» Lördag

Godmorgon! Såg att mina systrar inte uppdaterat här sen igår. Så hackade mig in här och tänkte skriva lite. ;) Efter gårdagens resultat i Lidköping kan jag inte klaga. De sköter sig ¨såhär långt. :)

Nu är det lördag och en ny dag full av möjligheter att presterá på topp. ;) Jag och pappa håller ställningarna här hemma. Det snöar lite för tillfället, usch, man har blivit så bortskämd med så fint väder på sistone.  
Hur har ni det? :)
Ha en härlig lördag!
/ Ebba

Julia och jag, 10 år gamla. :)


» Hejsan

Just nu är vi i Lidköping och tävlar. Agnes hoppar idag en 1,20 på Wille och 1,30 med Picasso. Qulan och Merchan går 1,20.

Håll tummarna för oss i helgen ;)

Resultaten går att följa via Equipe http://online.equipe.com/sv/competitions/3756
» Frågor och svar

Har funderingar på att lägga på Stakkato Dream på mitt heartbreaker sto. Vad tror du om kombinationen ? ;) Vill bara höra en kommentar! :)
Stakkato Dream är verkligen sjukt fin! Nu vet jag ju inte hur ditt Heartbreaker-sto är men det låter som en lyckad kombination tycker jag! Vissa Heartbreakerhästar kan ha lite sämre ridbarhet och ofta är de lite hetare men Stakkato Dream ser ut att ha väldigt hög ridbarhet. Nästan oavsett hur ditt sto är så borde det bli bra! :)

 

Hur gör ni för att få hästen att byta galopp i svängarna, bryter ni av och fattar ny eller fortsätter ni så att dem får rätta sig själv? Eller tränar ni alltid på galoppbyten från marken mycket? :)
De hästar vi har just nu har det naturligt i sig så det är inget vi har behövt lära dom. Enda sedan jag red in Qulan har hon bytt galopp så fort man bara tänkt tanken att byta varv. Nästa steg blir då att hästen ska kunna byta på komando, alltså när ryttaren säger till.
Om man har en häst som inte byter av sig själv tycker jag det är lättast att i början göra enkla byten, alltså sakta av ett steg och sedan fatta den nya galoppen. Detta kan man upprepa hundra gånger om och om igen. Vissa hästar fungerar det även bra att lära byta över en bom på marken så det är lite olika från häst till häst. Vad jag tycker är viktigt är att man inte "kastar" in hästen i den andra galoppen därför föredrar jag enkla byten i arbetet på banan. Rider man tex i skogen eller på ett fält i ett lite högre tempo är det däremot lättare att få hästen att göra ett flygande byte.

Han är verkligen jättefin! Men jag har en liten fundering. Är det inte risk för att hans "hets" sätter stopp för honom längre fram eller alltså att han kan gå längre om han får en jämnare/mer harmonisk galopp? Ni kanske redan jobbare med det eller är nöjda som det är men som sagt, en fundering bara :) Jättefin blogg, ni verka supergoa!
Ang Filmer Flyinge
När man rider Wille på marken är han faktiskt lugn. Han kan däremot bli stressad av olika saker som sker och man måste hela tiden ligga steget före honom i sitt tänk för att undvika att han försöker komma undan genom att bli låtsasrädd. Självklart är målet med att ha en så jämn galopp som möjligt men att få honom riktigt lugn är nästintill omöjligt. Ju jämnare galopp man lyckas få fram till hindret desto lättare blir det ju. I början tänkte jag "hur svårt kan det vara att få honom att galopperna normalt fram till hindret?" men han är som han är och det är bara att acceptera :)

Super fin, är han till salu? ;)
Ang Fina Nasse
Planen är väl inte att han ska säljas just nu utan kanske senare i sommar. Dyker rätt köpare upp så är nästan alla våra hästar till salu ;) Det är en prisfråga.

