» Onsdag

Dagen har bestått av ridning av fem hästar, mina tre flickor, Dojan, Qulan och Merchan och så de två gossarna som är här just nu. 
 
Merchan och Qulan har vilat måndag och tisdag så de fick gå varsitt pass på banan, de andra också för den delen. Nu under kvällen har jag haft hoppträningar. Det är så himla roligt och givande att hålla träningar, det gick dessutom väldigt bra för samtliga så nu håller jag tummarna för de som ska tävla i helgen! :)
 
Vilket innehållsrikt och roligt inlägg, jag vet.. ;)
 
Söta pojkar på besök

» Qulan 140cm

Här är Qulans 140-runda från i söndags. Är väldigt nöjd med hur hon hoppade! Fick det trångt in i trekombinationen på åtta steg men hon var snabb i benen. Fina lilla häst! <3
 

» Glamouröst


» Summering

Tänkte försöka summera helgens resultat. Är svårt att göra det lite kort sådär men här kommer en resumé iaf.
 
Fredag, 130cm 
 
Hade ett nedslag på alla tre hästarna i grundomgången.
Qulan var  väldigt pigg, mkt piggare än vanligt. Då det var korta avstånd på alla linjerna så det blev att jag red med handbromsen i hela banan.. Jag rev därför en oxer som vi kom alldeles för nära på.
Med Rossini rev jag en vattenmatta ur sväng. Fick honom lite för stampig genom svängen så han blev lite tom.
Merchan hoppade egentligen helt strålande! Kom för nära på en oxer så fick bara höjd men ingen längd i språnget.
 
Lördag, 140cm A:0
 
Qulan var mkt lugnare och jag red bättre så vi satte en nolla. Rossini hoppade väldigt fint och var felfri även han. Merchan rev jag hinder nr 8 och 9A. Kom ut för mkt på en båge så fick rida på för mkt till nr 8 som vi rev och nästa rivning blev ett följdfel på första.
 
Qulan blev 6:a och Rossini 8:a :D
 
Söndag, 140cm WR
 
Qulan hoppade ännu bättre än under lördag och var felfri. Rossini hade tyvärr två nedslag, ut ur trekombinationen då jag borde rätat upp mig mer och bakbommen på en oxer. Merchan var även hon felfri i grunden, hon hoppade så himla fint! Det var endast 32 startande i klassen så det var lite stressigt mellan hästarna men det löste sig bra ändå med ca 14 starter mellan varje.
 
I omhoppningen var Qulan först ut. Jag rev ettan och sedan näst sista hindret. Det kändes som att hon inte var tillräckligt igång på ettan sedan red jag riktigt dåligt på näst sista hindret. Om jag nu ska skylla på något så hade startat Merchan näst sist i grundomgången, sedan skulle jag byta över sadeln till Qulan, gå igenom omhoppningen och rida och hoppa fram Qulan då omhoppningen startade 10 minuter senare och jag och Qulan gick ut som andra start.
Jag hade sedan en start emellan och då var det Merchans tur. Självklart väntade alla på mig och jag fick såklart den tiden jag behövde. Jag red tyvärr jättedåligt på en kombination ur sväng så Merchan hade ingen chans i världen att hoppa A-hindret utan sprang på sidan, sedan rev jag ett räcke mot slutet. Detta resulterade i att Qulan blev första och Merchan andra utanför placering.
 
Jag är så oerhört nöjd med hur hästarna har hoppat i helgen! 4 felfria rundor av 6 möjliga i 140 är inte så pjåkigt. Känns väldigt roligt att Qulan kan gå in och göra två felfria 140 och att Merchan som endast gjort två starter i 140 innan denna helg går in och hoppar 140 på ett så övertygande sätt. Rossini har väldigt stora språng i sig och det var väldigt kul att sätta en nolla även med honom :) 
 
Världens finaste hästar!
 
Qulan 140cm Falsterbo
 
Merchan 130cm Lidköping
 
Rossini och hans ägarinna Linda

» Gislaved

Hästarna har hoppat otroligt fint vid helgens tävlingar i Gislaved. Igår var Rossini och Qulan felfria och placerade i 140. Idag var Merchan och Qulan nolla i 140, första omgången Winning Round. I omhoppningen red jag inte bra alls så kom första och andra utanför placering.

