» Dressyr

Vet ni vad? Igår tävlade jag dressyr, ja ni läser rätt! ;)
 
Jag har hoppat en dressyrstammad 5-åring (som haft föl och går som 4-åring) några gånger. Då hon rör sig väldigt fint och min hemmaklubb som ligger ca 200m hemifrån oss skulle ha dressyrtävling anmälde vi en Lätt B1. 
 
Trots att hon aldrig någonsin gått innanför vita dressyrstaket och jag inte tävlat dressyr sedan jag red B-ponny så lyckades vi rida till oss mer än 62 procent. Är faktiskt rätt stolt över både min och hästens prestation. 
 
 

» My Britt

Här är Dojans 1m-runda.
Åh, hon är så fin min lilla bebis!
 

» Vikbolandet

Vilken stjärna jag har!
Har varit i Vikbolandet och tävlat med Dojan nu under kvällen. Hon satte två felfria rundor i 90cm och 1m. Debut i 1m dessutom. 
 
Dojan ger en härlig känsla över hindren då hon har så lätt för sig. Att hennes ridbarhet är väldigt hög gör att hon får ett extra plus i kanten :)
 
 
Mamma var stolt över sin fina häst 

» Full fart

Lägret som jag hade måndag-tisdag gick jättebra. Vi hade väldigt roligt med lyckade träningar, teori i form av en frågesport, bad i poolen, lekar på kvällen och bra väder . Alla hästar och ryttare var trötta och nöjda när de åkte härifrån igår efter lunch. Nästan alla som var här tränar för mig regelbundet och det är otroligt kul att de utvecklats så mkt! Vi avverkade 3 ridpass där det sista bestod av banhoppningsträning. 
 
Tack till alla Er som var här! :)
 
Hann bara rida Qulan och Dojan igår på eftermiddagen för sen hade jag träningar igen, för två grupper. Avslutade sedan kvällen med att rida ett 5-årigt dressyrsto som stannade kvar hemma hos oss. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

» Söndag

Har varit fullt upp idag. Hästarna har fått jobbas hemma på ridbanan och har skött sig väldigt bra! Rossini åkte sedan hem under eftermiddagen efter att ha varit här en vecka. Merchan kommer sakna honom, hennes stora kärlek ;) Därefter har det fixats och donats, sladdats banor, burits hinder och bakats - imorgon kommer nämligen åtta tjejer med sina hästar hit för att stanna till på tisdag. Jag ska nämligen ha en tvådagarsträning, som ett miniläger. Ska bli jätteskoj! :) 
 
Hoppade dessutom en ponny åt ett par idag. En väldigt fin ponny som är tävlad tom 1,20, så tror bestämt jag ska bli ponnyryttare igen!
 
Jag och världens finaste ponny Parisienne,2007 <3

» Rossini 1,40

Här är rundan från 1,40-klassen där jag och Rossini blev 10:e placerade. 
 
Tyvärr rev vi det sjätte hindret, ett nedslag jag helt och hållet tar på mig själv. Jag tappade galoppen i svängen och kände att han blev tom så då fick jag rida på mot slutet. Jag hann till och med tänka "F**n, river jag nu blir jag förbannad på mig själv", då jag kände att det blev riktigt dålig ridning mot det hindret. I övrigt kändes rundan bra och jag tycker Rossen hoppade fint!
 
Det räckte iaf till en placering då det var få nollor.
 

» Rossini

Rossini fick stanna kvar hos mig efter tävlingarna i Gagnef och ska vara här till på söndag, så då hinner vi lära känna varandra ytterligare litegrann ;) "Rossen" är en riktig gentleman och har lyckats charma Merchan, världens sötaste tjej att ha som boxgranne!
Han flirtade rejält med Qulan i Gagnef men hon är betydligt kallare än Merchan. Det var först innan vi skulle åka hem på söndagskvällen som hon gav ifrån sig ett litet gnägg, när han så glatt ropade på henne när hon kom in i stallet.
 
 
Efter gårdagens ridpass.

» Qulan Gagnef

Här kommer lördagens 1,40-runda med min lilla stjärnhäst! <3
 

» Frågor och svar

varför ska just nasse säljas?

