» Mitt i prick

Dojan och jag lyckades pricka in värsta regnskuren idag när vi galopperade i skogen - Så nu kan vi det med.. ;)

Dojan verkade lika nöjd för det!


» Summering

I helgen har det varit tävling från torsdag-söndag. 
 
Merchan gick 1,25 torsdag, 1,30 fredag och 1,40 söndag. I 1,25en rev vi A-hindret i en tvåkombination, räcke-oxer. I 1,30 rev vi A-hindret i en kombination, räcke-oxer igen och sedan ett räcke ur sväng där jag kom upp lite på sniskan så hon rev med bak. 
På söndagen var vi andra start i 1,40 som startade kl 7.00. Jag är så otroligt glad över hennes utveckling och det självförtroende hon fått. Hon hoppade denna 1,40-runda väldigt övertygande men även i denna klass rev jag ett räcke ur sväng och B-hindret i trekombinationen. 
Jag har lite svårt att sätta lagom mkt tryck på henne utan att hon blir för "på" eller att det blir överilat eller studsigt. Ur sväng blir det då lite extra svårt, framförallt när hindret kommer kort ur sväng och står på långsidan. Jag tycker det är tio gånger lättare att vända upp på diagonalen. Får helt enkelt träna på det :)
 
Jag är väldigt nöjd med Merchans insats dessa två helger i Norrköping. 
 
Rossini, ja vad ska man säga? Vi har lyckats bli väldigt sammansvetsade på kort tid vilket är hur kul som helst!
På torsdagen red vi en 1,35 där vi var dubbelnolla och placerade, allt kändes väldigt bra och enkelt! I och med detta kvalade vi till Nationella stora rundans final som gick i 1,45 på lördagen.
Jag och Linda, Rossinis ägare dividerade lite fram och tillbaka om jag skulle rida 1,40 på fredagen eller gå in i finalen. Jag har trots allt bara ridit honom tre gånger på hemmaplan och resten av gångerna på tävling och aldrig ens startat 1,40 på honom.
Vi tog iaf beslutet att gå in i finalens 1,45 och det gick jättebra,fram till sista hindret som var en vattengrav. Vi hade ju inte direkt hunnit träna så mkt på det då vi har lyckats nå bra resultat lite fortare än planerat. Fram till vattnet hade vi tre nedslag, hinder nr 6 en oxer där jag fick tillbaka honom lite mkt på den linjen och fick rida iväg lite på slutet så han rev frambommen med bak. Sedan rev vi insprånget i trekombinationen som bara rullade ner. Tredje nedslaget kom på nr 11 där det var 5 galoppsprång framåt från 10ans oxer. Han hoppade väldigt runt över oxern och jag fick inte fram honom i tid så vi kom väääldigt stort på nr 11.
Jag är så himla glad att jag fått förtroendet att tävla Rossini! :)
 
Qulan var inte med i Norrköping utan jag åkte med henne till Vaggeryd i söndags efter att ha varit iväg med Merchan på morgonen.
Jag skulle egentligen bara rida en 1,35 men beslutade efter 1,35-klassen att anmäla även 1,40.
I 1,35 rev vi A-hindret i treans räcke-oxer kombination. Hon fokuserade mest på oxern och gick ner lite tidigt med bak på A-hindret, i övrigt hoppade hon jättefint och väl. 
I 1,40 rev vi A-hindret i trekombinationen, ett räcke även här. Sedan hoppade hon såå fint övriga delen av banan och var felfri. Det var en lång bana 1-12 med både tre- och tvåkombination. Det var en Winning Round så vi gick till omhoppning då det endast var två felfria.
Trodde Qulan skulle vara lite matt och trött i omhoppningen men hon hoppade väldigt spänstigt även här, rev tyvärr en oxer som jag vände upp rätt snävt på. 
Men vet ni vad? Vi kom 2:a på det!! :D 
Helt sjukt att min lilla Qula kan gå in i tre rundor totalt med kort återhämtningstid emellan och ändå hoppa så spänstigt och fint, omhoppning innehöll ändå sju hinder och åtta språng. 
 
Ser ni ett mönster på mina nedslag?
Jag river A-hindret i kombinationerna med båda mina prinsessor! Har aldrig haft "problem" med det, men nu känner jag att det är något jag absolut behöver hoppa igenom hemma. De hoppar typ en halvmeter över B men "missar" A. Visserligen är det bra att kunna se ett mönster men nu var det nästan lite väl markant. Måste kolla filmerna från helgen ännu mer detaljerat och se vad jag kan göra för att förhindra dessa fel. 
 
