela banan så tråkigt att vi fick så mkt fel.

Agnes får uppdatera om hennes resultat, kan ju avslöja lite med dessa bilder;)

/Julia

» Gårdagen

Igår var jag som sagt iväg och tävlade med Wille. I 1,30 var vi dubbelnolla och kom 6a, han hoppade fint och det kändes enkelt och bra. Däremot kunde jag ha ridit lite bättre då det kändes som att jag red iväg honom lite ist för att komma intill hindrena. Han hoppar mkt bättre om jag rider in i hindrena lite mer, eller vad man ska säga :P

I 1,40 hade vi två nerslag. Det var en rätt speciell bana för det var ingen som kom till omhoppning och det var en tvåfasig klass. Dom vann på ett tidsfel och var precis utanför placering på 8 fel.. Så jag är ändå nöjd med tanke på att det bara är vår fjärde start i 1,40 och jag har haft en placering totalt och 4 fel i två starter och nu 8 fel i den här klassen. Duktiga Wille! :)

/Julia

» Träningsvärk!

Igår hade vi Friidrottsdag i skolan och jag har väärldens träningsvärk idag!!! Min kropp är ju inte van att utföra någon fysisk aktivitet utöver ridningenn ;) Jag fick den äran att delta i längdhopp, kula och 100-meter häck o jag som aldrig hoppat häck tidigare!!

Det var bara jag och två till från min klass som hoppade häck för det var tvungen att vara några från varje klass som deltog i varje gren.. Så jag ställde upp för "laget" , jag har ju faktiskt hoppat hinder på gräsmattan tillsammans med Julia när jag var yngre;) Aja, hur som helst.. Jag klarade alla häckarna MEN 2 meter före mållinjen viker sig mina ben och jag stupar rakt fram, hahahaha!! Fast jag kom 2a ändå ;) Och idag har jag som sagt värsta träningsvärken, så kan det gå!

Nu är allt packat, putsat och klart inför i morgon då vi ska tävla. Pappa och jag tvättade Picasso och Qulan innan Julia kom hem eftersom hon var iväg och tävlade:)

 
Tur att Keso är en bättre hoppare än jag!

//Agnes

» Wille

Wille står ute i stallet och laddar, nybadad och fin. Det kommer säkert vara vattenpolo på tävlingsbanan men han kan ju inte åka på tävling och se ut som en skäck. Wicky får hålla honom sällskap i stallet eftersom han tycker det är så läskigt att stå själv och Wicky är världens lugnaste:) 
/Julia

 
Sötaste Wicky!

» Sköönt

Agnes är nog dagens bästa person, för hon berättade den glädjande nyheten att tävlingen inte börjar förrän elva imorgon!!:D åh vilken lättnad, då hinner jag tvätta Wille imorn bitti ist.

Det spöregnar ju här hemma och jag har precis kommit hem från jobbet. Hade förberett mig på att tvätta honom idag och var verkligen inte ett dugg sugen på det.. Vi har ju ingen spolspilta så måste stå ute, så jag hade nästan planer på att låta honom vara ute inatt utan täcke , haha! Nae stackars lilla Wille.
/Julia


Såhär snygg var Wille en morgon när han skulle iväg på tävling, och då var han ändå tvättad dagen innan.


» Här bor vi

Här är en liten rundvandring hemma hos oss.


» Putseli puts

Sedan jag var 7 år och började tävla så har jag putsat utrustningen inför varje tävling. Tror faktiskt inte jag åkt på en enda tävling utan att smörja iaf något.. Självklart har jag skippat sadeln eller bara torkat av tränset lite lätt, framförallt när jag var yngre eller på en mindre tävling, men för det mesta plockar jag faktiskt isär grejerna.

Nu låter det som att jag är värsta perfektionisten men jag är verkligen inte den pedanta typen i övrigt! Det är bara det att jag hatar när tränsen och martingallarna är fulla av stöv, gammal dreggel eller torkad svett. Vi har desstuom olika vardags- och tävlingsträns vilket gör hela proceduren lite lättare :P Då behöver man ju inte vänta till sista dagen utan kan göra det en/flera dagar/veckor i förväg, asbra! Dagen innan tävling är det så mkt annat som måste göras som du inte kan göra nån annan dag, t.ex. tvätta hästen. /JuliaAgnes och jag tvålar alltid in vår utrustning. Stübben är helt klart favoriten! Lädret blir jättefint och mjukt med den tvålen så då tkr inte jag man behöver fetta in grejerna efter, kanske bara ibland.Willes träns och brösta är klara inför tävlingarna i helgen:)
..och de är endast tvålade


» Torsdag

Hejhej! Idag var jag först i skolan och efter det red jag Picasso. Lilla Keso fick gå en sväng i skogen, det gillade han :) I helgen blir det tävling i Nykyrka. Någon av er som ska dit? Nu ska jag iväg och titta på när Julia håller hoppträning. Min förra ponny Tin-Tin ska hoppa :) Han är en liten gummiboll!Föresten när vi hade frågestunden så var det en fråga om vi kunde filma vårt stall. Den filmen kommer förmodligen ikväll!