Jag behöver sälja någon av mina hästar och då jag känner att Nasse är den som hamnar mest i kläm så är det just han som är till salu. Merchan och Qulan går samma tävlingar och klasser och så ska Dojan ut på sina lokala och Nasse ska egentligen ut på 120-130-klasser. Nasse skulle också behöva åka ut på meeting men jag har inte råd att ha tre hästar (Merchan, Qulan och Nasse) att åka iväg med och stalla upp. Eftersom Qulan och Merchan är uppe i 140 så blir det dom och Rossini som blir prio ett vilket jag tycker är synd, därför känner jag att jag måste sälja honom.

 

får du din verksamhet att gå runt eller jobbar du extra med något annat?

Jag håller rätt mycket träningar och rider andras hästar varje vecka. Sedan jobbar jag en del extra också.

 

 vad har du för mål med dina hästar under året och vilka har du tänkt sälja senare?

Jag har redan uppnått mina delmål med Qulan och Merchan, att de ska gå upp tom 140 på ett bra sätt. Att Qulan dessutom är kvalad till 7-årschampionatet på Falsterbo och Flyinge är såklart extra roligt och har varit årets stora mål. Med Merchan skulle jag vilja rida fler 140 och kanske kvala till Flyinge? Sedan strävar jag efter att ha en så hög lägstanivå som möjligt och hoppas att året fortsätter lika bra som det börjat med hästarna. Med Dojan är förhoppningen att hon ska ut och tävla lite 1m-klasser men jag har inte planerat något championat med henne. Nasse ska förhoppningsvis säljas men blir han kvar vill jag ut och tävla honom och så får jag sätta upp mål allteftersom. Rossinis mål sätter jag upp tillsammans med Linda, hans ägare.

 

Är det falsterbokval på gång med nån av hästarna? :)

Fick en liknande fråga för ett tag sedan men har inte velat svara på den.. ;) Merchan löste jag inget papper till, utan bara till Qulan.

 

Hur gör ni med hästar och så som Agnes red?

Vi letade häst till Agnes i höstas men hittade ingen som passade helt hundra. Därför är det bara Picasso som är kvar av hennes hästar. Jag har tävlat Picasso några tävlingar men just nu är han inte fräsch :(

 

Hur stor är eran gård? Sköter du den själv?

Den är på ca 3 hektar. Nej, tillsammans med mamma och pappa eftersom jag fortfarande bor hemma.

 

Hur ser en vanlig vardag ut för dig? Bor du på gården?

Jag går upp vid ca kl 6.00 sedan släpps hästarna ut då de äter frukosten ute. Sedan mockas det och rids, vi har fem egna hästar. Det är andra hästar som kommer hit i perioder, så då är det fler att rida.

Ja jag bor hemma.

 

Vem tränar du för? Hur ofta?

Jag tränar för min mamma och hon är ingen utbildad tränare. Vi försöker alltid att slå våra kloka huvuden ihop och hitta en lösning eller ett träningssätt som passar varje häst..

 

Jag tycker det du skriver om är intressant, filmer är alltid kul. Kanskr kunde vara lite mer om hur du arbetar hästarna på vardagen. Tycker du hör ett bra jobb! Mycket uppdatering är självklart jätteroligt ;)

Ska försöka slänga in lite fler vardagsinlägg :)

 

Tycker om å läsa din blogg!! Men när man ser filmer å så värkar dina hästar rätt heta å studdsiga, tycker du om hästar me lite motor? Du rider dom ju väldigt bra !! Lycka till med allt!

Ja jag föredrar hästar med lite mer motor. Egentligen behöver inte hästen vara jättepigg eller het, bara den är känslig och alert. Tack så mkt! :)

 

 

vad krävs det för att kvala till falsterbo med en 7åring? :)

Man är kvalad när hästen har gjort 2 felfria rundor i lägst en 1.35 -hoppning och en 1.40-hoppning grundhoppning bed A, A:O, A:1a. Vid hoppning i två faser skall båda faserna vara felfria. Kvalpappret måste lämnas in före start. Du har sex försök på dig.

Man skickar efter ett sådant kvalpapper och väljer själv när man vill lämna in det, sista kvaldagen var i söndags.

