» Träningar

Jag håller hoppträningar varje onsdag för både ponny och storhästekipage. Det är otroligt inspirerande, motiverande och lärorikt att undervisa så pass mkt och jag tycker det är roligt att kunna bidra och dela med mig av den kunskap och den rutin jag har. Jag tror jag har mkt glädje av att ha träningar när det kommer till min egen ridning då man i rollen som tränare får tänka ännu mer analytiskt och hela tiden hitta lösningar och knep för att hjälpa ett ekipage så bra som möjligt. 

Tack till alla er som vill träna för mig och höra på mitt tjat vecka efter vecka <3

I måndags hade jag träningar för två div 1-lag, här nedan kommer lite bilder från den träningen.


» Qulan Qulan Qulan

Hoppade min fina lilla häst idag och himmel o fläskpannkaka vad fint hon hoppade! Att dessa hästar kan göra en så glad och helt salig efter att ha bjudit på en sådan härlig känsla.. :) jag hoppade inte alla mkt utan bara på ett räcke och en oxer som vi höjde successivt och det kändes som vi hade en halvmeter i marginal även när hindret var större :)
» Rossini i Borås

Jag kom på att jag glömt lägga in rundorna från Borås med Rossini. Här nedan kommer 145 och 150-klasserna. Jag stör verkligen ihjäl mig på nedslaget vi får på hinder nr 8.. Som jag skrev tidigare så skulle vi hållit oss till planen att gå på 7 steg, nu galopperar jag tre språng och inser att det inte går att rida på sex (som vi i sista stund bestämt att jag skulle rida på) och får klämma in ett lite sjunde. Aja det är lätt att vara efterklok :)
 
 

» Clara och Dojan

 

» Världens bästa småstjärnor!

Både Dojan o Clara felfria i 1m. Dojan även felfri i 110 o Clara ett nedslag in i en kombination i hennes 110-debut och livs andra tävling. 

Världens bästa flickor :)
» Härlig lördag

Började dagen med att mocka o fixa stallet för att sedan rida mannen, myten, legenden, Picasso;) efter det kom ett 6-årigt välstammat sto hit som ska vara hos mig för träning och tävling. Sedan reds mina fyra flickor plus den nya. Banan har blivit brun och har inga spår av snö längre, däremot två sjöar, fast de går att rida runt, eller igenom;) » Pay´n Jump

Har varit iväg på Pay´n Jump såhär på fredagkvällen. Jag hoppade Danny, en valack f 2009 e Diarado - Quinar - Cassini I som ägs av en nära vän till familjen. Jag har inte ridit honom på väldigt länge, däremot håller jag träningar för honom och hans ägarinna varje vecka så jag har koll på hans utveckling ändå. Det gick iaf väldigt bra och här nedan kan ni se rundan, vi hoppade 90cm.
 

» Fredagstankar

Ärligt talat men var verkligen den här stackars lilla snön tvungen att komma? Jag som kunde rida hela förra veckan på utebanan och var helt lyrisk över det. Okej, det är inte fruset men väldigt mkt vatten blandat med snö på vår bana just nu så underlaget är som chokladpudding i konsistensen. 

Småstjärnorna Clara och Dojan har idag fått vara i ridhus då de ska tävla på söndag. Båda ska hoppa 1m och 110 vilket blir debut i 110 för Clara. Det ska bli väldigt roligt att åka iväg och tävla med dom båda. Vi har tränat nu under vintern när vi varit i ridhus mkt att de ska kunna stå själva i transporten. Jag tycker det måste gå att ta ut den ena och lämna kvar den andra utan att behöva vara orolig för att hästen hoppar över bommen eller spränger transporten i molekyler. Båda flickorna är jätteduktiga på den fronten och lägger på sin höjd ett gnägg och skrapar två gånger med ena hoven men inte mer än så. Redan där har de fått varsin guldstjärna så hoppas kunna dela ut ytterligare varsin efter att de varit inne på tävlingsbanan ;) 
» Kommentar

Hej! Beundrar dig och din ridning enormt, du är fantastisk duktig - ta åt dig! :-) 

När ni söker häst, kollar ni på tex hastnet då eller vänder ni er till knutna kontakter ni redan har/försäljningsstall eller annat? Ni lyckas alltid få tag i så fina hästar är min tanke. 

Vad leter du hos en eventuell häst för senare köp? Stam, utb, hur den rör sig etc? 

