» Hektiskt

Har ridit åtta hästar under dagen. Kl 16,30 kommer det tre vagnar med småbalshalm som vi ska lasta upp på skullen och direkt efter det ska jag rida en nionde häst.
En hektiskt dag minst sagt ;)

Merchan verkade lagom pigg på att bli riden, haha!


» Pablo Picasso B

Pablo Picasso B
val f 1995
e. Pablo - Okänd
 

Picasso är min allra första storhäst som vi köpte sommaren 2005 på ett försäljningsstall, jag var då 14 år. Vi var där för att provrida ponnyer men så stod Picasso där i en box med tre skor och var jättemager. Jag var fast bestämd att jag inte ville ha någon storhäst men mamma övertalade mig att provrida honom då hon tyckte att vi kanske kunde köpa en storhäst jag kunde lära mig tävla på, upp tom 120. Jag for runt där på ridbanan i 290km/h , Picasso med huvudet rakt upp i luften och hoppade hinder upp till och med 135. Då blev jag riktigt imponerad över att ha hoppat så högt då jag tidigare tävlat tom 120 på C-ponny.

 

Picasso är världens mysigaste häst så mamma föll för honom direkt när han lade huvudet på sned och tittade på henne med sina vackra ögon. Eftersom även jag fattat tycke för honom efter provridningen så det var ingen tvekan om vi skulle köpa honom. Han hade tävlat upp till 130 i Italien men det visste vi inte då. Vi har nämligen luskat reda på dessa i efterhand och det var inga strålande resultat. Antingen var han nolla eller utesluten (för det mesta utesluten) så det var nog därför han var så billig när vi köpte honom.

 

På vår första tävling sommaren 2005 startade vi 90cm och 1m. I 1m blev han istadig vid utgången så vi fick ett stopp. Vi blev lite oroliga att han skulle vara en sådan häst som stod vid utgången och tjurade eftersom vi hade hittat de blandade resultaten med mycket uteslutningar. Jag kan säga att jag i början (första året) vid vissa tillfällen hade lite problem vid just utgångarna och fick stopp pågrund av det och någon gång stod han på bakbenen och ville ut från banan.

 

Vi debuterade, ca två månader efter att vi köpt honom, 120 där vi var felfria och tog silver på junior-DM, lyckan var total!!! ;)
Kort därefter fick Picasso en spark i hagen och var tvungen att vila i drygt 8 månader och vi var osäkra på om han skulle bli bra. I maj 2006 var vi ute på tävlingsbanan och debuterade sedan 130 och därefter 140 och i december 2006 startade vi junior-SM på Flyinge, jag 15 år.Jag tävlade Picasso mellan 2005 till mitten av 2009. 2009 deltog vi i Morgondagens Vinnare på Skandinavium och var placerade på utomhus-SM och året innan hade vi varit felfria i 145. Sommaren 2009 tog Agnes över honom successivt och efter SM var han hennes.

 

Agnes hade då försökt rida honom vid flera tillfällen men Picasso fullkomligt skenade runt med henne hemma på banan och var heeelt galen. I början stannade han lite även med Agnes vid den vardagliga hoppningen och vi var tveksamma till ifall Picasso skulle ”godkänna” någon annan ryttare än mig. Ted Nätterqvist som jag tränade för hade vid flera tillfällen sagt att han ”valt sin ryttare”. Men Picasso accepterade Agnes lika mycket som mig och de fick rätt snart placeringar i 120 och debuterade 130. Men i maj 2010 blev han skadad och blev inte frisk förrän maj 2011 och i början på juni debuterade de 140. 

 

Under 2012 tävlade Agnes Picasso tom 145, som de debuterade i Älmhult för nästan exakt ett år sedan. De deltog vid utomhus-SM på Henriksdal där de var placerade i första kvalet.

 

Picasso är den enda hästen i vårt stall som inte är till salu eller aldrig någonsin varit till salu. Han har givit mig och Agnes mycket självförtroende på högre hinder. Utomstående kan nog tycka att han ser rätt svår ut men han är otroligt trygg att hoppa och vi har honom att tacka för väldigt mycket!

