» Den där Danny

Danny
Holsteiner Val f 2009
e. Diarado - Quinar - Cassini I

Har fått några frågor kring vem den där Danny är ;) 
Danny importerades ganska nyligen från Tyskland och ägs inte av mig. Jag rider och hoppar honom kontinuerligt åt ägaren och planen är att han snart ska ut och tävlingsdebutera. 

Danny är en otroligt ambitiös och samarbetsvillig häst som är rolig att rida. Han har mkt energi och vill göra allt rätt så det ska bli spännande att jobba vidare med honom. Förutsättningarna finns ju stammässigt iaf, han har dessutom Sacramento Song i fjärde led :) 

» Fult blir snyggt

Färgar oranget läder brunt. Det enda som behövs är en hink, paraffinolja och några timmars väntan :) 
» Onsdagsbestyr

Fem hästar har ridits idag och Clara har fått skor på sig för första gången. Hon stod duktigt och snällt så nu är hon en stor flicka!
Qulan fick hoppa några språng idag, Hon hoppade riktigt fint men var lite i piggaste laget. Man märker hur otroligt skojigt hon tycker att det är och idag var det kanske lite väl kul ;)
Senare ska jag iväg och hålla träningar. Jag har tre grupper varje onsdag men jag håller även andra dagar fast lite mer oregelbundet :)
 
Qulan när hon var bebis, 2010

» Fina Dojan


» Clara

Holsteiner sto f 2009
e. Clarimo - Alcatraz
 
Clara är alltså min nya 4-åring som jag fick hem förra veckan. Vi köpte henne direkt från uppfödaren i Tyskland och jag hade endast sett en liten film på henne. 
 
Jag har ju inte haft henne så länge men hon är väldigt trevlig vid all hantering och otroligt personlig och vänlig. Vid ridningen är hon fortfarande rätt grön men hon har en bra galopp med mkt påskjut bak och en väldigt lätt och fin modell. Jag har hunnit ta några språng på henne och känslan i sprången är rätt lik den jag hade på Qulan som 4-åring då hon är lätt och kvick från backen. Hon är dessutom snyggare i verkligen än på film och det är ju ett plus. Jag är väldigt nöjd med mitt köp! :)
 
Har ingen film på henne ännu men här är en film på hennes pappa som numera rids och tävlas av Rolf-Göran Bengtsson, men här med Janne Friederike Meyer i sadeln. 
 

» Den där känslan

Det är oerhört kul och inspirerande när man får den där Wow-känslan i ett språng, framförallt på de yngre hästarna som ännu inte bevisat så mkt. Man har då bara en känsla av att det är en bra häst. På en 4-åring kan sprången variera ganska mkt kvalitetsmässigt, och såklart även på de äldre hästarna om de exempelvis hoppar lite större och inte har höjden "inne".
 
Idag när jag hoppade Danny fick jag en fantastiskt fin känsla i hans språng! Den där wow-känslan smög sig på flera gånger. Innan har han mest gjort allting väldigt lätt och okomplicerat men idag kände jag mer tryck i avstampet och betydligt bättre ryggverkan om man jämför mot hur han hoppade på filmen jag lagt ut tidigare. 
 
Jättekul verkligen, fina Danny :)
 
 
 

» Rossini 135cm Halmstad


» Tävling hela helgen

Ja som rubriken lyder så har det varit tävling hela helgen.
Igår tävlades det i Halmstad.
Merchan var dubbelnolla i 125 och fick en placering. I 135 tror jag nästan vi gjorde en av våra bästa rundor tillsammans (fram till näst sista hindret, en kombination). Jag tog tag i henne innan 9:ans kombination så hon blev för studsig och då tappar hon spänsten i sprången. Detta innebar att vi rev A-hindret och sedan 10:an det sista hindret. Annars hade vi en väldigt bra rytm och inte alls "av och på-känslan" som det lätt blir med henne.
 
Qulan gick en 135 och vi hade ett nedslag på andra hindret, det var en A:0. Jag tycker att jag själv var lite ofokuserad och inte alls med på noterna. Brukar väldigt väldigt sällan känna så, men framhoppningen var lite stressig då jag startade som nr 3 och underlaget preparerades in i det sista så fick börja hoppa fram rätt sent. Vet inte om jag kan skylla på att det var därför jag var ofokuserad?!
 