Keep up the good work! 
 
Tack så mkt, vad glad jag blir! :)
 
Jag har skrivit ett inlägg angående att köpa häst HÄR 
 
Det är lite olika hur vi får tag på våra hästar. Jag kollar en del på hästnet men har även lite kontakter som jag vänder mig till. Av de hästar jag har nu så är både Qulan och Dojan köpta osedda direkt från uppfödaren i Tyskland. Clara hittade jag på annons där det fanns en ridfilm på henne. Även hon stod i Tyskland så jag provred henne aldrig utan lade ett bud och så kom hon några dagar senare. Merchan hade vi hemma hos oss ett tag innan vi köpte henne men det var rena tillfälligheten att hon flyttade hit.
Inlägg om hur Merchan flyttade hit hittar du HÄR  
 
Nu har ju jag köpt majoriteten av mina nuvarande hästar osedda men om jag åker och provrider en häst så brukar följande faktorer vara avgörande.
 
I första hand vill jag känna att hästen har ett bra avstamp. A och O är att hästen hoppar bra, eller att man känner att det finns där. Jag vill känna att hästen trycker av från backen och är uppmärksam på hinder. Eftersom vi köper rätt gröna hästar så vill jag känna ett avstamp på hästen. En rutinerad häst som man vet har sin "stil" spelar det egentligen inte så stor roll hur den tar sig över hindret bara den gör det felfritt ;)
 
Jag vill även känna att hästen rättar sig om den river eller är i ett hinder.
 
Stammen spelar såklart stor roll och är i princip de enda riktlinjer man har när man köper en grön häst. Sedan kanske inte  hästen med riktigt bra stam alls lever upp till förväntningarna likaväl som en häst med "dålig" stam visar sig vara jättebra. 
 
Att hästen har en egen balans vill jag också känna. Att skritten och traven är bra spelar ingen roll men jag vill att galoppen ska vara reglerbar. Den behöver dock inte vara stor och flashig utan kan lika gärna vara lite markbunden sålänge den är lätt att reglera. 
 
Sista punkten som kanske är lite larvig är att jag helst köper ett sto. Valacker går självklart också bra men jag är lite svag för speciella ston :)
 
 
 
 
 
 
 

» Filmer

Eftersom jag inte laddat upp någon film från Borås ännu så bjuder jag på en av Merchans 135 och en av Rossinis 145-starter i Helsingborg istället.
 
 

» Min hjälm

Vilket märke är det på din fina hjälm? :-)
 

Ja visst är den fin, jag älskar den!! :) Det är en Antarès-hjälm. De går att få helt specialbeställda efter ens egna önskemål. Jag som älskar brunt föll pladask för denna som är i nubuck-material. Den är dessutom otroligt skön, jag brukar nämligen ha problem med att hitta hjälmar som inte klämmer då jag har rätt stort huvud. Eftersom jag är så smart.. (önsketänkande haha;)
 

» Gina Tricot Grand Prix

I fredags morse åkte vi ner till Borås med Rossini för att tävla. 
 
Vi inledde helgen riktigt bra med en felfri runda som resulterade i vinst i 145. Ingen dålig start på helgen!!
Detta var min första vinst i svår hoppning och dessutom på en Elit-tävling som i Borås. Inte så illa enligt mig.. ;)
 
Igår, lördag, startade vi en 150 som var kval till Gina Tricot GP:n som gick idag. Jag tycker vi fick till en jättebra runda som gav två nedslag. Det första kom på C-hindret i trekombinationen där jag inte tycker jag kunde gjort så mkt annorlunda faktiskt. Andra nedslaget kom på en vit smaloxer. Det nedslaget grämer jag mig över.. När vi gick banan beslutade jag och Linda att jag skulle rida på 7 galoppsprång till den oxern som kom på båge efter en trippelbarr. Distansen var nämligen sådan att man kunde välja att rida på sex eller sju steg och Rossini är väldigt lätt att sätta tillbaka så vi kom fram till att det var bäst. 
Tyvärr så bestämde vi att Linda skulle kolla på första ekipaget i klassen.. Då detta ekipage red på sex steg och flera meriterade ryttare stod bredvid och sa "Jo men sex blir bättre än sju där" så föll vi för grupptrycket, haha. 
Vi beslutade att jag skulle rida på sex steg istället för sju.
Efter trippelbarren när jag galopperat tre språng insåg jag att vi inte skulle räcka fram så var tvungen att sätta tillbaka och klämma in sju vilket gjorde att vi kom för nära och fick ett onödigt nedslag.
 