Var det när ni vann i Falsterbo?
Ang Morgonen
Japp bilden är därifrån! :)

vart håller den hästen hus nu? måste varit en otrolig känsla att stå som segrare.!!
Ang Morgonen
Tyvärr så vet jag inte det!:( Vi sålde henne upp till norrland men nu vet jag inte vart hon är. Måste ta reda på det då hon har betytt så mkt för mig.

» Nytvättade hästar

Nytvättade och fina! Imorgon åker vi till Lidköping och tävlar hela helgen och jag kan lova att de var inte särskillt rena.. i slutet av förra veckan tillbringade de några timmar i hagen utan täcke vilket gjorde att de snyggade till sig rejält. Men nu skiner dom som de stjärnor de är!;)

» Morgonen

Merchan fick gå ett pass på banan tidigare imorse innan jag for iväg till tandläkaren. Börjar jobba kl 10 så mer ridning väntar ikväll :)


Världens finaste ponny Parisienne och jag 2007

» Träning

Har hållit träning nu under kvällen. Förra veckan fick de hoppa en längre bana med 15 hinder och 17 språng men denna vecka var det mer teknik och styrkeövningar. Bland annat fick de hoppa 5,5:a och en annan liten serie med tre kryss-studspar på raken med ett galoppsprång mellan dem. Alltså kryss - 3m- kryss - 6m - kryss - 3m - kryss - 6m - kryss - 3m - kryss. Hoppas ni fattar min dåliga beskrivning, kanske bättre att ta en bild på det ist ;)
Hoppade även lite annat med bom - hinder - bom och satte sedan ihop en liten bana med en annan linje och några fler hinder.

Det är så otroligt lärorikt och roligt att hålla träningar. Man lär sig väldigt mkt och får hela tiden hitta lösningar för varje ekipage :)


Tin-Tin (Agnes förra ponny) var med på träningen.


» Tävlingsledigt

Har haft tävlingsledigt denna helg. Har tävlat nästan varenda helg sedan början av februari men denna helg var det alltså ledigt. Har inte tagit det lugnt för det. Jobbade både igår och idag, har ridit alla hästarna och hunnit vara ute med mina kära vänner. En rolig och intensiv helg med andra ord :) Blir att gå och lägga sig tidigt ikväll så jag är utvilad till nästa vecka ;)

Och hur underbart är inte vädret? och att det är sommartid?! Älskar att det blir ljust ute längre om dagarna!


» Gapa

Gapa heter alltså den nya hästen som kom igår. Hon är ett sto f 2005 e Edminton Z (Emilion-Nimmerdor) - Libanon. Lilla damen är tävlad tom 1,10 med Julia, vars mamma Jenny Sundelius är ägare. Hon ska vara här för träning och tävling.


Gapa i hagen idag.


» Underbar dag!

Åh vilken underbar dag, det är fredag, solen skiner och det är huur varmt som helst ute! :D

Har ridit klart för dagen. Fem hästar har blivit motinerade varav mina små prinsessor, Merchan och Qulan fick hoppas. Var borta på ridklubbens banor ca 100 meter från där vi bor och hoppade en längre bana på dem båda som innehöll kombinationer och lite linjer av olika slag, och jäklar vad fint de hoppade! :D de gör mig så glada, båda har sådan hinderuppfattningsförmåga och vill så gärna göra rätt! Tror faktiskt dom tyckte det var skoj att hoppa utomhus på ett jättestor bana istället för i ett litet ridhus. Nästa helg är det årets sista inomhustävling, då i Lidköping där Merchan ska gå tre 1,20-klasser och Qulan 1,20 och två stycken 1,30 om allt går som det ska ;) Så detta kändes som en bra avstämning.

Var ute på en tur i skogen med Gapa, den nya fina pollen :) Mer info om henne kommer men nu ska jag ut och njuta av det fina vädret :D

Hörs!
kram


Vår tjocka söta katt Sivan

» Ny häst

Det har precis flyttat in ett nytt litet sött sto i stallet. Bilder och mer info kommer :)

» Lite ändring

Som ni vet så har Agnes bara en enda häst, Picasso. Vi har letat efter en till ganska länge nu med det är jättesvårt att hitta ngn det klickar med.

