» Ambitiös

Dojan är nog den mest ambitiösa och arbetsvilliga häst jag någonsin haft i stallet. 
Både hon och Clara har haft en längre vintervila då de gjorde sina sista starter i oktober så hamnade vilan lite tidigare. Under Dojans vila longerade jag henne lite då jag tyckte det kunde vara bra att hon fick röra lite på sig. Hon är så fruktansvärt lättlärd och älskar att bli longerad. Det svåra är nästan att hon ibland blir för känslig och reagerar på minsta rörelse från mig men samtidigt är det väldigt roligt och häftigt att se. 
 
Jag passade på att filma vid ett tillfälle, dock var det ganska svårt då jag höll telefonen i ena handen och linan i den andra. Hon ville även sakta av när jag fipplade med telefonen för såfort jag tittar ner har jag lärt henne att sakta av :) Fina hästen!
 
Bortse från mina flås, haaha ;)
 

» Julgodis

Har det lite körigt nu med allt julgodis som ska bakas(och ätas), haha skämt åsido ;)
Som jag skrivit vid flera tidigare tillfällen här på bloggen så gillar jag att baka. Däremot får det inte ta för lång tid att göra, vara för många komplicerade ingredienser och resultatet får absolut INTE vara torrt. 
Nu inför jul finns alltså en bra anledning till att baka och styra, ska försöka att inte göra alltför många olika sorter bara. Ju mer du bakar desto mer äter du, gäller mig iaf ;)
 
Igår gjorde jag två olika sorter varav den ena skulle vara Rocky Road. Nu slutade detta som det brukar göra, jag hade inte alla ingredienser hemma och fick improvisera. Denna gång blev det inte bara lite improvisation utan allt byttes ut skulle man kunna säga och resultatet... BLEV HIMMELSKT! alltså sååå himla gott!!
Måste därför dela med mig av mitt super recept (enligt mig iaf), kan även vara bra att ha det nerskrivet inför nästa jul, haha, eller bra och bra. Problemet är bara att jag inte vet exakt hur mkt av varje jag hade i, men ska försöka uppskatta på ett ungefär.
 
Här är receptet till riktiga Rocky Road:
 
 • 600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
 • 2 påsar dumlekola
 • 2 nävar mini marshmallows
 • 3 dl salta jordnötter
 • 1 dl skalade pistagenötter
 1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
 2. Blanda samtliga ingredienser i en skål, gärna lite slarvigt och spara lite till garnering.
 3. Fyll rocky roadsmeten i en plåt, strö över lite garnering cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
 4. När chokladen har stelnat så skär upp din/Leilas Rocky Road i mumsbitar...
Här är mina Rockys:
 
 • 300gram marabouchoklad
 • Ca 1 dl nutella
 • 1,5 dl salta jordnötter
 • 1dl valnötter
 • Ca 10st digestivekex
 • 1/2 påse maränger
 • Egengjord kolasås
Kolasås (ist för dumle)
1dl socker
1dl ljus sirap
1dl mjölk
50gram smör
 
Låt såsen sjuda tills den "stelnat" (gör kulprov). Den ska vara trögflytande när den svalnat. Ställ kastrullen i kallt vatten för att skynda på.
 
1. Smält maraboun.
2. Blanda i nutellan.
3. Blanda i jordnötterna, de hackade valnötterna och de krossade digestivekexen.
4. Rör ner kolasåsen.
5. Vänd i de krossade marängerna försiktigt så de inte mosas eller smälter för mkt.
6. Bred ut smeten i en form, ca 20x30cm.
 
BILD KOMMER
 
 

» Antarès tävling

Ni har väl inte missat att vara med och tävla om denna snygga Antarèshjälm hos Sharpman. 
Gå in på @sharpmansport på instagram för mer info. Tävlingen avslutas ikväll, så skynda skynda :)
» Såhär menar jag

Min vän Amanda länkade mitt inlägg "Olika ligor" på sin blogg och då var det någon som kommenterade att de med större ekonomiska förutsättningar VILL lika mkt som någon med mindre. 
Ja självklart är det så! Jag menade absolut inte att de vill mindre än någon annan och jag förstår också att de lägger stora pengar på hästar, lastbilar, träningar, fina stallar mm eftersom de har möjlighet. 
Ja livet kommer alltid vara orättvist. Nu kan inte jag tycka att ordet orättvist är rätt ordval i detta typ av sammanhang då det finns mkt annat i livet som jag värderar tio tusen gånger högre än pengar. 
Och nej jag tycker inte att man ska "stå tillbaka" om man har ekonomiska förutsättningar att köpa dyra hästar utan jag skrev mitt föregående inlägg för att förklara hur verkligheten ser ut på Sveriges elit-tävlingar. Inte bara på elit-tävlingar utan såväl på högre som lägre nivå men ju högre nivå du kommer upp på desto större ekonomiska resurser krävs och det underlättar om du har dessa sedan innan.
 