 

Hur lägger du upp din träning med varje häst?

Jag försöker variera vardagsträningen på alla hästar, alltifrån skritt i skogen eller på asfalt, galoppträning på gräsfälten eller i skogen och så självklart markarbete på ridbanan. Jag tycker det är viktigt att de får ridas på olika typer av underlag. Rider jag exempelvis på banan vill jag att hästen ska få skritta fram och/eller av på asfaltsvägen eller grusvägen. Jag tror hästarna tycker det är roligare med varierad ridning och ridning på olika typer av underlag är bra för deras hållbarhet.

 

Hur förbereder du dig inför en tävling?

Lite svårtolkad fråga men skriver ett svar nedan så får du omformulera den om du vill veta något mer :)

Jag gör inget speciellt direkt. Ibland kan jag kolla något klipp på youtube från en bra runda på just den hästen jag ska tävla för att få in en bra känsla ;) Annars så ser själva träningen för hästen inte ut på något speciellt sätt. Jag vill inte ändra på för mkt inför exempelvis en viktig tävling. Tävlar hästen intensivt några veckor hoppar jag inget hemma utan rider bara lite lättare. Så uppläggen inför tävling kan därför se lite annorlunda ut men jag har inget speciellt sätt att förbereda mig och hästen på.

 

Stegar du alla banor oavsett nivå?

Ja jag stegar alla linjer oavsett höjd. Sist jag var och tävlade med Dojan gick jag inte banan, men då kunde jag se rätt många ekipage och eftersom det bara var en linje (på sex språng) så var det inga problem. I en högre klass skulle jag däremot inte strunta i att gå banan utan då vill jag veta exakt hur många meter det är mellan hindrena och inte bara antalet galoppsprång.

 

Vad använder du du för bett på dina hästar?

Merchan går på ett rakt Nathe-bett. De andra rids på vanligt tvådelat bett. Qulan har jag testat lite olika bett på vid hoppningen men just nu är det tvådelat som gäller.

 

Skulle också vilja se hur de ser ut på din gård, gärna i en film! :) du är fantastiskt duktiga Julia!! :)

Har en gammal film där jag går rundvandring här hemma. Ska försöka gräva fram den ur arkivet. Tack så jättemkt! :)


» Falsterbo

Qulan var i lördags felfri och 5:a i 1,40 i Gagnef och kvalade därmed till 7-årschampionatet nere i Falsterbo! :D
 
Rossini var 10:e-placerad i samma klass. 
 
Igår hoppade jag varsin 1,40 med båda igen där jag rev B med Rossini och B och C med Qulan i trekombinationen. Verkar som jag får träna på det helt enkelt ;) Den stod i lite nedförsbacke så borde rätat upp mig mer och inte legat fram på magen. I övrigt hoppade de super och kändes nästan bättre i sin hoppning igår än i lördags.
 
Bästa hästarna!!!
 
 
 

» Frågestund

Tänkte ha en liten frågestund där ni även får komma med förslag på vad ni vil läsa om.
Jag märker att det sakta blivit fler läsare nu när jag börjat uppdatera lite mer igen vilket är jättekul! Då vill jag såklart höra era tankar och önskemål vad inläggen ska handla om :)
 
 
 
 

» Fina Nûmenor

Hoppade Nasse lite idag och passade på att filma. 
Han är så fin och har sådan härlig och reglerbar galopp med stort register. 
 

» Dojan

Fina bebis-hästen! <3
 
 

» Nasse till salu

Ingen som letar/vet någon som letar fin hopphäst?! :)
 
http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=727074
 
 
 
 

» Tävling

I torsdags var Dojan iväg och tävlade och var felfri i 90cm. Det minsta problemet vid tävling är själva sprången, det knepiga är att ta sig emellan hindrena och utanför banan har hon full sjå att hålla koll på läget ;) 
 
Jag hade bara travhoppat på framhoppningen och enda gången vi galopperade var en liten bit efter hindrena. Framhoppningen är väldigt liten så hon tyckte det var jätteläskigt när man mötte en annan häst som kom i galopp. Hon är som tur är väldigt snäll och de skutt hon gör när hon blir rädd för saker och ting är sådana som man sitter kvar i. Tack och lov, haha!
 