 

 Såhär gör han när han tigger godis- lägger huvudet på sned och visar tänderna ;)
 
Agnes och Picasso
 
Jag och Picasso
 
Agnes och Picasso
 
Jag och Picasso (riktigt dålig skärpa från gamla kameran)

» Planering

Tänkte rattla ner ett längre inlägg om varje häst som vi äger med hela storyn från det att vi köpte dom fram tills nu :) Ska bara sätta mig ner och ta mig tid till det också.. Bara och bara var det ja ;) 
 
Kommer ta inläggen i den ordning vi köpt dom, så först ut är Pablo Picasso B, aka Picasso, Keso, Bubben - kärt barn har många namn <3
 
 
 
 

» Rossini 140cm

Denna runda räckte till en 2a plats i söndagens 140 :)
 
 
 

» Bra dag

Rossini hoppade fantastiskt fint igår i 145. Tyvärr ett onödigt nedslag ut ur 9:ans kombination.

Idag kändes båda riktigt bra! Red 140 och var 2a med Rossini och 3a med Merchan :D


» Västervik

Merchan var felfri och 3:a igår i 130. Hon hoppade jättefint! Idag har hon gått en 130 med ett nedslag på en planka i grunden. Blev kvar lite i handen så hon rev med bak.

Rossini gick en 140 igår med ett ner i grunden. Lade tyvärr in ett extra till ett räcke, annars hoppade han super!
Idag ska han gå en 145 :)


» God dag

Har under fm tvättat Merchan, ridit tre hästar och packat klart det sista. Alldeles strax kommer Linds och Rossini och hämtar upp oss så styr vi kosan ner till Västervik. Håll tummarna för oss :)


» Ranking

Var inne på ranking över 7-åriga hopphästar. Sökte endast resultat i 135 och 140-klasser då jag anser att dessa är de enda relevanta höjderna för att få en rättvis uppfattning av rankingen. 
 
Och titta, min lilla stjärna är rankad 8:a. Observera att hästen For Sale 6 (rankad 3:a) och Crespo Pkz (rankad delad 6:a) tävlas av Henrik von Eckerman och alltså gått 5*-klasser vilket innebär att de får väldigt mkt poäng vid varje placering. 
Så om man ska kolla till de svensktävlade 7-åringarna så ligger vi alltså 6:a. Känner inte riktigt att jag kan mäta mig mot HvE ;) 
 
Inte illa pinkat av lilla jag och lilla Qulan. Inte annat än att jag blir lite imponerad och stolt över OSS, om man nu får säga så :D
 
 
 

» Fundering kring banbygge

En liten fundering angående det där med banbygge på tävlingar. Alla banbyggare har lite av sin egen "stil" och det är alltid roligt att rida på olika banbyggares banor tack vare det.
 
Nu senast, i Älmhult, var det Jonas Holmberg som byggde banorna. Jonas är ordförande i banbyggarnämnden. Något jag lade märke till redan förra året när jag tävlade i Älmhult, och han var banbyggare, var att det i unghästklasserna var markbommar på majoriteten av hindren. Även nu i år var det markbommar på i princip varenda hinder och på vissa räcken till och med utrullad markbom. 
Jag tycker detta är väldigt trevligt och bra för det yngre hästarna. Då var detta ändå en nationell tävling med lite högre klasser.
Även i Gislaved var det markbommar på en del hinder i avd A-klasserna upp tom 130 (observera att Jonas Holmberg var på plats och pratade en del med banbyggaren i Gislaved). De hinder som hade någon typ av utfyllnad under, ex lådor eller grindar stående på marken, stod lite i framkant i 120 och 130-klasserna. Sedan i 140 var det "normalt" byggt.
 
Så till ett annat exempel.
Vid min och Dojans senaste start var det ett räcke som hinder nr 1 i en lokal 90cm-klass. Räcket bestod av två bommar och en planka nederst, ett tvåfärgat hinder i rött och vitt. Alltså ett ganska svårt och glest hinder som är en svårighet även om det dyker upp i mitten av banan, och att ha det som nr 1.. Vid flera av Dojans starter, lokala 90 och 1m har marklinjen varit ca 2 dm upp i luften och inte vid en enda av våra starter har det dykt upp någon markbom. 
 