Rossini och jag gjorde vår livs bästa runda i 135 och var felfria och placerade. Sedan debuterade vi 150 och fick med oss massa bommar fram till hinder nr 6 men sedan fick han in höjden och hoppade jättebra resten. Jag hade ju inte berättat att han skulle hoppa så högt, haha ;)
 
Kom hem ca kvart över ett inatt och upp kl 6 för att åka och tävla med Dojan (som tur var betydligt närmare än Halmstad).
Dojan var en riktig stjärna och satte en felfri runda i både 90cm och 1m.
 
Håller på att ladda upp lite filmer på youtube. Vill framförallt visa Dojan då det var länge sedan hon tävlade nu och hon har utvecklats och blivit så fin. Jag känner väldigt stor skillnad i hennes språng, sen kanske det inte syns lika väl, men känslan är viktigast :)
 
 
 

» Ny häst

Vet ni vad? :D
Jag har köpt en ny häst som kom hem till mig igår! 
Eftersom jag har ett brunt och ett skimmelsto som är 7år så tänkte jag att det var lika bra att matcha på samma sätt när jag skulle köpa en till 4-åring ;)
 
 
 
 
 

» God förmiddag

Har under morgonen mockat och fixat klart allt i stallet och ridit Rossini och Qulan. Nu är jag inne och fyller på med energi i form av havregrynsgröt. Jag är helt beroende av havregrynsgröt. Kanske inte många som har det som last, men jag tycker det är fruktansvärt gott! 
 
Nu ska jag iväg och rida Danny och sedan återstår några hemma. 
 
Muuuuums

» Hej!

Tävlingarna i söndags gick bra. Har endast hoppat några språng inomhus en enda gång sedan april och det är ganska stor omställning från ute till inne, enligt mig iaf. 
 
Qulan och Merchan gick först 125 där jag hade ett nedslag med båda. Qulan rev sista hindret som var väldigt "läskigt" så blev ett missförstånd mellan oss där. Hon kändes lite ringsrostig då hon inte tävlat sedan Älmhult. Merchan tryckte in från väggen på en distans så blev väldigt fel till en oxer då vi fick in ett extra steg. Så fick rätt grova fel på båda som var typiska "första inomhus-fel".
 
I 135 kändes båda betydligt bättre och satte varsin nolla :) så himla fina!!
 
Rossini hoppade väldigt fint i 135 med ett nedslag på andra hindret som stod ganska svårt till. I 140 var han lite matt i sprången och vi fick inte till någon bra runda utan hade tre nedslag i början av banan men på slutet kändes det iaf bättre.
 
Annars då? 
Jo hästarna sköter sig här hemma. Har ganska många i stallet just nu plus mkt träningar så det är full rulle precis som det ska vara! 
 
 

» Regnig tävling

Är i Ljungby och tävlar. Första inomhus. Qulan och merchan har varit felfria nu precis i deras 135-starter. Rossini hade ett nedslag på andra hindret men sedan felfri resten :) 

Bra början på inomhussäsongen!

» Saknar känslan

Känslan i vissa hästars språng kan man sakna lite extra.. Jag har haft väldigt många fina ponnyer genom åren och Nevada, kallad Eva, är en ponny som alltid legat mig extra varmt om hjärtat. Ni försår vilken fantastisk ponny detta var att hoppa när ni ser filmen nedan. Sen att hon var världens snällaste och mysigaste att ha och göra med gjorde henne inte till en mindre favorit. 
 
Detta är ett språng i hennes debut i MSV.A (130cm), 8 år gammal och endast tävlad i ett års tid.
 
 
f. 2000 e. Bachelor (Burggraaf) - Contango (Contender)
Visserligen inte så konstigt att en ponny med en sådan stam kan hoppa så bra ;)

» Jag och Danny


» Wow

Hoppade Dojan lite idag, på en 5,5a. Milda Matilda vad fint hon hoppade!!! Världens häftigaste känsla i sprången, fina bebishäst!