Jag är otroligt förtjust i henne då hon är så personlig och mysig och hur rolig som helst att rida! Känslan när man hoppar henne är dessutom helt fantastisk när allt stämmer. Inne på tävlingsbanan får man ta allt lite som det kommer, ibland hoppar vi av 10cm innan och ibland 10m innan. 
Bästa "lilla" Dojan! 
 

» Mina flickor!

Här kommer 1,35-rundorna från i lördags. 
 
Merchans nedslag kan jag inte säga så mkt om, det ser ut som att hon tappar ena frambenet litegrann. Kanske att jag skulle väntat ut henne någon tiondels sekund extra för ibland blir jag lite snabb fram i överlivet. Är nöjd med rundan i övrigt då allt kändes väldigt enkelt för henne.
 
 
Qulan tycker jag hoppade väldigt fint. Lade henne på tok för stort på ettan så hon var i den men annars en bra runda. Däremot slängde hon upp huvudet lite i slutet av banan, typ ett galoppsprång efter hindret, tror det var martingallen hon gick emot då hon även gjorde så i 1,40. Jag kortade martingallen inför tävlingarna i Vaggeryd förra helgen då jag ibland tycker hon har huvudet lite för högt mot hindrena, men ska länga tillbaka den igen då jag får uppfattningen att hon känner sig lite låst när den är för kort 
 
 
 

» Bra psyke

Något jag verkligen uppskattar hos en häst är när den är bra i psyket. Jag är otroligt lyckligt lottad för alla mina är coola att ha och göra med vilket underlättar väldigt mycket vid exempelvis tävlingar och är såklart skönt vid all daglig hantering.
 
Nasse, Merchan och Qulan står alla kvar i transporten när man tar ut den andra hästen. De gnäggar inte utan står som små ljus. De är jättesnälla att sko och allmänt smidiga hästar att ha och göra med. Dojan var ju bara 3 år när hon kom hit, oinriden direkt från uppfödaren i Tyskland. Enda sedan dag 1 har hon kunnat gå in först i stallet, gå ut sist från stallet, står helt stilla i stallgången, är snäll att sko- ja hon är oroligt lugn och trygg i sig själv precis som de andra. 
När man köper en häst som det är så pass lite gjort med är det svårt att veta sådant innan. Köper man en häst som är tävlad mkt så är det ju bara att fråga gamla ägaren. Sen ska det mkt till att man avstår ett köp pga att hästen är lite speciell vid hanteringen, det är ju ändå andra egenskaper som värdesätts högre.
 
Mina hästar kan såklart vara lite stissiga emellanåt men överlag är det hästar som har ett inre lugn och det tycker jag är guld värt!
 
Fast så har vi undantaget.. Picasso..
 
Picasso har bott hos oss i 8 år och han gnäggar fortfarande om han är själv i stallet, bajsar 5000 gånger i stallgången och är allmänt orolig. Enda gången han är lugn är när han är iväg på meeting, då finns det hundra andra hästar så då känner han sig trygg. Däremot skulle han aldrig få för sig att spränga transporten när den andra hästen går ut, då står han faktiskt stilla, han är så osäker i sig själv att han inte vågar göra något. Tur för honom.. ;) Men jag älskar den knäppisen ändå!
 
Nasse och Picasso inför en tävling i vintras
 
 

» Merchan och Qulan är bäst!

Åh jag älskar mina prinsessor, Qulan och Merchan!
 
Var och tävlade i Norrahammar Taberg igår. Merchan gick en 1,35 bed A:0 där vi tyvärr rev tredje hindret. Såklart det enda vi nuddade och det åkte ner. Hon rev med fram vilket inte är så vanligt att hon gör men jag är väldigt nöjd med rundan!
 
Qulan var 2:a i 1,35 och 3:a i 1,40!! :D
I 1,35 var vi felfria men i 1,40 rev vi näst sista hindret, nr 11. Det var en Winning Round men jag valde att avstå omhoppningen så knep tredjeplatsen med det resultatet.
 
Jag har världens finaste 7-åringar!