Låt säga att jag köper en unghäst för 70,000 kr, dessa 70,000 kanske är en 20a i bakfickan för någon och tiotals års sparande för nästa. En och samma summa är alltså olika mkt värd beroende på vem den tillhör så det är självklart att den personen som har detta i bakfickan kan lägga tio gånger så mkt pengar på en häst utan att det "känns". Eller det känns lika mkt som 70,000 gör för mig och 5,000 kronor för någon annan.
 
För att lyckas som yngre ryttare (alltså rida på elt-nivå i Sverige) så krävs ekonomiska förutsättningar (mer eller mindre) och stor stöttning hemifrån. Jag tror det är nästintill omöjligt att rida 150-hoppning som U25 utan att dina föräldrar köpt en häst åt dig någon gång i din uppväxt, utan att dina föräldrar kört dig på tävling, alternativt utan något arv eller liknande som gör en finansiering av denna sport möjlig. Så jag är bortskämd med föräldrar som verkligen stöttat mig som yngre. 
 
Det kan finnas extrema talanger på ridskolor runt om i Sverige men som aldrig får den stöttningen för att kunna bli de världsryttare som de egentligen har potential till att bli. Det är skillnad på fotboll, kolla på Zlatan till exempel! En "rid-Zlatan" måste ha någon som ser denna blivande världsstjärna och vågar satsa på just den ryttaren. Självklart finns den lilla lilla chansen att det skulle kunna bli så men med tanke på hur svårt det är att hitta finansiärer och sponsorer för elit-ryttare så lär det ju inte vara lättare för en ridskole-ryttare.. Jag tror faktiskt att utan en egen häst någon gång, någonsin så är det väldigt svårt att ta sig fram. Chansen finns såklart att "Lisa"
- Börjar på ridskola.
- Visar sig vara en riktig talang.
- Får börja rida fler än ett pass i veckan och rider vid varje tilfälle som ges.
- Börjar skolan och jobbar i olika närliggande stall på lov mm.
- Lisa får i början bara mocka, borsta, putsa, skritta fram.
- Vartefter får hon börja rida hela pass och någon lyckas upptäcka hennes talang.
 
På den vägen fortsätter det och kontakter knyts, hästägare vill ställa sina hästar i träning hos Lisa eller så flyttar hon utomlands och börjar jobba som beridare. Därefter kan hon rida på den högsta nivån efter flera års slit. Detta är den lååånga vägen, tio tusen ggr tuffare än om den vore min och 1 miljon ggr tuffare än om den vore någon annans. 
 
Nu handlade mitt förra inlägg om yngre ryttare (de under 25) och det var där jag gjorde jämförelserna.
 
Det är fruktansvärt dyrt att vara iväg på ett tredagars meeting, för tre klasser och box får du betala minst 3000kr/häst. Sedan ska du äta och bo någonstans själv och bensinpengar på det. Har du ett "vanligt jobb" måste du ta ledigt på fredagen och vissa fall även torsdag. Du kan även köpa dig in på internationella tävlingar o du vill åka utanför Sveriges gränser. Du betalar dig inte in bara för att tävlar utomlands men det förekommer..
Självklart måste viljan att göra detta finnas där. Och nej, jag påstår inte att viljan är mindre bara för att dessa 3000/meeting och häst känns mindre i fickan hos den ena än hos den andra. 
 
Om vi nu ska lämna Sverige och vidga vyerna till t.ex. Qatar.. Där har vi ett exempel på hur framgång kan köpas för pengar. I senaste ridsport stod det något i stil med  "GCT har gjort att ryttarna från Qatar kunnat glida in på en gräddfil på 5-stjärninga tävlingar och skapa sig värdefull rutin" Tack vare Jan Tops. Bella Donna och Palloubet d´Halong är två hästar som hamnat hos Qatar, Palloubet som såldes för närmare 100 miljoner kronor.. Malin Baryard och Rolf-Göran skulle aldrig ha "råd" att misslyckas med en häst på denna nivå. Skulle RGB sluta prestera som ryttare skulle han med all säkerhet stå utan hästägare och utan hästar på den högsta nivån. Han kan inte bara köpa en ny hur som helst. Malin Baryard rider inte GCT, hon är en liten lantis som lyckats på sin lilla häst i skogen om man jämför med Qatars ryttare.. Allt är såklart relativt och det ena behöver inte förta det andra och självklart är detta tjusningen med denna sport samtidigt som det kan reta en till en viss mån. Men skulle det reta mig för mkt skulle jag aldrig hålla på som jag gör, det skulle det inte vara värt :)

» Lugnt

Just nu är det lugnt på hästfronten. Det är inga tävlingar kvar för året så hästarna har välförtjänt vila, alt går lite lugnare. Jag måste faktiskt säga att det är rätt skönt att inte ha några tävlingar inbokade, att tävla är bland det roligaste som finns men ändå är det bra med en vila för både mig och hästarna tror jag. 

Angående mitt förra inlägg så tänkte jag skriva en fortsättning, alltså där jag förklarar mer ingående hur jag menar. Jag skrev det förra ganska snabbt och det kanske är lätt att missförstå. Det kommer alltså en fortsättning på det förra :)

Ikväll ska vi ut och äta med styrelsen i vår ridklubb, ska bli himla trevligt!! :) ha en fin fredag.