I februari förra året köpte vi Wille till Agnes. Jag tog sedan över honom i maj då Agnes kände att det inte passade helt hundra. De hade då startat tom 1,30 ihop. Nu efter SM är det bara Agnes som har ridit honom hemma då jag tycker att hon kan testa igen och se ifall hon ev ska ta "tillbaka" honom. Idag hoppade hon några språng på honom och det gick kanon! Eftersom jag ridit honom í snart ett år kan jag hjälpa henne betydligt bättre från marken än vad jag kunde förra året. Han är en väldigt speciell och känslig häst, inte lätt på något sätt. Men hoppa det kan han! :)

Så nästa helg när vi ska till Lidköping och tävla ska Agnes rida honom i 1,20 och jag i 1,40. Sen får vi se hur det blir. Om hon "snor" tillbaka honom har jag fått OK att låna tillbaka honom till utomhus-SM och ngn mer tävling.


Agnes och Wille idag efter att ha hoppat lite.

» Annonser

Sitter ganska ofta inne på HästNet och kollar på annonser. Dels för att jag tkr det är kul att ha lite koll på vad det finns för hästar till salu men även för att kunna jämföra lite hur olika hästar ligger i pris.

Något som jag kan störa mig på är när det är en lång välskriven annons där annonsören beskriver hur fantastisk häst de har och att dess stam är ännu bättre!
"Toppstammad häst med bla Ladykiller, Cor de la Bryere mm mm i stammen". Man får även veta vad alla syskon, bryllingar kusiner och sysslingar har gjort och kanske även mormors morfars meriter. Denna fantastiska, underbara stam som är helt outstanding beskrivs i flera meningar MEN man får inte veta vem som är pappa och morfar.

I vissa fall beskrivs det inte någonting alls om stammen utan det står bara "välstammad". Kanske är det bara jag som är intresserad av detta?! För helt ärligt men om en annons inte innehåller vare sig film eller hästens stam kanske man inte ringer på den.. men innehåller den det ena eller det andra kanske man helt plötsligt känner sig lockad :)

Något annat jag funderat lite över är när hästens meriter beskrivs och priset är satt efter det. När man sedan lyckas söka rätt på hästen (för ofta står inte namnet i annonsen) så ser man att de bra resultaten i 1,30 är från 2008 och 2009. Fine! det är inget fel på det. Men att då sälja hästen för att den har bra resultat i 1,30 för hundra år sedan och sedan har gått 1m och 1,10 med knackliga resultat och startat typ två 1,20-klasser.. Då kan inte priset vara satt efter de gamla resultaten.

Eller vad tycker ni?
» Picasso

Höll träning för två av mina elever idag, Agnes var även med och hoppade lite på Keso. Han har inte hoppat ngt sedan SM så det var fullt ös medvetslös enligt honom, haha! Man kan inte annat än skratta åt gammelgubben.. han är faktiskt hela 17 år i år(!!!). Tänk att vi snart har haft honom i 7 års tid. Vi som inte skulle köpa ngn storhäst vid det tillfället, men så tyckte mamma det var bra att jag kunde ha en som jag kunde rida lite 1,10 1,20-klasser på och kanske starta 1,30 på senare. Så han har iaf levt upp till våra förväntningar!;) med råge..


Jag och Picasso i Åby 2008


» Filmer från lördagVisst hoppar dom fint alla tre!:) Lyckades vara i hinder nr 2 med allihopa, bra jobbat. Om det var något hinder som "alla" var i så var det just det hindret, det var lite djupt och halt i hörnet upp emot där så på Penny som jag hade sist ut red jag lite innanför och fick då ett bättre flyt.