Mer info kommer ;)


» Svar

Jag skulle vilja veta mer om hur ni tränar, alltså har din mamma tävlat själv också osv? :) Tänker att du är ju ändå på 140-nivå, aldrig någon spetsträning för någon? :)

 

Ja min mamma tävlade lite när hon var yngre. Hon var däremot aldrig någon riktig tävlingsmänniska och tävlade inga större klasser, hon kanske startade någon 1,20-hoppning men red mest tom 1,10. Tävlingsinstinkten hos mig kommer nog från pappa ;) 

 

Mamma har alltid stöttat mig och Agnes i vårt satsande och när vi var yngre (9-10 år) ville vi nästan mer än hon. Ända sedan jag red B-ponny har jag varit en tävlingsmänniska och det har mamma insett, så då har även hon blivit mer sådan. Mamma har alltid varit öppen för att byta ponnyer/hästar och jag har därför utvecklats mkt på grund av det, då jag suttit på många olika hästar. Kommer ihåg när jag hade ett gäng B-ponnyer och min dåvarande tränare sa, "Lena, vad taskig du är som köper så olika hästar åt Julia", haha är faktiskt tacksam för det idag. 

 

När jag var 14 år tränade jag för Ted Nätterqvist för första gången. Jag hade med mig Picasso, han var helt galen och sprang runt i 290km/h med huvudet uppe bland stjärnorna. Kan tänka mig hur det såg ut.. Ted var väldigt positiv till oss som ekipage och när jag var 15 år tyckte han att jag skulle satsa på junior-SM. Är han galen tänkte jag och mamma.. Men vi kvalade faktiskt till SM det året, 2006. Jag har tränat rätt mkt för Ted och han har alltid varit väldigt stöttande och jag har trivts bra med honom som tränare. Nu de senaste åren har jag däremot bara tränat för mamma.

 

Qulan har jag tränat för Ted 2 gånger, våren 2011. I övrigt har jag inte tränat henne för någon annan än mamma och då har jag ridit in, hoppat in, ja gjort allt jobb med henne från början och nu går hon ändå 1,40-hoppning. 

 

Ibland skulle jag vilja "spetsträna" för någon men jag tycker det är svårt att veta för vem då jag inte riktigt vet vad jag söker. Jag vill att en tränare ska vara intresserad av hur det går för mig när jag tävlar och verkligen går in för mig och min häst som ekipage och att man känner att han/hon är engagerad.  

 

Min mamma uppfyller alla krav ;) Hon ser hästarna gå in och ut från hagen, hur de står i stallgången, ja ni fattar. Hon är dessutom med på varenda tävling och känner både mig och hästarna utan och innan. 

 

 Mamma coachar mig och Merchan i Eksjö, augusti 2012

 

 

 


» Imorgon

Imorgon bär det av till Gislaved på meeting. Ska blir väldigt roligt då det var ett tag sedan jag var iväg på meeting, om inte Falsterbo räknas. 
 
Ska bli lite extra kul att tävla Merchan då hon inte tävlat sedan början av juni. 
 
Bjussar därför på Merchans 140-debut. Är otroligt nöjd med den rundan då jag minns vilken wow-känsla jag hade i hennes språng runt hela banan. 
 

» Hoppning

Nu under kvällen har jag hoppat en 10-årig valack. Planen är att jag ska tävla honom nästa fredag. Det är en mindre modell på häst som är lite mer "på", alltså en typ av häst jag gillar.. ;)
 
Ska rida honom på måndag också så får han stanna kvar här till fredagen då vi ska tävla, spännande!

» Det där med rubriker..

Ska alldeles strax bege mig ut till stallet för att mocka och rida. Har bara två hästar att rida idag så det är lugna puckar kan man säga.

senaste tiden har jag varit riktigt hurtig och gått upp tidigt så jag hunnit rida 4-5hästar innan lunch. Går hellre upp någon/några timmar tidigare än att slappa i början av dagen för att sedan ha allt kvar på kvällen.


» En dröm

En dröm vore att få varsitt föl efter Merchan och Qulan. De är mina prinsessor och det är två hästar som är helt fantastiska på många sätt. Dels så har de otroligt bra stam båda två med MKT meriterade möderne, de har en härlig inställning till hinder och väldigt bra psyke båda två. 
 
Tyvärr så kostar embryo otroligt mkt, annars hade jag övervägt att betäcka och få varsin bebis till dem på det sättet. Jag skulle aldrig betäcka dem mitt i "karriären" utan det får blir när det är gamla haggor och färdigtävlade, alternativt om någon (tyvärr tyvärr, hoppas verkligen inte det) skulle bli långtidskadade. 
 
Ibland kan jag däremot sitta och fundera på vilken hingst jag skulle välja, haha. Qulan skulle jag vilja betäcka med Cassini I men Merchan vet jag inte. Den dagen.. ;)
 
En suddig stillbild från videokameran när Merchan debuterade 135. 
 