» Tävlinsplanering

Sitter och försöker göra upp en tävlingsplanering över hösten och inomhussäsongen. Har gjort en basic-översikt sedan innan men det är svårt att få en klar bild hur man vill ha det när inte propositionerna kommer ut. Alla proppar kommer ut väldigt sent och därför vet man inte förrän då exakt vilka klasser som finns på respektive tävling. 
 
 

» Quantums Qula

Quantums Qula

holsteiner sto f. 2006

e. Quantum - Corrado I - Lord - Silvester

 

Vi köpte Qulan i november 2009, hon var då tre år och hade varit i Sverige i ca en vecka. Hon är uppfödd i Tyskland och hade bara gått på lösdrift där. Jag hade vid den här tiden en 3-åring så vi letade lite lätt efter en till då vi tänkte att vi lika gärna kunde ha två att åka iväg och tävla med sen året därpå. 


Det var egentligen rena slumpen att vi köpte henne. Ebba, min syster, åkte taxi hem från skolan och taxichaffuören föder upp lite hästar så mamma nämnde för honom att vi sökte en till unghäst. Han sa då att en kompis till honom hade importerat "Qulan" några dagar tidigare. Sagt och gjort, mamma och jag åkte ner till Skåne med vår B-kortslastbil och köpte henne. Vi hade aldrig sett henne löshoppa utan vi tog henne som hon var då hennes mamma lämnat två godkända hingstar. Det var det enda vi hade att gå på. Både jag och mamma trodde nog att vi skulle få åka hem utan häst då hon var väldigt bestämd att hon inte skulle gå in. Det tog drygt 2 timmar innan hon till slut blev buren in i lastbilen. Sen stod hon som ett ljus hela resan hem.


Vintern 2009/2010 var det väldigt kallt och ca 1 meter snö från december-mars och Qulan vägrade ju bli lastad.. Detta gjorde att jag bara satt på henne och travade som mest lite i snön några ggr innan vi fick ta tag i inridningen ordentligt under våren -10. Så fort jag försökte trava några steg i den höga snön hoppade hon rakt upp i luften och jag gjorde en akrobatisk konst från ryggen och ner i snön.


Hon har alltid varit snäll att hoppa upp på men i övrigt ville hon göra ALLT tvärtom.  Skulle jag svänga höger gick hon vänster och ett tag ryggade hon bara. Kan säga att jag var väldigt trött på henne ett tag. Jag var även med på några Clear Round-hoppningar på en ridbana som ligger alldeles där vi bor, min hemmaklubbs banor.  Trots att hon varit på den banan tusen ggr tidigare tog det ca 15 minuter innan vi kom runt 40 cm;) Detta var alltså under våren/början av sommaren 2010.  


Efter hand började det gå bättre och vi åkte lite på vinst och förlust till en Clear Round-hoppning i närheten (i mitten av augusti) och det var där det släppte, vi var nämligen nolla i 70 cm! vilken glädje och lättnad, det fanns hopp om hästen! ;)
I slutet av augusti gjorde hon sin första tävlingsstart och som 4-åring gjorde vi totalt 8 starter, varav 7 felfria, alltså år 2010. 


Som 5-åring, år 2011, var vi felfria i nästan alla starter och debuterade 1,30 felfritt. Vi deltog i både Scandinavian Open i Falsterbo och Swede Horse öppna championat på Flyinge.

Förra året var vi felfria i majoriteten av våra starter och var felfria i 135-debuten. Även då red vi Falsterbo och Flyinge.

I år har vi flera placeringar i 140 och har debuterat 145 trots att hon bara är 7 år gammal.


Qulan är en liten "flöppad" häst som alltid är glad. Hon gillar inte att vara ute i hagen för mkt och ett tag kunde jag endast ha henne någon timme i hagen innan hon började skena. Just nu går det rätt bra att ha henne ute så gott som hela dagarna, men hon gillar att stå inne. Hon är inte ett dugg beroende av andra hästar utan skulle i princip kunna bo i ett stall alldeles själv, bara det är annan aktivitet runt omkring i form av människor. I Falsterbo stod vi faktiskt helt själva i ett av tältstallen hela första dygnet(??!!) Väldigt konstig men det bekom henne inte det minsta utan hon låg och sov i sin box och njöt till max! Det bästa hon vet är att vara iväg på tävling, framförallt meeting, då sover hon hela dagarna och får full uppmärksamhet i övrigt.