Det var bara 12 unghästar i den här klassen varav jag hade tre hästar så det blev snabba framridningar/hoppningar. Men det funkade ju det med ;)

» Linköping

Även idag har jag varit i Linköping och tävlat. Qulan och jag hade ett pyttelitet nedslag på sista hindret i 1,20. Det var 11 hinder och samma linje som mellan nr 10 och 11 hade hoppats som hinder 4 och 5 också. Kändes lite konstigt att hoppa samma linje två ggr men aja.. Iaf så tog jag sju språng, lite kort, första gången men valde 6 gången efter vilket jag inte skulle gjort. Hon touchade då ner frambommen på 11:an lite lätt.

Det var det att man "skulle" rida på sex språng lite framåt. Ska aldrig mer tänka så utan rida så som känns bäst ist för att göra som majoriteten. Hon har hoppat sååå fint min prinsessa! <3

Penny har även hon hoppat kalas både igår och idag. Idag fick vi en utbrytning på ett hinder som stod väldigt kort ur sväng från väggen. Fick sedan ett nedslag när vi tog det då det var svårt att få henne klar när hindret kom så fort. Vi fick ett nedslag på ett hinder som stod på samma ställe i 1,10n igår också. Dom hade dessutom knölat in en bil i det hörnet så det var svårt att få ut hästarna ordentligt.
Men vad hon har utvecklats mkt på kort tid - wow!

Merchan fick stanna hemma idag då hon skötte sig så bra igår:) Även Nasse tävlade igår med 0 fel i 1m och massa fel i 1,10, haha! Allt blev lite fel så vi samlade på oss massa poäng (fel), lilla gubben då! Han är så himla fin och har verkligen stora språng i sig. 

Det har varit väldigt spektakulära hinder i helgen och inte helt lätt byggt. Detta kan ställa till det lite för hästarna med mindre rutin när dom ställt in bilar och annat bråte på banan ;) Nasse tyckte nog det var lite småläskigt att hoppa runt där inne men samtidigt är det väldigt nyttigt för alla hästarna!

» Fina flickor

Qulan, Merchan och Penny har varit dagens stjärnor! alla tre felfria i 1,20, så duktiga! :D


» Fredagsfix

Kom precis in från stallet. Jobbade mellan 11-18 och var tvungen att fixa det sista inför tävlingen i helgen nu när jag kom hem. Hade putsat klart allt utom sadlarna och sadelgjordarna så gjorde det innan jag tvättade lite på Qulan och Merchan. Hade "grundtvättat" Merchans ben och svans imorse men en skimmel skulle man behöva tvätta 10ggr/dag.. minst.


Wille var nytvättad på kvällen när han skulle sova.. På morgonen hade han lyckats göra sig såhär fin - bara ställa sig och tvätta hela hästen IGEN för han skulle ju tävla samma dag! :)


» Inspiration x1000

Inspriationen flödar extremt mkt just nu! Tror att vädret helt klart har bidragit till denna känsla. Alla hästarna känns väldigt pigga och fina och i helgen är det tävling, wihoo! :D


» Fina Nasse

Visst är Nasse fin! :)


» Filmer FlyingeDetta är alltså filmen från kvalet i lördags. Hinder nummer 1-4 kändes bra. Han hoppade väl och det kändes som att distanserna flöt på som de skulle. Nerslaget på 6:an kändes lite onödigt måste jag säga. Att vi sedan rev nummer 7 och 9 beror på på att jag blir kvar i handen och då kommer till en lite för nära avsprångspunkt. Vi får då höjden i språnget men inte längden vilket gör att bakbommen faller. Även samma symptom framstår vid elvans kombination men den klarar vi. Egentligen är jag inte missnöjd med rundan då kan hoppar fint i trekombinationen och rundan flyter på helt OK (för att vara Wille iaf, haha). Minsta lilla vink jag gör fel blir 4 fel, han är så känslig så ett litet fel blir stort eller vad man ska säga.Gårdagens Ackumulator. Kommer lite snett och aningens nära på 4:an så vi river denna. Efter det vänder jag innanför till nummer 7 och hamnar då i lite för mkt framåtläge så han inte räcker över bakbommen. Att nian åker ner har jag ingen bra förklaring till.. Det var ändå hyffsat många som rev jokern men den klarade vi - alltid något ;) Samlade ihop 45 poäng alltså.