Qulan vid en prisutdelning i Älmhult, augusti 2012
 
 

» Avundsjuka?

Något som jag kan tycka är tråkigt med denna bransch är all negativitet. Eller är det kanske avundsjuka eller någon typ av missgynnsamhet eller skadeglädje?

 

Som förra helgen när jag hade ridit Qulan i 1,40 i Norrköping.. Jag var väldigt nöjd med rundan, två nedslag som var ryttarfel på en 7-årig häst som hoppat runt en maxad och tekniskt svår 1,40-bana. Bland det första jag får höra från ett par (utan att någon har sagt något om rundan) är: Tyckte hon vattengraven var läskig? Du verkade så himla glad över att du klarade den..

 

Jag blev helt paff och visste inte ens vad jag skulle svara. Inte ett ord om att min 7-åring som jag ridit in och utbildat själv hoppat runt denna klass på ett bra sätt. Och nej, det krävde jag ABSOLUT INTE att de skulle säga. Men behöver man säga något över huvud taget? Jag står där och ska ta ut min andra 7-åring – mina älskade hästar som jag är oerhört stolt och glad över att ha i stallet. Det var fem 7-åringar som gick denna 1,40 och jag är väldigt lyckligt lottad som sitter på två av dessa.

 

Jag behöver absolut inte ha folk som kommer fram och ”berömmer” bara för att vara snälla men jag kan bli trött på den negativa inställning man rätt ofta möts av. Vet inte om det beror på avundsjuka eller någon typ av missgynnsamhet? För allt emellanåt tycker jag att man får höra kommentarer i stil med: ”Tittade hon på hinder nummer tre eller?”, ”Du hade rätt mkt tur på hinder 8” eller ”Jaha, vad hände igår då? Såg att du hade 8 fel..”  - JA men jag var nolla också!!

Om man gjort en felfri runda tycker jag inte att det enda någon behöver säga är att man hade tur på ett visst hinder eller att hästen kanske stod emot lite någonstans. Okej, fine! SJÄLVKLART måste sådana saker också kunna nämnas och klart att folk ska kunna fråga varför jag hade 8 fel, men jag kan bli trött på när det är det enda det fokuseras på.

 

Sedan är självklart inte alla i denna bransch så som jag skriver ovan!
Jag kör mitt eget race och försöker inte bry mig så mkt om hur det går för andra. Jag är intresserad av hur det går för mina vänner och konkurrenter men det är för jag har ett intresse för sporten och så tycker jag det är kul att veta hur det går för mina kompisar. Det är ju inte så roligt att tävla och bara ha koll på sig själv och inte ”bry sig” om hur det går för andra för då tror jag inte heller att man kan utvecklas. Däremot kan man inte lägga alltför stort fokus på hur det går för andra eller jämföra sig med andra, då tror jag det är svårt att nå framgång själv. 

 

 


» <3

Agnes, saknaden efter dig är obeskrivlig! <3
 

» Hemsida

http://juliajohansson.webs.com/ 
 
Ni har väl inte missat min hemsida?:)

» Rossini

Här är fredagens 1,30-klass med Rossini där vi var 6:a. Är väldigt nöjd med den här rundan då det kändes som det mesta stämde från start till mål :)
 

» Merchans 1,40-debut

Här kommer rundan som de flesta verkar ha väntat på ;)
 
Visst är hon underbar!
 

» Dagens resultat

Ja vad ska man säga om dagens resultat..?!
 
Rossini och jag var först ut i 1,35en. En bana med 11 hinder, 14 språng. Vi rev hinder nr 4 och 10. En bra runda tycker jag ändå att det var. Han kändes något mattare idag men hoppade ändå väldigt fint! Regnet öste verkligen ner när vi red fram så förutsättningarna var ju inte de bästa och 8 fel visade sig vara ett bra resultat på denna svåra bana.
 
Merchan var nästa häst ut. Hon hoppade väldigt fint men rev tyvärr bakbommen på femmans oxer då jag lade in 7 språng istället för sex då det blev lite vingligt på linjen mellan hinder 3-4, 4-5. Sen var nr 6 en trekombination vid domartornet och då, ca 15 m innan så blir hon rädd eller ngt så jag får vända runt igen.. Vet inte om hon reagerade på att det spelades jättehög musik i högtalarna som stod precis där för så brukar hon ju inte direkt göra.. Nästa gång jag kom mot trekombinationen blev det jättedåligt in på A-hindret då hon fortfarande var rätt skeptisk till att gå där vilket resulterade i kråksprång genom hela trekombinationen och vi rev både, A, B och C, haha. Sedan resten av banan hoppade hon super och var inte i en bom utan helt klockren! Summan av kardemumman blev 23(!!!) fel med tidsfel och allt, som i princip bara orsakades på ett hinder..
 