/Agnes

» Onsdag morgon

Två hästar ridna nu på morgonen. Har precis ätit en portion gröt och ska snart bege mig iväg och jobba. /JuliaFilmen på Agnes och Cognac från igår.

» Clear Rounden

Sorry att vi inte uppdaterat något idag.. Tiden har inte riktigt räckt till då Agnes började skolan idag och Julia har jobbat plus att alla hästarna har blivit ridna:) vi hade även en Clear Round-hoppning på Lycketorps banor kl 18, det är en klubb som ligger ca 150 meter från där vi bor. Vi hade ju ritat banan dessutom och det var ca 45 starter så det var kul :)

Agnes red vår grannes häst, Cognac, en 1meters-runda och var felfria. det kommer film på det så får ni se hur vår bana såg ut.. Själva är vi nöjda med resultatet, vi har dessutom väldigt fina hinder för att vara en så pass liten klubb:)Filmen verkar inte vilja laddas upp som den ska så den kommer imorgon ist. Här är en bild på Cognac iaf:)

» Halm i stora lass

Det var någon som frågade vad vi gör på vår fritid när vi inte rider.. och detta är en sysselsättning man kan roa sig med ;) För idag fick vi nämligen två lass med halm hem till oss på ca tre ton! Jag, Julia och mamma stod uppe på lofftet och packade medans pappa slängde upp allt. Kan väl säga att det dammade ganska mycket där uppe! Tyvärr var inte våra munskydd lika bra som dom var snygga, haha.
I morgon börjar jag skolan.. Lockar inte så jättemycket om man säger så, för då är det ju så himla långt kvar till nästa sommarlov ;) Men det ska bli roligt att träffa klasskompisarna igen:)


» Svar på frågorna

hej. har ni något tips på hur man kan bo när man ska iväg på meeting om det inte finns boende på tävlingsplatsen. och om boenden i närheten blir flera tusen (som man kanske inte hur lust att lägga ut) Finns det sånna som bor i transporten eller tältar? Eller är man helkonstig om man gör det? Tacksam för svar :)

Hejhej! Innan vi skaffade vår B-kortslastbil, som vi numera bor i när vi åker på meeting, så hyrde vi ibland husvagn på tävlingsplatsen. Vi har även tältat och bott i bilen några gånger. Det fungerar utmärkt att bo i transporten/bilen eller tält så länge det inte är alltför kallt.

När vi hyrde husvagn så var det oftast så att vi gick in och sökte på Blocket. Där kan man söka på husvagnar som uthyrs i närheten av tävlingsplatsen och då kanske de är så snälla att de kör dit den eller så får man hämta den själv. Annars kan man söka runt lite på Google efter billiga boenden i närheten.

 

Hej! Vad gör ni med era hästars ben när de har gått hårdare? :)

Hej! Vi brukar linda dom med Back on Track. Ibland smörjer vi in dom med Arnika, det beror lite på. Då brukar vi smörja på bakknäna och framkotor och knän.

 

hur fick ni så att ni har den urklippta bilden på er när ni hoppar ovanför den så kallade "vanliga header" med de flera bilderna ?

Angående vår header. Vi har faktiskt ingen aning :P Det var en kompis till oss som hjälpte till med det då vi båda är världens mest otekniska personer.

 

Hejj, ni som håller på mycket med hästar, känner ni inte ibland att nära och kära blir drabbade. Som era vänner som inte tycker om hästar på det sättet förstår ju inte alls vad man ser hos en jäst. Själv tycker jag det är väldigt jobbigt eftersom jag har skola kompisar och en sköthäst som praktiskt taget är min(är där nästan varje dag). Och eftersom jag inte äger den påstår dom att jag kan välja när ja ska vara där. Men det är inte enkelt hästar är mitt liv.
Så min fråga till er är har ni samma problem som mig eller har ni haft, och hur löser du det ?

Hej! Alla våra kompisar håller på med hästar eller har gjort det tidigare, lite komiskt faktiskt;) Vi tycker att du ska fortsätta rida och träna lika mycket som du gör just nu. På exempelvis helger så kan du gå upp tidigare och åka till stallet på morgonen så hinner du med kompisarna också. Självklart handlar det om att prioritera men du kan ju göra som ett litet ”schema” och bestämma, utifrån det, vilka dagar du ska vara med kompisar och vilka dagar du bara ska vara i stallet och sedan plugga exempelvis.

Hoppas du kan lösa dina problem på något sätt, dina kompisar borde ha förståelse:)

 

Hur gamla är ni?
Vad är era mål med ridningen/tävlingar?
Vad gör ni på fritiden när ni inte håller på med hästar? :)

Vi är 17 och 20 år gamla, det är Agnes som är yngst. Våra mål just det här året är lite olika beroende på häst och likaså nästa år. Vad vi strävar efter är att ha så jämna resultat som möjligt och inte pressa hästarna för mkt upp i klasserna om man inte känner att de klarar av det. Alla hästar kan inte matchas på samma sätt. På fritiden går Agnes i skolan och Julia jobbar lite extra och håller lite träningar. Utöver det umgås vi med kompisar men vi har inga andra fritidsintressen, tiden räcker inte riktigt till för det.