Något vi måste träna på är att hoppa hinder direkt ur sväng. Jag håller då för mkt i honom och tappar trycket bakifrån. I sådana lägen skulle jag behöva lägga på mer ben..
Måste ändå säga att han har känts lugnare för varje dag så jag hade nästan velat hoppa en klass till ;)

» Snabbsummering

Hallå hallå!
Eftersom att varken Agnes eller jag har någon mobil med "bloggfinesser" så har vi tyvärr inte kunnat uppdatera något denna helg.

Nåå, resultaten då.. Ja de har väl inte varit de bästa. Wille hoppade urkasst första dagen och jag fick nerslag på två räcken som stog mot väggen. Hade ju det problemet även i Vetlanda som var sista tävlingen inför SM. På lördagen var det sedan dags för kvalet som var en 1,40-hoppning. En ganska knixig men väldigt rolig bana att rida. Mkt distanser och hinder som kom fort ur sväng så det gällde att ha huvudet på skaft hela banan. I denna klass hoppade Wille betydligt bättre! Han hoppade mkt mer väl men var otroligt het vilket gör att allt känns lite haffsigt. Han har varit nästintill galen på framhoppningen och inte känts särskillt bra där faktiskt. Vi hade iaf tre nerslag i kvalet vilket vi även fick idag i Accumulatorhoppningen. Tänkte jag kunde lägga in kvalrundan och även dagens runda här sedan och skriva lite utförligare om nerslagen.

Även om resultaten inte varit de bästa så får jag se det som en lärohelg. Wille har inte erfarenheten av såhär stora tävlingar och han har inte gått särskillt bra för mig inomhus då jag har betydligt svårare att hitta en bra rytm om man jämför mot när vi tävlar utomhus. Vissa språng är helt fantastiska och nerslagen beror på att han blir för het och jag blir då lätt kvar för mkt i handen. Ska bli skönt att tävla utomhus sen!:)


» Ett enkelt råd

Jag har varit på pingis och slått en och annan beckhand och forehand. Nog av pingis snack. ;) Får ju passa på att önska mina kära systrar (Bill och Bull) lycka till på SM.

Ett enkelt råd från mig, gå FELFRITT, se till att hoppa hindren utan att riva. Inte så svårt råd ju. Skämt å sido! ;)  Men får  som sagt  hålla tummarna på avstånd här hemma och följa resultaten på Equipe. Det finns i alla fall en fördel att inte följa det live det är attt man inte blir lika nervös!
/ Ebba


» 91

Har ridit alla pollisarna idag och fixat och donat med 100 andra grejer. Höll träning vid 17 och de skötte sig jättebra mina kära elever, det är kul när man ser sådana framsteg :)

Något som slog mig när jag satt inne på startlistorna till Flyinge är att det är så pass lite starter i junior-SM. Bara 30 stycken rättare sagt. När jag red mitt sista SM som junior var det 51 stycken som var med i första kvalet och även nu är det 51 anmälda till YR-SM så det är väl samma "liga" som hänger i fortfarande ;) antar att jag tillhör en av de största årgångarna, 91?!


» Filmer Kumla


Det finns mkt språng i denna stora damen. Hon har inte riktigt styrkan än vilket gör att när jag kommer lite närmre som på hinder nr 3 och 5 tappar hon språnget lite och vi fick då en ganska grov rivning. Med mkt markarbete så kommer det bli kalasbra för som det är nu rider jag hela tiden på framåtlägen vilket gör att det blir lite svårt när det är inomhus i ett lite mindre ridhus när hindren kommer fort. Men hoppa det kan hon!! :)


Fina Mercedes! Hon vill så väl och vill inte riva egentligen. Kom aningens nära på A-hindret och hon backade av över hindret och kollade mer på B- och C-hindret.


Han har blivit så självsäker och fin nu Nasse! Tkr däremot att jag rider honom i ett lite för högt tempo.. Sprången känns iaf bra och dom känns över lag ganska jämna :) Smackade lite lätt på honom på hinder nr 5 så kanske var det därför han var i det?