Qulan är lite ur form känns det som.. Hon hade två nedslag, nr 5 hon med och sedan A-hindret i trekombinationen. Egentligen hoppar hon väldigt väldigt bra men hon är lite för överladdad vilket gör att det strular till sig mellan hindrena.. Vi fick 12 fel och massa tidsfel. Jag är inte alls nöjd med vad vi åstadkommer inne på tävlingsbanorna för tillfället. Både som 5 och 6-åring har hon varit felfri i nästintill varenda start hon gjort. Därför är det såklart lite tråkigt att vi just nu är inne i en svacka där jag inte känner att min ridning stämmer på henne, och vi känns inte alls lika sammansvetsade som jag vet att vi brukar vara.
 
Rossini vid prisutdelningen i fredags
 
 

» Qulan 1,40m

Här kommer Qulans 1,40-runda från igår. Jag är väldigt nöjd med rundan och tycker det är skönt att båda nedslagen jag får beror på mig och inte hästen.
 
På hinder 5A lägger jag henne alldeles för stort så hon river bakbommen. Sedan på sista hindret tar jag tillbaka henne för sent så vi kommer för nära och river frambommen med fram, helt mitt fel. 
Det som är så skönt med Qulan är att jag känner mig så himla trygg på hennes rygg. Jag har ju trots allt haft henne sedan hon var 3 år och ridit in och utbildat henne så VI har gjort allt tillsammans. Hon hoppar dessa hinder otroligt lätt och när jag får till min ridning helt hundra är sprången helt magiska. Jag har nog aldrig suttit på en häst som har så lätt att hoppa så stora hinder som hon har.
 
Tyvärr stänger mamma av kameran innan vattnet då hon inte trodde jag skulle hoppa det eftersom det var valfritt. Synd att inte ha det på film för hon tog det jättefint.
 
Jag älskar min lilla Qula!<3
 
 

» Tävlingsledig

Tävlingsledig idag men det har varit full rulle ändå.
Hoppade ett 4-årigt sto vid halv nio imorse. Den är inte alls mkt hoppad men gav en väldigt härlig känsla över hinder. Efter det var det Dojans tur, även hon hoppades idag. Wow, jag älskar den hästen! Hon är så himla härlig att rida då hon har fruktansvärt lätt för sig i allt hon gör och hennes språng är otroligt fina. Hoppade en liten linje med tre språng emellan så hon fick backa av lite då hon har väldigt stor galopp och fortfarande är lite svår att reglera i galoppen. Därför är det bra att ha givna galoppsprång så jag inte rider iväg henne. Då får hon vänta ut och komma intill hindret istället vilket gör att sprången blir bättre.
 
Vid elva kom ägarna till Jojje och Sally. Två hästar som varit här i träning. Först red jag och sedan hoppade deras ordinarie ryttare upp. Båda skötte sig ypperligt så Sally fick följa med hem medan Jojje ska stanna några dagar till innan han ska hem igen:)
 
Imorgon är det tävlingar i Norrköping igen och då rider 1,35 på alla tre.
 
Sally

» Norrköping Horse Show

Har varit uppe i Norrköping och tävlat både igår och idag med Merchan, Qulan och Rossini. 
Hästarna känns i fin form och har hoppat väldigt bra!
 
Igår gick alla tre varsin 1,30, där Qulan hade 0+11 fel. Hon hoppade egentligen väldigt bra men i omhoppningen strulade det till sig lite.. Rossini hade 4+6 fel, ett nedslag i både grund och omhoppning (det var en A:0 med totalfel), egentligen en bra runda. Merchan gick in sist och satte en dubbelnolla med ett tidsfel i omhoppningen så vi kom 5:a :)
 
Det var otroligt mkt fel igår och knappt inga nollor trots att det är bra ryttare och hästar med.. tiden var väldigt snål i omhoppningen vilket gjorde att det blev mkt fel i slutändan trots att det kanske egentligen var bra rundor med något nedslag.
 
Idag har det också varit rätt mkt fel, eller nedslag rättare sagt.
 