 

Hur tajta är ni egentligen? på bloggen verkar ni ju vara super goa mot varandra men hur är det egentligen i verkligheten? Kan det bli några riktiga "fajter" ibland xD
Hjälps ni åt mycket i stallet eftersom ni har unghästar båda två kan det ju vara kul att hjälpa varandra?
:D

Haha, väldigt bra och rolig fråga. Vi är faktiskt rätt tajta. För det mesta rider vi tillsammans, så länge vi är hemma samtidigt vill säga. Vi mockar, fodrar, smörjer och fixar det mesta ihop, och rider även varandras hästar emellanåt. Självklart så är vi inte ”bästisar” varje dag utan det kan ju bli lite smådiskussioner ibland. För det mesta brukar det handla om löjliga saker, som att den andre gjort något ”fel”, t.ex. lagt ett schabrak på fel plats, haha!

 

 

Vad är det högsta ni tävlat? Och vad är era mål för nästa säsong?

Det högsta Julia tävlat är 1,45 och det högsta Agnes tävlat är 1,40. Våra mål för nästa säsong ser lite olika ut beroende på häst. Förhoppningen är ju självklart att alla hästarna ska utvecklas så mkt som möjligt på sin nivå. Vi kanske skulle kunna göra ett eget inlägg om det senare. :)

 

 

hej, min häst är väldigt framåttung och jag vill kunna öva mer med bakbenen. vad ska jag göra för att öva bakbenen? snälla berätta från grunden.

och btw: hur tränar du dina intervaller? kram!<3

Hejsan! Det är väldigt svårt att svara på din fråga eftersom vi inte sett din häst. Vi tycker du ska ta hjälp av en kunnig tränare som kan hjälpa dig och din häst och ge tips vad just din häst behöver för träningen då vi varken vet ålder eller utbildningsnivå.

 

När vi intervalltränar rider vi runt en sandslinga i skogen som är ca 2 km lång. Vi rider då tre varv runt denna slinga så det blir oftast att vi galopperar ca 1,5 km, skrittar 500 m och sedan galopp igen. Vi är noga med att inte hästen tar samma galopp hela tiden utan att man varierar mellan höger och vänster så hästen blir lika stark i båda galopperna.

 

 

Hur planerar ni in för tävling? Hur håller ni nerverna i styr? Jag kan ibland tappa känseln i benen när jag kommer in på framhoppningen för jag är SÅ nervös.
Super blogg!

Vi är noga med att gå och lägga oss tidigt dagen innan så man är ordentligt utvilad på själva tävlingsdagen och känner att man då kan prestera så bra som möjligt. När tävlingen väl är så brukar inte jag (Julia) vara den som vill rida fram och prata alltför mycket med massa kompisar runt omkring. Sådan har jag varit ända sedan jag var yngre. Däremot har jag inga problem att skritta runt och prata med någon men precis innan vill jag ha fullt fokus och jag skulle aldrig komma ihåg vad det spelas för låt i högtalarna under själva ritten.

 När jag (Julia) var yngre var jag väldigt nervös varje gång jag skulle tävla, oavsett höjd. Jag såg det aldrig som något hinder utan kopplade bort det när jag väl kom in på banan för jag var mest nervös precis före själva starten. Då kändes det ibland som att jag höll andan hela banan och det kändes nästan som att jag skulle spy när jag gått i mål, haha.


För typ ett år sedan blev jag (Agnes) ibland ”svag” i benen under själva ritten. Tror att det berodde på nervositet men det har försvunnit nu som tur är.

 

Annars handlar det mest om att få rutin så man känner sig säker och får självförtroende på den höjden man tävlar. Att vara nervös är inget konstigt men försök tänka positivt. Se bilder framför dig hur ni hoppar runt banan lekande lätt för jag tror att om du har en positiv inställning till banan så kommer även hästen få det.

Tack så mkt!:)

 

 

Hur gamla var ni när ni började tävla storhäst? Har ni tävlat ponny innan? -> Om ni har det vad tyckte ni var roligast, ponny eller storhäst?
Väldigt bra blogg! :D

Julia var 14 år när hon började tävla storhäst, det var egentligen inte meningen att vi skulle köpa någon storhäst just då utan det bara blev så. Picasso var det vi köpte då. Agnes började tävla storhäst när hon var 15 år, även hennes första storhäst var vår kära ”Keso”.