 

Hon är väldigt självsäker av sig och anser att det hon gör är det bästa. Hon är däremot inte dryg på något sätt utan väldigt vänlig av sig.

Jag älskar Qulan, hon är min drömhäst och jag är väldigt glad att vi hittade henne som 3-åring!! <3

 

Här kommer ett gäng filmer från start till nu.

Första gången vi löshoppade Qulan

 

En av våra lyckade Clear Round-starter. Agnes orkade inte filma hela rundan då det tog så lång tid, haha. Antingen gick det i 110km/h eller tvärstopp ;)

 

Vår tävlingsdebut, sista helgen i augusti 2010.

 

120-debuten i april som 5-åring.

 

Debut i 130, augusti som 5-åring.

 

130 i Norrköping förra året som gjorde av vi kvalade till Falsterbo.

 

Vår senaste start, debut i 145.

 

 

 


» Shopping

Har skämt bort mina prinsessor och införskaffat varsitt ursnyggt täcke. Fatta vad de kommer matcha varandra bra nu- B1 och B2.

Och ja Dojan, du kan få låna Merchans eller Qulans täcke när du ska vara lite extra fin :)


» Torsdag

Imorse var jag iväg och hoppade Qulan, Merchan och Rossini i ett ridhus. Inomhussäsongen drar igång vilken sekund som helst så kan vara bra att ha hoppat någon gång inne innan dess. När det är såhär fint väder känns det onödigt att dra iväg till ridhus när vi har så bra träningsmöjligheter med flera utebanor precis där vi bor. 
 
Det är en omställning att komma in då hindren kommer mkt fortare. Hästarna brukar ofta känna sig lite trängda i början på inomhussäsongen men jag tycker de hoppade fint idag trots att de inte varit i ridhus sedan början på april. 
 
Just nu håller jag på att uppdatera min hemsida, det är så svårt att veta vad som ska finnas med bara.. Jag är öppen för förslag :) 
 
Ska strax iväg och hålla träningar men innan dess tänkte jag ta in några av hästarna. På återseende!
 
http://juliajohansson.webs.com/
 
 

» Min Mercedes

140-rundan från Västervik förra helgen.
Jag tycker Merchan hoppade väldigt fint! Mot det sjunde hindret får jag henne för studsig och kommer inte ur det läget utan blir kvar och kommer då för nära så hon river med fram. Ett vågplank är svårt som det är plus att det ligger på raka skållor, plus att det är vattenmattor under, så tre svårigheter i ett hinder ;) då behöver avsprångspunkten vara mer utifrån. 
 
Så helt mitt fel men Merchan skötte sitt jobb exemplariskt (som vanligt). Hon är fantastisk denna lilla häst, det känns som att hon bara blir bättre och bättre! :)
 
 
 

» Tävlingssugen

Är rätt tävlingssugen med Dojan! Hoppade henne igår och hon är verkligen helt fantastisk! 
Egentligen är det ingen brådska att göra massa starter nu som 4-åring då hon redan gått felfritt i 1m. Men samtidigt är det bra att komma ut och få ännu mer rutin för att vara väl förberedda inför nästa år. 
 
Har spanat in några tävlingar som jag hoppas kunna åka på, men tyvärr hamnar hon i andra hand då Qulan, Mechan och Rossinis tävlingar går före. 
 

» Kvalitetsbedömning

Idag har jag ridit kvalitetsbedömningen på Vretaskolan utanför Linköping. 
 
Gipzy som jag red är ett sto e. Don Primero - Guinness, alltså dressyrstammad. 
Vi red gångartsprovet och så löshoppades hon efter det. Hon skötte sig alldeles utmärkt så både jag och hennes ägare och uppfödare, Pernilla, är mkt nöjda! :)
 
Här kommer några bilder som jag snott från Pernillas hemsida, två från framridningen och en efter att hon blivit exteriörbedömd.