Om nu banbyggarnämndens ordförande använder sig av markbom, till och med vid nationella tävlingar, så tycker jag fler kan ta efter honom. Banorna är så proffesionellt byggda att det blir utslag ändå så ekipagen behöver inte "sättas dit" pga hög marklinje. I unghästklasser, på åtminstone lokal nivå, tycker jag att det borde förekomma så gott som hela tiden. Det skulle gynna de yngre hästarna och kanske vara bra även i avd A för de mindre rutinerade ryttarna?!
 
 

» Lady Mercedes 135cm

Kom på att jag glömt visa er Merchans 135-runda från Älmhult. Här kommer den iaf :)
 

» Måndag

Har ridit klart de hästar som ska ridas här hemma för dagen och tänkte snart bege mig ut och klippa Merchan. Ibland undrar jag nästan om det är en släng av ponny i henne, haha! Hon får nämligen väldigt lång päls och ser då ut som en connemara ungefär ;) Jag tycker det är så fruktansvärt tråkigt att klippa hästar så därför skjuter jag bara upp det hela tiden. Som tur är så är Merchan världens snällaste att klippa och hon måste se lite anständig ut då hon ska tävla i helgen. Åker nämligen till Västervik med henne och Rossini fredag-söndag.
 
Senare idag ska jag iväg och rida en häst och hålla en lektion innan vi i ridklubben ska bygga bana då vi har Clear Round-hoppning imorgon. 
 
Dags att sätta fart!
 
Världens bästa lillasyster och fina Merchan <3
 
 

» Tävling

Har varit och tävlat med Olle idag, en 10-årig val e. Heartbreaker. Red två 120-klasser. Hade ett nedslag i andra 120 så vi slutade precis utanför placering och såhär nöjda var vi då:
 
 
 

» Hjälpreda

Julia har svårt att veta vad hon ska skriva här och frågar då mig om hjälp, vet inte om jag är till så stor hjälp.
 
Jag är en trogen läsare här på bloggen (kan bero på att Julia är min tvillingsyster) men jag vet att jag inte är den enda som läser vad som skrivs här. Jag kan undra vad det är för några som läser det här egentligen? Personligen är jag en sådan som läser en blogg antingen för:
1. Jag känner personen i fråga
2. Jag är nyfiken ;)
3. Jag tycker det som personen skriver är intressant eller inspirerande.
Oj, vilket fluminlägg det blev! 
 
 

» Qulan debut 145cm

Världens finaste och bästa häst!
 
Tyvärr sätter jag tillbaka henne för tidigt efter hinder nr 8 så jag får galopperna på mot slutet på sju steg mot räcke,räcke-kombinationen. Det blir därmed alldeles för trångt i kombinationen plus att jag ligger för mkt fram på magen. Helt klart mitt nedslag..
Sedan till nr 10 var det fem steg fram (jag gick på sex där med Rossini som ni kan läsa i ett inlägg nedan). Där får jag det lite långt  och river bakbommen. Kände verkligen i språnget hur hon försöker sträcka sig för att nå över så jag hinner tänka "klarar vi den..?!"
 
Åh jag är så oerhört glad att jag har en sådan fin häst! 7 år och debuterar 145 med två nedslag som är mitt fel. Hon hoppar dessa stora hinder så otroligt lätt, bästa lilla Qulan <3
 

» Inte igår

En gång i tiden var jag såhär liten.. och hjälmen såhär stor.. ;)
 
 
 

» Rossini 145cm

Jag och Rossini gick in som fjärde start i denna 145-hoppning. Då hade en ryttare ramlat av och två andra mkt mkt rutinerade ekipage haft stopp och flera nedslag, till och med kraschar. Det var absolut inga gröngölingar som red före mig utan ekipage som har stor rutin på dessa höjder. Jag tänkte "kära nån, hur ska detta gå.." haha.
 