Både ponny och storhäst har sin egen tjusning men jag (Julia) tycker nog att storhäst är roligast för då sliper man den där hysterin upp i klasserna. På ponny så har man en mer begränsad tid att komma upp i högre klasser innan man exempelvis blir för gammal eller för stor. Ponnytiden har däremot varit väldigt lärorik och rolig, vi har haft så mycket fina ponnyer som vi lärt oss oerhört mycket på.


Jag (Agnes) har svårt att bestämma mig om storhäst eller ponny varit roligast så jag måste nog välja båda. ;) Hade vi inte haft alla dessa ponnyer så tror jag inte att vi hade haft lika mycket ”gratis” sedan på storhäst. Det skönaste när man red ponny, eller framförallt B-ponny, var att man inte tänkte så mkt på avstånd utan red mest på känsla.

Tack så mkt, vad kul att du tkr det! :D

 

 

 

Kan ni inte göra en film om erat stall? Typ en rundtur?
Skulle vara jättekul att se :D
Jättebra blogg förresten ;)

Jo självklart skulle vi kunna göra en rundvisning på vår lilla gård. Tack! :)

 

 

Hej! Fin blogg ni har:)

Eftersom ni har erfarenhet av unghästar, kan ni ge något tips på vad man ska tänka på när man tävlar de första gångerna? vad man ska tänka på när man kommer in på banan, runt omkring på tävlingsplatsen osv? Har bara erfarenhet av min ponny som visste precis vad som gällde när man var på tävling. Skulle verkligen uppskattas!:)

Hej, tack så mkt! Vi har alltid åkt på Clear Round-hoppningar (Pay and jump) innan vi åkt på tävlingar. Det bästa med Clear Rounder är att de är lika tävlingar men man får mkt mer tid på sig om hästen exempelvis stannar eller bråkar på annat sätt. Man kan ju även bestämma vilken höjd, hellre hoppa lägre och att det känns enkelt för den unga hästen. När den är sedan är varm i kläderna kan man hoppa lite högre och bege sig ut på tävling.


Vi är alltid väldigt noga med att utnyttja tiden, precis före start, inne på banan med den orutinerade hästen. Då har man chansen att visa alla läskiga hinder och trava runt lite så att den spänner av. Vad man ska tänka på är att man själv inte sitter och spänner sig utan försöker koppla av för då känner hästen det.

 

 

Hejj, när ni ville ha eran första ponny , var det en självklarhet eller var det mycket tjat innan ni fick den?

Hej! Det var inget tjat för vår mamma hade häst och vi började med att låna en B-ponny när Agnes var 2 och Julia 5 år gammal. Vi lånade då hem en knappt inriden 4-årig ponny. Kanske inte världens bästa  ”första-ponny”, haha!

 

 

vart kan man hitta det där bettet med två bettringar? skulle vilja testa det på min häst, men hittar det ingenstans. Letade til och med i falsterbo men hittade inte där.. Tänkte, om ni vet vart man kan hitta det

Vi tror man kan köpa det på exempelvis Skara Hästsport eller Charlies Häst och Hund. De affärerna brukar ha de flesta betten men ingen av oss såg det heller i Falsterbo.

 

 

kan ni inte lägga upp banan sen, bara för skojs skull :p

Angående Clear Rounden: Jo det skulle vi kunna göra! Den kommer :)

 

 

 

 


» Banan


Visst blev banan fin?!:D


Agnes och Millan blev nöjda med resultatet iaf!

» Våran söndag

Skjutsade Mikaela till tågstationen i förmiddags. Det är verkligen superkul att vi lärt känna varandra så bra och vi har hästarna att tacka för det!;) Vi bor rätt långt ifrån varann, ca 30 mil, och det är inte alltid så lätt att hitta en helg som båda har tävlingsledigt men nu lyckades vi alltså med det!Agnes och jag red sedan Picasso, Wille, Qulan och Gusten på stubbåkern, man får passa på att rida där nu innan den plöjs.. Det bästa med fält och åkrar är att man kan välja hur man vill rida, man kan ju rida både markarbete och galoppträna.

Just nu sitter vi och försöker knåpa ihop en bana, vår hemmaklubb, Lycketorps Ryttarklubb, har nämligen Clear Round-hoppning på tisdag och Agnes och jag är banbyggare. Det är verkligen svårare än man kan tro att rita en bana eftersom den ska passa hästar och ryttare på olika utbildningsnivåer. 

Det blev ett lite hoppigt inlägg, men men.. Ha en fortsatt fin söndag!:) kram Julia


» GaaaaaaaloppFilmare/flamsskrattare: Mikaela Zimdahl
Julle: Julia Johansson
Hästar: Gauss, Quantums Qula


Svaren på frågestunden kommer imorrn. Ändrat till imorn, måndag. Hoppas det är ok.. ;P

» Pinsamt läge

"Fan. Ähhm.. haha. Ta bort de där. huuuuuuhhh. hahaha. Nööff. hahahah. ha. haha. hii. Jag vet inte hur man börjar ett sånt här jäkla inlägg. Asså tänk om du skulle lägga ut det där haha. Nej det tycker inte jag heller. haha. Omen. Okej. Vad är omen? Jomen typ eller? Amen. Ähm. Skriv ähm. Okej vänta nu.