 

» Hahaha

Kan inte få nog av den här filmen ;)
 
Detta är nästan exakt 3år sedan, en mindre medgörlig 4-årig Qula

» Hej

I helgen har det varit tävlingsledigt. Nästa helg däremot blir det meeting med Merchan, Qulan och Rossini. Sedan finns det rätt mkt tävlingar att välja på i augusti! :)
Känner mig lyckligt lottad att ha tre fina hästar att åka iväg med och hoppat lite högre klasser, Merchan och Qulan är ju trots allt bara 7 år. 
 
Hoppade alla tre igår och de känns i fin form. De är väldigt olika att rida så upplägget på själva hoppasset och ridningen skiljer sig en del från häst till häst. Det är lite det som är tjusningen och utmaningen att kunna ställa om sig och anpassa sig efter hästen. 
 
Ha en fin söndag! 
 
Wille 140 i Eksjö 2011

» Svar

Gud vilken snygg kavaj, var är den ifrån? :) och superfin häst med :)
 

Dubbelt Tack! Det är en kavaj av märket Manfredi :)

» Kval 1

Qulan kval 1 i Falsterbo :)
 

» Hästhotell

Känns som jag har ett hästhotell här hemma just nu ;) Rossini är här en vecka, Fudge, en 6-årig D-ponny kom i torsdags och ska stanna till fredag och så Gipzy, 5-åringen jag tävlade dressyr på som ska vara här ett tag. 
 
Rätt smidigt att kunna lämna iväg sina hästar när man åker på semester och liknanade. Vi körde faktiskt iväg Dojan, Merchan och Picasso när vi var i Falsterbo. Picasso bodde hos Fudge ägare och flickorna hos Linda som äger Rossini. Kruxet när man ska iväg på semester är att hitta några som kan tänka sig att ta ut, ge lunch, mocka, släppa in, byta vatten mm mm. Därför tycker jag det är skönt när man kan dumpa av hästarna hos någon man känner och litar på som ändå tar hand om sina egna hästar och då kan ha någon extra häst i samma veva. Ingen av mina reds på sina "hotell" när vi var i Falsterbo men de som är här just nu rids allesammans :) 
 
 

» Qulan

Hur fin är hon inte?! ;)
 
Qulan 140cm, kval 2 Falsterbo

» Hemma

Igår kväll kom vi hem från Falsterbo. Tävlade under lördag och söndag men passade på att ha lite semester när vi ändå var där nere.
 
Qulan har skött sig som en stjärna där nere och jag är väldigt nöjd med vår prestation. För det första att ha kvalat dit och sedan att vi  gjort två bra rundor.
 
I lördags gick kval 1, en 1,35-hoppning bed A där vi var felfria. Det var totalt 17 felfria. Det är de 12 bästa totalt efter kval 1 och 2 som går till final som rids mot de internationella ryttarna och deras 7-åringar nu på söndag den 14/7.
 
Kval 2 red vi på söndagseftermiddagen, en 1,40 bed A:0. Jag och Qulan var felfria fram till allra sista hindret där vi rev babkommen på den oxern.. Det var en båge på 8 steg fram till sista hindret och jag tyckte vi låg bra men Qulan råkade gå ner aningens tidigt på bakbommen. Med 0+4fel slutade vi på en total 16:e plats. 
 
Eftersom kval 2 var en A:0a avgjorde tiden i kval 2 vilken/vilka av de ryttare som slutade på totalt lika antal fel som skulle gå till final. Eftersom det var 17 felfria i kval 1 tänkte jag att en dubbelnolla i kval 1 och 2 skulle räcka till final (vilket det gjorde) och tänkte inte på tiden i andra kvalet. Hade jag däremot rivit i början eller mitten av banan hade jag spättat på lite och hoppats på en bra tid då jag anade att man skulle gå till final på totalt 4 fel också. Då hade jag kännt att jag inte hade något att förlora utan hoppats på att sluta på 4 fel och inte få med mig någon mer bom i farten.
Nu var det total 7 dubbelnollor och 2 ekipage som slutade på 1 fel. Detta innebär att de tre sista platserna gick till 4-felare. Om jag nu prompt skulle envisas med att riva så var vi inte ens 1,5 sekund ifrån final..
 