Rossini var felfri i 1,30 och kom 6:a, mkt bättre runda idag än igår och det kändes som vi fick en mkt bättre rytm. Qulan och Merchan hoppade sedan 1,40. Qulan rev hinder 5A som för övrigt måste ha varit det mest rivna hindret. Kom aldeles för stort så hon rev bakbommen sen rev vi tyvärr sista hindret, kom för nära på en oxer så rev frambommen. Så två nedslag som egentligen helt beror på mig, fina fina häst!
 
Sedan var det dags för min lilla Mercedes att göra debut i 1,40 - och som hon hoppade! Rev 5A med henne också men det var en A:0a så knep en placering ändå :D det var endast fyra nollor på över 40 starter.
 
I dagens 1,40 var det 11 hinder och efter att man gått i mål fick man hoppa vattengraven om man ville. Denna räknades alltså inte med i resultaten. Dock fick man bara ett försök på sig så om du fick ett stopp var det adjös och goodbye.
Både Qulan och Merchan hoppade den direkt så det var otroligt skönt :)

» Fråga

Shit vad hon hoppar!! :D Helt fantstisk! Hur hög är hon?

Kommentar på Merchans film från Norrahammar Taberg.
Ja jag älskar henne!<3 Hon är 160cm.
 
Merchan i sin 135-debut i Grevagården, mars 2013

» Vattengravsbygge

Nästintill varje år brukar jag gräva en vattengrav och träna på hemma på vår bana. Detta år är inget undantag.. Jag börjar få in snitsen nu, haha.
Det är Qulan och Merchan som har fått träna, jag har aldrig hoppat vatten med dom tidigare eftersom de inte haft åldern inne då de bara gått unghästklasser. I år är de ju hela 7 år gamla och då kan en vattengrav dyka upp i klasserna de går.
 
På torsdag börjar Norrköping Horse Show och jag ska tävla där båda helgerna med mina flickor. Eftersom de har längdvatten där vill jag såklart träna på det innan. 
I år var jag dessutom lite extra ambitiös och silvertejpade ihop två blåa presseningar så den är lite mer än 3 meter lång, tidigare har jag gjort den ca 2 meter.
Båda hästarna har iaf hoppat den väldigt fint. Så får se ifall de vill göra det även i Norrköping om den dyker upp i någon av klasserna jag startar där! ;)
 

» Vinst

Var i Nykyrka och hoppade en 1,30-klass med Rossini idag. Vår 1,30-debut tillsammans.
Det gick på bästa tänkbara sätt, en dubbelnolla som resulterade i vinst! :)
Jag har endast ridit Rossini vid fem tillfällen tidigare, varav två av dessa har varit vid tävling, så att det redan går så här bra för oss känns otroligt kul!
 
 
 
 

» I onsdags

I onsdags var jag iväg på en kvällstävling med Merchan och Rossini. Det blev en lyckad kväll med tre av tre felfria starter, 2 i 120 för Rossini och Merchan i sin 130-start.
 
Det var väldigt roliga banor med många språng och både tre- och tvåkombination. 
 
Bjuder nedan på Merchans runda som jag är väldigt nöjd med! Hon är helt fantastisk denna lilla häst :)
 

» Kvalregler

Jag har en liten fundering kring det här med kvalregler upp i klasserna. Jag tycker det är jättebra att de finns, att du tex behöver två felfria rundor i 120 för att starta 130 och två felfria rundor i 130 för att starta 140.
 
Om man tar sig en titt på TR, tävlingsreglementet, ser man att en ryttare med två felfria grundhoppningar i 140 inom de närmsta 24 månaderna, (med grundhoppning menas både fas 1 och 2 i en A:0 i två faser, alt. grundomgången i en bed A.1.A eller en felfri runda i en A:0a) får starta VILKEN HÄST SOM HELST upp till 140.
 
Självklart förstår jag att det ska löna sig att ha ridit 140 med bra resultat och på så sätt slippa kvala upp en ny häst. Om den nya hästen i fråga kanske gått högre klasser sedan tidigare och ekipaget anser sig vara mogna att gå in i exempelvis 130 redan vid första tävling så är det klart att det ska vara möjligt.
 
Men det finns ett "men" i dessa sammanhang kan jag tycka.
Jag, till exempel, hade tre egna hästar som jag tävlade förra året, Nasse f 2007, Merchan och Qulan f 2006. Detta innebär att mina äldsta hästar var endast 6 år gamla. Wille (Waverveen) red jag YR-SM på i mars och sedan tävlade Agnes honom innan han såldes. Jag och Wille hade tillsammans felfria rundor i 140 och 0+4fel i ngn start och placeringar på 4 fel.. Jag har endast en "godkänd" runda som skett inom 24 månader att tillgodoräkna mig enligt dagens regler.
 