Jag var. Vad fan var jag. Amen. Ähm. Var jag typ 9 julia? gammal? Ta bort det där. Få hit datorn, nu skriver jag!"

Mikaela förde protokoll över min otroliga tankeverksamhet inför det här inlägget HAHA :p Aja, nu ska jag vara lite seriös. // Agnes 


När jag var 9 år skulle jag få äran att rida min storasysters c-ponny, som hon tävlat med upp tom MSV. Dollar Girl hette hon. Det var på hemmaklubben och jag skulle hoppa två LD. I den första klassen så hoppade jag fel hinder. Väldigt klantigt, och jag trodde inte att det skulle kunna sämre i den andra klassen. Bestämde mig iaf att gå banan extra nogrant för att inte göra om samma misstag. Gick in på banan, hoppade första hindret, sen hör jag i högtalaren "Men lilla Agnes nu kommer du aldrig mer få låna Julias häst". Hade lyckats hoppa fel förstahinder!!! Haha, där sumpade jag mina chanser att få låna Dollar igen!


» Wille 140 i lördags
» Kul

I helgen när vi var i Eksjö och tävlade var även vår "gamla" häst Miss Candy där:) Hon skötte sig utmärkt och var placerad i de två starter hon gjorde, 120 och 130. Det är alltid kul när man säljer en häst och den fungerar bra med sin nya ryttare. Förhoppningen är ju att hästen ska gå ännu bättre och gå högre klasser med den nya ryttaren så länge man inte säljer den som läromästare i lägre klasser än vad den tidigare gått. Han som har Missan nu rider henne super så det är verkligen jätteskoj!:)

Vi köpte "Missan" i februari som 7-åring och då hade hon gjort ett fåtal starter i 90-1m. Jag red henne sedan upp till 130 med plac innan vi sålde henne i slutet av maj det här året. Hon är född 2002 e Cardento-Maximus.

Jag och Missan. /Julia


» Stockholm

Nu är vi hemma från Stockholm. Vi åkte dit igår morse och kom hem för en stund sedan. Med oss hem från huvudstaden fick vi en liten krabat, Mikaela !! :D TJAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHH!!!!! :D:D:D/MIKAELAAAA

På vår lilla mini-semester passade vi på att kolla på Vasamuséet och Nordiska muséet och igår kväll var vi på Gröna Lund för första gången i våra liv! Vi hörs imorn :)
» Frågor och svar

Nu när vi är borta tänkte vi passa på att ha en liten frågestund! Ju fler frågor desto roligare ;)
Fråga vad ni vill så ska vi försöka svara så gott det går när vi kommit hem. 

» Picasso

Picassos alla poser ;)


» Bete

Red iväg Qulan och Wicky till ett närliggande bete idag för vi har tyvärr inga bra beten här hemma. Jag, Agnes och mamma ska iväg imorn så då får de passa på att äta lite gräs! :) Gusten går med en grannes häst i en annan hage så får pappa ta hand om de som är kvar här hemma.

» Bilder

Titta vilka superfina bilder vi fick tillskickade på mailen!:D Tack Rebecca !

Om det är någon mer som lyckas fånga oss på bild får ni jättegärna skicka dom! :)
» Filmer från helgen

Här kommer varsin film på Keso, Gusten och Wille.

Lägger bara in Gustens omhoppning i lördags och Willes 1,40 från igår så får vi se om det dyker upp några fler rundor senare. Kesos film är från 1,30-klassen igår då han kom 2a :)

Det var skapligt geggigt igår som ni kan se på filmerna, men våra hästar verkar inte vara så känsliga för sånt utan skuttar runt lika glatt som vanligt.


» Min kavaj

Fina ni är :) Vad har du för kavaj?

svar: Tack så mkt!:) Agnes och mamma köpte tre(!) kavajer när de var i Skandinavium i år. En röd, en svart och en brun blev det. Den bruna är väldigt lik pikeurs korta kavaj och har lite annan modell än den röda och svarta. Dessa kavajer kostade bara 400 kronor styck, alltså väldigt prisvärda:)

Den är dessutom mjuk och skön och har fortfarande väldigt bra passform trots att den blivit tvättad ett flertal gånger, med tanke på att den används så gott som varje helg. Jag tror det är ett polskt märke och alla kavajerna var slut redan på fredag nere i Skandinavium.

Helt klart ett fynd enligt mig!:)
» Dagen efter tävling

Såhär dagen efter tävling brukar vi rida ut våra hästar lite lätt i skogen. Vi har helt underbara ridvägar med sandmark där vi bor och det finns kilometerlånga slingor som är perfekta att galoppträna på. Men idag fick de bara jogga runt lite eftersom de tävlat hela helgen.Qulan och Wicky

» 4 fel

Både Gusten och Wille hade 4 fel i sina starter idag. Gusten gick en 1,30 och Wille en 1,40. Lyckades riva sista hindret, ett vitt plank med Wille och hamnade precis utanför placering. Lite trist men samtidigt är jag supernöjd då han hoppade såå fint!:) Gusten hoppade också bra i leran men en bom ramlade dessvärre ner! Det är alltid lite tråkigt med 4 fel..