Jag är såklart oerhört nöjd med min och Qulans prestation samtidigt som jag är besviken när det är så himla nära. Det känns som att vi snubblat på mållinjen i dubbel bemärkelse. Jag kommer säkert gräma mig ett tag och när jag ska kolla filmen igen kommer jag såklart försöka hitta en orsak till varför vi rev och tänka "Om jag hade gjort si, om jag hade gjort så", om om ändå fanns ;)
 
 
Fina Qulan på A-hindret i ena kombinationen i kval 2

» På plats

Är på plats i Falsterbo. Qulan är riden, har rullat sig i boxen och gjort sig fin.

Såg att rubriken i förra inlägget blev lite fel. Skulle såklart stå "Falsterbo idag" men jag tror ni är med i matchen ändå ;)

Om ni inte följer mig på instagram så kan ni göra det om ni vill. Uppdaterar en del där också, juliaaaajohansson heter jag :)


» Falsterbo imorgon

Idag bär det av till Falsterbo. 7-årsklasserna börjar imorgon då jag rider en 1,35-hoppning och på söndag är det en 1,40. Det ska såklart bli jättekul att åka ner dit och tävla igen. Trots att jag de åren (3 år nu) jag skaffat kvalpapper till Qulan tänkt, "kvalar jag inte så är det ju inte hela världen" så blir jag såklart oerhört glad när jag väl kvalat :)
 
 
Det är endast 42 startande 7-åringar medan det är 178 5-åringar och 153 6-åringar så det sållas ut väldigt många hästar till det 7:e året, och så kanske några nya. Vore intressant att se någon typ av statistik, hur många som kvalat som 7-åring men som kanske inte gått som vare sig 5- eller 6-åring eller kanske ett av åren.
 
Självklart värderar jag detta kval högre än de tidigare åren med Qulan och jag är faktiskt väldigt stolt över att vi kvalat in för tredje året i rad. När hon var 5-år hade jag inte tänkt skaffa kvalpapper då hon började tävla rätt sent som 4-åring men sen som 6-åring hade vi rutinen och jag ville verkligen kvala. Med tanke på att jag själv ridit in och utbildat henne så är det extra roligt, hon är min lilla prinsessa!
 
Jag ska ta en klass i taget, ett hinder i taget och bara njuta över att vi är där. Jag ska försöka göra mitt bästa och hoppas jag sköter mina kort rätt så Qulan kan hoppa felfritt. Hon har kapacitet och förmåga att hoppa banorna där nere, sen ska allt såklart stämma och marginalerna blir mindre ju högre hindren blir. Hoppas vi har en bra tävlingshelg helt enkelt, håll tummarna för oss :)
 
Detta blir fjärde gången jag rider där nere, 2007, 2011, 2012 och så nu i år. 
 
2007 då jag och min D-ponny Parisienne vann ponny Grand Prixen.
 
2011, kval 2 med Qulan, rev tyvärr sista hindret så vi missade final.
 
2012, felfria i kval 1 och två nedslag i kval 2 pga dålig ridning..
 

» Tävling i Heda

Har varit och tävlat med Dojan nu under eftermiddagen/kvällen. Hon var felfri i 90cm och så rev vi andra hindret i 1m då det blev lite haffsigt de första hindrena. Nu ska hon få lite ledigt när det är Falsterbo och sedan kör vi igen ;)
 
Fick bli en bild på min Mercedes som jag vet är jätte tävlingssugen . Är rätt dåligt med tävlingar just nu tyvärr, men i slutet av juli sätter vi fart igen!

» Dojan

Jag är jättenyfiken på hur upplägget med Dojan har varit? Tycker hon verkar ha utvecklats väldigt väl på kort tid :)
 

Jag hoppar i princip ingenting hemma i galopp. Hon har varit inne i en period där hon anser att hon kan allt själv så därför har jag endast travhoppat och kanske bara avslutat med några få språng i galopp. 
När vi travhoppar har vi en bom ca 2,5meter framför hindret och jag hoppar både räcke och oxer på detta sätt. Jag tycker att hon fått mkt bättre avstamp när vi hoppat så plus att hon väntar ut hindret på ett annat sätt även i galoppen. I den vardagliga ridningen däremot arbetar jag henne mer i galopp än i trav för att hon ska bli starkare i galoppen. 
 
Fick även en fråga ifall jag tänkt kvala henne till 4-årschamionatet, och nej jag har inte tänkt det iaf.
 
 
Dojans första dag hemma hos oss. Nästan exakt ett år sedan
 
 

» Nûmenor

I lördags såldes min fina Nasse, så numera är han Värmlandsbo. Trots att det är ledsamt så känns det ändå jättebra då hon som köpt honom verkar vara en väldigt gullig tjej.
 
Jag önskar dem all lycka till :)