Att jag sedan har ridit in Qulan själv, ridit Falsterbo som 5 och 6-åring,var felfri i så gott som varenda 130-start förra året och debuterade 135 med en felfri runda där vi kom 3:a.
Att jag hoppat in Nasse och ridit honom upp till 125 som 5-åring.
Att jag med Merchan, som endast var startad 1m på tävling, ridit flertalet felfria 130 efter endast några månader tillsammans.
 
Att jag dessutom kvalade in samtliga egenutbildade hästar till unghästchampionaten på Flyinge. Och Gappa.. Som var startad 1m innan hon kom till mig..  Vi gjorde vår första tävling 1m och 110 i april och var sedan felfria i 130 i juni..
 
Ja, är inte det något "värt"?!
 
Självklart kan man inte ha regler i TR där det står "har du utbildat flertalet hästar upp till årgångschampionaten så får du starta den och den höjden på en annan häst" eller "har du gjort 15 felfria 130 får du starta valfri häst upp till 130". Det är klart det är svårt för Ridsportförbundet att skriva regler som passar alla och det måste ju finnas kvalregler.
 
Med Picasso har jag varit felfri med i 145, startade junior-SM med redan 2006 och har mängder av vinster och placeringar upp till 140. Vi var tvungna att kvala om nu igen, Picasso 18 år och jag 22 år. Trots alla resultat tillsammans plus att jag tävlat aktivt alla år på andra hästar och Picasso gick 145 senast i augusti 2012 med Agnes i sadeln, så var vi tvungna att kvala igen till 130 med två felfria 120..
 

Ibland får jag frågor ifall Merchan eller Qulan är till salu. Ja, till rätt pris.
Men med tanke på kvalreglerna som gäller så måste jag ju nästan ha, iallafall en häst, som går 140. Då kan jag ju inte sälja, för jag har ingen möjlighet att köpa en ny färdig 140-häst och finner ingen anledning till det heller.. då Qulan redan varit uppe och nosat på dessa höjder och Merchan känns på G och förhoppningen är att även hon ska gå 140 i år. Om jag säljer någon av dessa blir det att jag köper en till 4-åring som jag förhoppningsvis kan matcha mot championaten, vilket jag tycker är otroligt kul! Jag älskar unghästar och att se deras utbildning. Självklart vill jag ha en häst i de allra största klasserna men om någon skulle säga ett högt pris så måste man ju nästan sälja..  Fast det går ju inte.. Eller?
 
Nu har jag börjat tävla en häst, Rossini. Han har gått 140 med sin ägare och jag har ridit 145 men ändå måste vi kvala genom 120. Det kan tyckas att klarar man inte av att gå två felfria 120 så har man inte i 130 att göra, ja fine.. men ett nedslag är ibland lättare än man tror att få.
 
Vad jag ville komma till med detta långa svamliga inlägg är att unghästprestationer inte verkar ha någon direkt hög standard eller typ av värde. Inte heller att man tidigare ridit högre klasser men sedan haft en "uppbyggnadsperiod" med nya yngre lovande hästar.
Det är höjden på hindren som är avgörande och inte höjden på hindren i förhållandevis till hästens ålder.
 
Det är svårt att veta hur reglerna annars ska utformas och dagens regler är lätta och tydliga att förstå.
Men du måste ju nästan ha en häst i de högre klasserna iallafall om du ska kunna rida andras hästar. Jag förstår ju om en ägare funderar på att be mig eller en annan ryttare tävla deras häst som gått högre klasser, då väljer den andra ryttaren som har möjlighet att starta hästen i högre klasser direkt.
 
 

» Clear Round

Igår hade vi på Lycketorps Ryttarklubb Clear Round-hoppning där alla pengarna vi fick in på startavgifter och cafeteria går direkt till Agnes minnesfond.
 
Det blev totalt runt 80 starter där banbyggaren Sara Brink hade ritat banan. Vår cafeteria var helt outstanding med MASSVIS av hembakta kakor och lyxiga mackor av olika slag som vår familj och andra underbara människor hade varit med och bakat. Det dök upp personer som bara kom dit för att fika då de hört talas om alla våra bakverk ;)
 
Dagen blev väldigt lyckad med en härlig stämning i strålande sol! Alla var nöjda med dagen, såväl funktionärer som hästar, ryttare och åskådare. 
 
Agnes du är så oerhört saknad, världens bästa lillasyster! <3 <3