Nu står de så nöjda och glada i stallet med boxarna fyllda till bredden med halm och lindade ben efter två respektive tre dagars tävlande.

Bilderna är från igår då det var lite bättre väder. /Julia


Gusten


Wille


Qulan


» Regning dag

Hejhej! Är nu hemma från tävlingen och äter kladdkaka, fast det blev inte så mycket för jag råkade äta upp ganska mycket smet! ;)

Idag när jag hoppade Wicky så ösregnade det... Vi fick ett pet i omhoppningen, det var insprånget i kombinationen. Picasso kom tvåa i 130, fasten det var sörjit så var han kanon :)

Julia är inte så bra på att ta över hinder
Bilderna är inte från idag

/Agnes

» Tävlingsdags

Om ca 45 minuter bär det av mot Eksjö för en tredje tävlingsdag. Hoppas grabbarna grus sköter sig även idag, och jag med för den delen!;)Willes 1,40-debut för två veckor sedan och Gusten i en 1,30-klass för ca ett år sedan. På Gustens film har jag båda stövlarna silvertejpade, lyckades ha sönder dragkedjan på ena stöveln redan på fredagen och den andra dragkedjan på lördagen. Fredag, lördag kunde jag rida med en sån kladdig linda men klistret hade försvunnit till söndagen när jag red denna klass. Haha, bra jobbat!;)

kram Julia

» Lång dag

Åkte iväg halv nio i morse och kom hem halv tio nu på kvällen, rätt lång dag med andra ord..

Resultaten på mina hästar ska jag inte klaga över. Qulan gick en 1,20 och var nolla (som vanligt nästan). Hon gick Falsterbo med 4+4 och har startat åtta 1,20 utöver det med sju felfria rundor, fina fina Qulis!

Gusten startade en 1,30 bed A.1.A och var dubbelnolla och slutade på en sjätteplats av totalt 19 placerade, duktig kille! Tyckte inte jag red jättebra i grunden, framförallt inte in i trekombinationen men han är så schysst och vill verkligen hoppa alla hinder till varje pris:)

Wille fick gå en 1,40 bed A.0 och hoppade jättfint och slutade på en 14:e placering!:D detta var vår andra 1,40 och det kändes som han hopppade bättre än någonsin. Vi hade dock en pytteliten rivning men lyckades få en placering ändå.

Är verkligen supernöjd över mina fina pollar!!

Lägger upp filmer och bilder imorgon. kram JuliaQulan igår

» Filmer från igår

Här är filmerna från gårdagens 1,20 med Wicky och Qulan.Nu är hästarna fodrade och vi äter frukost och taktikar inför dagen!;) Snart ska vi ut och fixa iordning hästarna, hoppas inte Wille har alltför många pissfläckar.. Vi har inte vågat kolla under täcket än..

Kram Agnes och Julia

» Tävling

Även jag kan ju dra en liten resultatrapportering. Blev som så att jag tog med Qulan ist för Gusten så får Gusten tävla lördag, söndag ist. Qulan skötte sig alldeles utmärkt och var felfri i 1,20. Detta var hennes första tävling sedan Falsterbo och jag tror hon tyckte det var skoj att komma ut och tävla igen. Hon gör allt så himla enkelt, min lilla stjärna!:)

Wille gick en 1,30 bed A.0 och hade ett nerslag på ett räcke. Tyckte han va lite för het idag och hoppade då inte så bra som han brukar. Han är alltid väldigt het när man hoppar honom men idag sprang han på lite för mkt och då blev det att jag fick ett nerslag i slutet av banan för han hoppade inte klart hindret riktigt. Aja det känns iaf bra inför 1,40 imorgon, världens mest positiva Wille!

Tyvärr blev det inga bilder på Wille då Agnes och pappa åkte hem tidigare..

Kram Julia

» Hemma från tävlingen

Det gick superbra med båda hästarna! Picasso fick jag ett nedslag i omhoppningen i 120. Han hoppade kanon så det var synd att jag klantade till det lite.
Wicky ville vara bättre än sin kompis och var felfri och kom 10 av 24 placerade! Vår första felfria runda i 120 :D

Imorgon ska bara Picasso med och hoppa en 120, Wicky får vara hemma och hänga med på söndag och hoppa en 120 då ist :)Blev bara bilder på Wicky, Julia hann inte fota Keso

/Agnes

» Fredag

Då var halva ligan påväg till Eksjö. Mamma och Agnes åkte alldeles nyss iväg med Keso och Wicky. Pappa och jag åker lite senare med de andra två.
Det är väldigt mkt starter hela helgen och jag startar dessutom sist med Gusten i 1,20. Skönt att inte åka så tidigt för då hinner vi fixa iordning allt här hemma så slipper vi göra det när vi kommer hem. Håll tummarna för oss idag!:) kram Juliafina fina Wille! :)

» redo

Nu är allt packat och hästarna är tvättade och fina. Imorgon ska Picasso, Wicky, Gusten och Wille till Eksjö och tävla! Vi ska dit hela helgen men vi har inte så långt så vi åker emellan.