Jag säger då det.. Det är bäst att hålla sig till sin egen plan och inte lyssna på vad andra tänker göra. Det är så individuellt från häst till häst och både jag och Linda vet ju vad som passar Rossini bäst. Nu visade det sig att hälften red på sex och hälften på sju språng så det hade varit bäst om vi inte kollat på första ryttaren. Nu vet man ju inte om jag kanske hade rivit ändå ;p
 
Idag red vi en 140 på morgonen med två nedslag. Det första tar jag verkligen på mig då jag fastnade i svängen och fick rida på för mkt sista galoppsprånget så han rev frambommen på den oxern. Sedan rev vi B i trekombinationen då det var 8 (!!!) meter från A-hindret som var en oxer. Vi och några andra trodde avståndet skulle kortas efter att vi gått banan men tydligen inte. Det blev såklart väldigt långt mellan A och B därav nedslaget. Det var endast fyra felfria i denna klass så ett nedslag hade räckt till placering. Men om inte om fanns hade jag och alla andra ryttare vunnit alla klasser ;)
 
En bild från hästmagazinets hemsida :)

» Lycka till mina duktiga elever

Idag och imorgon är det tävlingar i Mjölby där nästan alla mina elever tävlar. Jag håller tummarna och håller koll på er via equipe :)» Fin bild på Rossini

 

» Att blogga och anonyma kommentarer

Denna blogg startades sommaren 2011 och jag var minst sagt skeptisk till att blogga och trodde aldrig i min vildaste fantasi att jag någonsin skulle starta en. Därför valde jag och Agnes att starta denna tillsammans för då skulle vi inte känna oss som riktiga bloggare ;) Jag är den typen av människa som gärna håller mig på min kant och vill helst inte dela med mig av mål, framtidsplaner och drömmar med mina hästar till andra människor mer än de allra närmsta. Att då ha en blogg där läsare vill läsa om just sådant kände jag inte riktigt var min grej. Att skriva om "dagens ridpass" där jag ska lägga ut hur dagsformen på mina hästar känns, där jag ska skriva varenda detalj efter en tävlingsritt har aldrig varit något som tilltalat mig. Därför hålls mkt utanför och det är mkt som inte nämns här.
 
Jag har alltid varit sen med att bekanta mig med sociala medier såsom msn och bilddagboken (på den tiden det begav sig) och även facebook var jag väldigt skeptisk till till en början. När denna blogg väl skapades var det många vänner som undrade vad som hade hänt?! ;) 
 
Men den största anledningen till att jag inte ville börja blogga var just att alla vet vem jag är som läser detta men jag har ingen aning om vilka som läser vad jag skriver. Det känns lite läskigt att ett par hundra människor går in här varje dag och tros ha full koll på mig och mina hästar medan jag har ingen aning om vem som skriver en kommentar. Jag är fullt blottad medan läsaren är fullt skyddad och anonym vid tangentbordet.
 
Därför blir jag mäkta imponerad över de som driver stora bloggar med flera tusentals läsare varje dag där elaka alternativt "vet bäst"- kommentarer är vardagsmat. Där det ifrågasätts varför personen i fråga gör si och inte så. Där läsare skriver elaka saker trots att de inte känner bloggaren/bloggerskan i fråga. Även i en stor blogg med flera inlägg om dagen får vi läsare kanske reda på 1 % av vad som sker i den människans liv, personens känslor, tankar och funderingar. Vissa väljer att dela med sig av mer och andra mindre. Att då ens komma på tanken att yttra sig och ha åsikter om varför någon gör som den gör är för mig ofattbart. 
Jag själv läser Tyra Sjöstedts hästblogg och blir mäkta imponerad över att hon orkar. Hennes hästar verkar väldigt väl omhändertagna och hon älskar dom och ändå får hon dag ut och dag in elaka kommentarer och åsikter om hur hon rider och inte rider, ja om allt hon skriver egentligen. Även på andra stora bloggar verkar många läsare veta bättre än bloggaren själv om vänner och privatliv. Konstigt.
 