Jag tycker vi fick till en bra runda, in i 4ans trekombination kunde man välja att gå på åtta eller nio steg, jag valde nio så kom lite kort in men det gjorde att han hoppade upp sig riktigt bra. Tyvärr får vi ett nedslag på räcket efter kort ur sväng. Andra rivningen kommer på nr 10 som rätt många rev faktiskt (inklusive jag och Qulan). Det var fem språng lite fram till den oxern. Jag satte tillbaka alldeles för mkt och kom ut aningens för mkt på bågen som var rätt tvär. Jag lade därmed in sex steg istället för fem och kom för nära på den oxern så vi fick ett frambensfel. Jag borde räknat ut detta då exakt samma linje (fast åt andra hållet) reds i 135 och då var det flertalet som valde sex istället för fem steg däremellan. Banan sluttade dessutom lite uppåt i den riktningen vi red nu i 145 så det var en ryttarmiss från min sida.
 
Annars är jag väldigt nöjd. Känns som att detta är den bästa rundan vi gjort tillsammans!
Fina Rossini, så glad att jag får äran att rida honom!
 

» Påväg hem

Är påväg hem från en lyckad helg i Älmhult.

Merchan hoppade idag en 135. Tyvärr satte jag för mkt tryck i hennes galopp så rundan kändes överilad och vi hade två nedslag som jag tar på mig.
Det var långa avstånd på alla distanser så rev första hindret på två distanser som bestod av tre hinder. Red för mkt i "förebyggande" syfte så sprången blev för snabba.

Rossini och Qulan gick sedan 145. Qulans debut. Båda hade två nedslag men hoppade såååå fint på en lång och tekniskt bana. Filmer kommer med mer utvärdering :)


» Dag 2

Merchan var felfri i 130 ackumulator och slutade 7a i en klass med över 80 starter. Nu byggs banan om till 140 som Rossini ska hoppa:)


» Älmhult

Prinsessorna Qulan och Merchan var felfria och placerade i 135 idag. Qulan 4a och Merchan 9a.

I och med detta är även Merchan kvalad till 7-års på Flyinge :D


» Finaste Dojan

Har hoppat Dojan nu två dagar i rad. Jag åker iväg på meeting imorgon bitti så det passade att hon fick två lite tuffare pass för att sedan vila under helgen. Vad jag vill komma till är att berätta hur fruktansvärt fin hon är min bebishäst! ;)
 
För det första har hon väldigt hög ridbarhet och för det andra så ger hon en sådan otroligt härlig känsla i sprången! Hon är så himla lätt från marken och kvick, samtidigt som hon tar tid på sig i luften. Hon är helt underbar med andra ord :)
 
 

» Visste ni?

Visste ni att min John Whitaker-hjälm i grund och botten är svart?! ;)
 
Älskar min hjälm och vill absolut inte byta den, men den har några år i bagaget.. Den är lagom inriden och så tycker jag den är jättesnygg eftersom jag har bruna grejer. Jag får helt enkelt köpa en ny och lägga på fördröjning i solen så den är lagom snygg tills det är dags att byta ;)
 
 

» Typiskt

I Gislaved lyckades vi med bedriften att inte få med Rossinis och Merchans felfria 140-rundor.. Däremot har jag deras 8 fels-rundor på film. 
På lördagen när Rossini var nolla hade jag glömt radera filmer så minnet på kameran var fullt. Dagen efter hade jag gjort så det fanns massor med minne men då glömdes det att stänga av kameran efter Rossinis runda.. så när det var Merchans tur var minnet slut igen. Istället har vi en över 17minuter lång svart film när kameran ligger i sin väska, bra jobbat! ;) 
 
Hade gärna haft Merchans felfria runda på film då hon hoppade så himla fint, men nu får ni helt enkelt hålla tillgodo med vår 8 fels-runda istället.  
Som ni ser river jag nr 8 då jag kom ut alldeles för mkt på bågen och fick för långt på fem steg. Såhär i efterhand hade jag nog valt sex steg där istället. Hon blir därför lite spänd och hoppar utan rygg i 9ans kombination så vi river A. Annars tycker jag hon hoppade väldigt bra!! :)
 

» Tävling i fredags

I fredags tävlade jag denna söta 10-åriga valack e. Heartbreaker.

Hade ett stopp i 110 och 120 men med tanke på att jag endast ridit honom 5 gånger innan så var både jag och ägarna nöjda. Felen kom i början på banan men resten hoppade han väldigt bra.

Känslan i hans språng är otroligt härlig så det gäller bara att hitta spakarna mellan hindrena. I slutet av 120-rundan kände jag att jag hade hittat knapparna lite bättre :)