Så här ser planen ut hittils :)

Picasso ska gå 120 alla tre dagarna och en 130 på söndagen, han får ta en helg med lite lägre klasser.
Wicky går 120 imorgon och på söndag.
Gusten går 120,130 imorgon och 130 på lördag.
Wille får gå 130 imorgon, 140 på lördag och söndag.
Qulan går 120 lördag och söndag.


Tur att inte alla våra hästar är skimmlar! ;)

/Agnes

» Lektion

Har haft hoppträning för två tjejer nu på förmiddagen. Det är alltid kul att träna andra då man lär sig väldigt mkt av att stå på marken och tjata!;) Eftersom vi ägt de båda hästarna innan så är det lite extra skoj eftersom man fortfarande håller koll på dom.

Det var Tin-Tin, Agnes förra D-ponny som vi sålde i mitten av juni, som hoppade med sin nya ryttare. Mr Cool tränade även med sin nya ryttare. Han är en val född 2006 e.Uskudar des Malais-Cardento och vi sålde honom nu i vintras till "Millan". Med Cooling red jag semifinal i 4-årschampionatet och ett flertal 1m felfritt. Det var alltså honom som jag hade samtidigt som Qulan.

De var duktiga, både hästar och ryttare och framförallt studsbollen Tin-Tin dröp av svett efter träningens slut, att han orkar!;)Jag och Cooling, farmhoppningsklassen till semifinalen på Strömsholm.

/Julia

» Lilla Keso

Såhär gör Keso när han tigger efter godis! Han lägger alltså huvudet på sned och visar tänderna, hur söt är han inte?! :)


» ponnyfilmer

GoFeTin-Tin
 

/A

» Förmiddagen

Gick upp innan tuppen för att rida och fixa stallet. Det är så himla skönt att rida på morgonen när det är lite svalare (eller ja inte hundra grader iaf). Började med Gusten, hoppade sedan Qulan och en annan häst som inte är vår. Så var klar med allt vid elva!:)

Tog sedan ett dopp i poolen och nu ska jag snart iväg och gå på en marknad i närheten, får se om jag smälter bort!;) I helgen är det tävling i tre dagar, ska bli jätteskoj!:D Alla fem ska få tävlas men lite olika dagar då vi åker emellan. Ha en skön dag och njut av det fina vädret! /JuliaAgnes när hon är som snyggast, haha!

» Ponnytiden del 2

Kom på att jag glömt skriva om två stycken ponnysar.

En b-ponny som jag hade ungefär samtidigt som Mulle, var Romario. Han var en vit liten Welsh som jag hoppa upp till L.B på.

» Quantums Qula

Som jag lovade så tänkte jag göra ett inlägg om Qulan.

Vi köpte Qulan i november 2009, hon var då tre år och hade varit i Sverige i ca en vecka. Hon är uppfödd i Tyskland och hade bara gått på lösdrift där.  Jag hade vid den här tiden en till 3-åring så vi letade lite lätt efter en till då vi tänkte att vi lika gärna kunde ha två att åka iväg och tävla med sen året efter.

Det var egentligen rena slumpen att vi köpte henne. Ebba, min syster, åkte taxi hem från skolan och taxichaffuören föder upp lite hästar och mamma nämnde för honom att vi sökte en till unghäst. Han sa då att en kompis till honom hade importerat "Qulan" några dagar tidigare. Så mamma och jag åkte ner till Skåne med vår B-kortslastbil och köpte henne. Vi hade aldrig sett henne löshoppa utan vi tog henne som hon var då hennes mamma lämnat två godkända hingstar. Det var det enda vi hade att gå på;)  Det tog dessutom ca 2 timmar innan hon blev buren in i lastbilen.

Vintern 2009/2010 var ingen höjdare då det va ca 1 meter snö från december-mars och Qulan vägrade ju bli lastad. Detta gjorde att jag bara satt på henne och travade som mest lite i snön ngra ggr innan vi fick ta tag i inridningen ordentligt sen under våren -10.Hon har alltid varit snäll att hoppa upp på men i övrigt ville hon göra ALLT tvärtom, haha! Skulle jag svänga höger gick hon vänster och ett tag ryggade hon bara. Kan säga att jag var väldigt trött på henne ett tag. Jag var även med på några Clear Round-hoppningar på en ridbana som ligger alldeles där vi bor. Trots att hon varit på den banan tusen ggr tidigare tog det ca 15 minuter innan vi kom runt 40 cm;) Detta var alltså förra våren/sommaren.Efter hand började det gå bättre och vi åkte lite på vinst och förlust till en Clear Round-hoppning i närheten (i mitten av augusti) och det var där det släppte, för då var hon nolla i 70 cm! vilken glädje!;D Så i slutet av augusti gjorde hon sin första tävlingsstart och gjorde totalt 8 starter, varav 7 felfria år 2010. 