» SM

På torsdag åker vi ner till Flyinge och hoppar SM med Picasso och Wille. Jag har ridit SM på såväl B, C och D-ponny och även junior-SM men detta blir mitt första YR-SM. Jag har varit kvalad tidigare (då med Picasso) men jag hade "gett bort" Picasso till Agnes då och kände inte att jag hade något behov av att låna tillbaka honom för att rida SM. Så det blir alltså debut för både mig och Wille :) 

Helt ärligt så känns det inte som att vi är i vår livs form. Under utesässongen förra året gick det rikigt bra och vi blev placerade i 1,40 direkt. Sedan när det var dags att tävla inomhus har det inte känts som vi fått till det på samma sätt. Så jag har inte jättehöga förväntningar utan åker mest ner för att vi båda ska få rutin. Wille är ju bara 9 år och har inte så stor erfarenhet av de största tävlingarna, eller ingen erfarenhet alls kanske.. ;)

Tänkte sätta mig och kolla på lite filmer med de bästa rundorna vi gjort för att intala mig att vi KAN faktiskt!


Lilla Wille :)

» Nörd

Något som jag tycker är riktigt skoj när jag sitter och kollar på tävlingar är att se vad hästarna har för stammar. Jag är helt klar en liten nörd och har helst en hästförteckning i näven oavsett vilken tävling vi är på - mamma är likadan. Jag tycker det är kul att sitta och söka stammar hit och dit och se vad olika hingstar ärver ner för egenskaper och vad man kan se för likheter mellan hästar med samma blod.

Såå, summan av kardemumman är att nästa häst jag köper ska vara e. Stakkato, Quidam de revel eller Cornet Obolensky. Haha, skämt åsido men det finns många fina hästar efter dessa fantastiska hingstar!


» Kumla

Det blidde en lång dag i Kumla idag. Hästarna har (som tur är, haha) skött sig finfint!
Nasse var felfri i både 1m och 1,10.
Penny felfri i 1,10 och ett ner i 1,20-debuten och Merchan ett ner på A-hindret i trekombinationen i 1,20 annars kalas.


» 2 Mars

Äntligen går det rida ordentligt hemma! :D Underlaget är helt super nu och inte en gnutta snö så långt ögat kan nå - helt underbart!! Vi har väldigt bra träningsmöjligheter här hemma när snön håller sig borta och nu är alla ridbanor i närheten helt snöfria. Hästarna har nog fått lite vårkänslor, Merchan och Qulan var halvt galna idag när jag red dom, haha mina små prinsessor.

Imorgon är det dags för tävling med Merchan, Nasse och Penny. Alla tre känns i fin form så hoppas såväl hästar som ryttare sköter sig ;) Det är rätt mkt starter och vi är dessutom iväg under tre klasser så det lär säkerligen ta sin lilla tid.

kram J


Nasses första tävling i höstas

» Beerbaum & co

Ludger Beerbaum och hans team känns så himla proffsiga! När Ludger, Henrik von Eckermann, Marco Kutscher och Philipp Weishaupt kommer in på banan känns allt så fruktansvärt genomtänkt. Varenda galoppsprång är planerat, allt är så lagom avvägt och det ser ut som att de hoppar runt en 1,20-bana. Självklart är den ena hästen bättre och finare än den andra men hela deras upplägg känns otroligt proffesionellt.

Det var väldigt kul att se dem "live" i helgen. Alla ryttare på den nivån rider såklart bra men vissa är lite vassare och jag tycker de tyska ryttarna över lag rider mer väl än många ryttare från andra länder.
Däremot kanske jag inte är någon större fantast av att sitta ner i traven när jag rider in på banan (detta var vad Marco Kutscher gjorde när han skulle rida omhoppning i världscupen) ;). Okej, misstolka mig inte men då föredrar jag mer Kevin Stauts, Rodrigo Pessoas och Luciana Diniz ridning. De har lite lättare sits och rider lite mer "fritt".