I år har hon varit felfri i nästan alla starter:)Det var några som undrade vad jag gjort för att lyckas med henne. För det första har vi skyndat långsamt. Tex så var det planerat att debutera 1,20 i mars i år men ist gjorde vi det en månad senare då hon kändes vädigt okoncentrerad i 1,10-klassen. Om jag ska debutera en högre klass vill jag att det ska kännas lätt att hoppa den lägre klassen, men det är även väldigt viktigt att allt känns bra just den dagen.

Förra året då hon var som värst och inte ens ville svänga mot hindrena så hoppade vi i princip varannan dag. Hon hoppades inte mkt utan bara det att hon skulle göra själva momentet och inte tycka att det var en så märkvärdig sak att ta några språng. Jag tror inte på att man bara hoppar en gång/vecka i sånna lägen för då får man börja om från början varje gång. Hästar som dessutom är lite tittiga har ju "glömt bort" allt under den veckan:p 
Och ha tålamod! 

Oj vilket långt inlägg det blev! ;) /Julia


» Ponnyfilmer

Här kommer några utav filmerna. Fler kommer senare. Vilken är er favorit?;)

Piggy


Pissan


Lillefot


/Agnes

» Ponnytiden

Fick en komentar om att jag skulle kunna skriva lite om vilka ponnyer jag har haft. Så hade tänkt skriva lite om det :)

Min första tävlingsponny var ett jättesött russ, Mulleman hette han. Med honom hoppade jag upp till L.A med vinster. Vi startade även Msv, men både han och jag tyckte det var ganska högt ;) Fast Julia och hon som hade honom innan hoppade det, han hade även gått SM i både hoppning och fälttävlan.Efter Mulle fick jag Gold Fever, även han en b-pony som Julia hoppat SM på. När vi köpte GoFe var han en "problemponny" som stack mot utgången med sin ryttare. Men med träning försvann det. Med GoFe hoppade jag SM på när jag var 11 år, det gick aldrig bra på något SM men vi hade många vinster i nationell Msv.Min första c-ponny hette Kildavin For Real, "Lillefot"var en superhäftig gul ponny med svart man och svans. När jag fick honom hade han bara gått L.B. Först hoppade jag honom upp till L.B sen tog Julia över honom och dom hoppade SM. Efter att han gått SM var han lite mer rutinerad så då hoppade jag honom upp till Msv.A. Lillefot har tävlat upp till Msv.A med älla fyra ryttare sóm haft honom efter oss.Samtidigt som jag hade Lillefot hade jag en till c-ponny som hette Samber. "Smulan" hade jag inte så länge men vi hoppade L.A med placeringar. Hon var ganska liten, tror hon bara var runt 135 cm, så jag var väldigt lång på henne. Men den lilla ponnyn kunde verkligen hoppa! En riktig liten gummiboll!Den första d-ponnyn jag hade var Nielands Ferona, hon var 6 år när vi köpte henne men hade aldrig hoppat plus att hon hade sadeltvång. Hon ville inte stå stilla när jag skulle hoppa upp och när jag väl kom upp så galoperade hon iväg. Men fick hon godis så stod hon stilla, hehe smart ponny ;) "Doris" och jag hoppade upp till Msv med placering.Efter Doris fick jag Peace Choise, "Pissan" var en rutinerad ponny som gått EM innan. Pissan var en dam som älskade att hoppa omhoppningar. Vi hade vinst i Msv innan vi sålde henne. Och i juni fick hon en fölis! Det blev ett sto e. Baltimore.


Efter Pissen fick jag ta över Julias ponny Parisienne. Julia och "Piggy" hade vunnit Falsterbo Ponny Grand Prix. Med Piggy hade jag flera vinster i Msv och vi startade Msv.A med två ner.

 

När vi skulle sälja Piggy så tyckte vi att jag skulle gå över till storhäst. Men så blev det inte ;) Mamma hittade en en till d-ponny, Tin-Tin. Tin-Tin hade bara hoppat L.D när vi köpte honom. Men vi gick snabbt upp i klasserna och hade vinster i Msv. Jag hade velat starta Msv.A om jag inte varit så stor på honom... För ungefär två månader sedan sålde vi honom, fast han flyttade inte så långt.  Våra kusiner har honom uppstallad typ 100 meter ifrån där vi bor ;) Så när jag skrittar fram/av mina hästar så kan jag gå förbi hans hage!Därimellan har jag ridit och tävlat några hästar som vi inte ägt själva.
Filmer kommer imorn!:)

/Agnes


» Wille och Keso in action

Vi har ju lagt ut filmer på alla hästarna förutom på våra kära rallybilar!;)