Jag blir så ledsen och besviken när jag läser sådant och tror att det i grund och botten handlar om avundsjuka eller missunnsamhet. Om man nu inte gillar bloggarens tankar och värderingar, varför ens gå in och läsa? Och varför ens kommentera om man nu har något taskigt att skriva?! Självklart måste man kunna ha en annan åsikt, tanke eller fundering och kunna yttra den men då tycker jag att den som kommenterar ska kunna stå upp med för och efternamn och giltig mailadress. 
 
Jag som har en liten blogg är väldigt skonad från taskiga kommentarer och får för det mesta väldigt fina ord av otroligt snälla och gulliga läsare. Jag tycker även det är roligt när det finns funderingar och frågeställningar hos er läsare kring olika ämnen. Självklart förstår jag att alla som läser min blogg inte är av samma åsikt som mig och det är inget jag kräver och ni får gärna yttra er :) 
 

 
Skulle vara kul och höra ditt tänk med hästarna, såg att Qulan haft lite nedslag, en annan hade gått in i en klass lägre för att ge hästen en bra och lätt runda för att sedan komma igen, men istället går du in i en klass högre och tror att ni kan prestera bättre i den ?
 
Jag fick denna kommentar igår och jag tycker absolut inte att den är taskig men den är anonym och verkar ha ganska många åsikter kring mitt val av klass och verkar dessutom känna Qulan ganska väl.  Därför blir jag mest nyfiken på vem som kan känna henne så bra?! 
Angående val av klasser till Rossini, Merchan och Qulan så finns det två personer jag resonerar med och litar på till 100% och det är mamma och Linda (Rossinis ägare). Dessa två personer är otroligt viktiga och har koll på min och hästarnas form och vet vad vi är tränade för och kapabla till. Jag skulle aldrig fråga min granne eller bästa vän om råd för de har inte tillräckligt bra insikt kring mig och mina hästar. Mamma och Linda ser hur dagsformen är, oavsett hur resultaten är på Equipe. Vi tillsammans kommer fram till vilka klasser hästarna ska hoppa och vårt mål är inte att hästarna ska förstöras eller bli knäckta. Hästarna är för mkt värda både själsligt och ekonomiskt för att vi ska riskera att de blir förstörda över en dag eller helg.
En fantastisk fin hingst och en av Sveriges finaste hästar som alltid brukar vara felfri och ligga i topp hade i lördagens 145 fyra nedslag och dagen efter ett nedslag på samma höjd. Jag såg båda rundorna. Om han skulle ha hoppat en 160-hoppning dagen efter att han haft fyra ner i 145 hade inte jag tyckt varit konstigt ALLS. Det är så mkt som spelar in och det är ryttaren och de närmast hästen som vet bäst enligt mig. Det finns ingen på denna nivå som vågar riskera något med sin häst utan jag är säker på att alla ryttare gör allt för att hästarna ska må och prestera bra. 
 
Vi ansåg att Qulan och jag var redo att starta 145 på söndagen trots nedslag i tidigare klasser. Formen kändes bra och jag vet vad nedslagen berodde på. Hon hoppade bara bättre och bättre under helgen och nedslagen i tidgare klasser kom för att hon var lite för då hon endast gått en tävling tidigare detta år. Alltså inga konstigheter med att gå in i en högre klass sista dagen enligt oss :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

» Söndag i Helsingborg

Wow vilka fina hästar jag får äran att rida!
Merchan var superfin i 135 och fick ett förargligt nedslag. Hon har hoppat riktigt fint hela helgen med ett nedslag i varje start 135, 140 och 135. Hon gör alltid sitt bästa och vill verkligen vara felfri men det är små marginaler mellan noll och fyra fel. 
Qulan och Rossini gick sedan 145 där Qulan var först ut. Min lilla Qula hoppade himmelskt fint och jag har aldrig någonsin känt henne hoppa så bra. Denna fantastiska känsla tog slut på hinder nr 8, eller snarare vid resultattavlan i kombination med en mur. Det var lite synd men jag kommer leva på känslan i dessa språng väldigt länge och det känns som att inget hinder är för högt för denna lilla häst. 
Rossini var näst ut. Han kändes ännu bättre idag än igår. jag fick en bättre och jämnare rytm och han hoppade otroligt fint och luftigt! Tyvärr en liten tåfjutt på A-hindret i trekombinationen så vi slutade på 4 fel. Det känns i vilket fall som helst väldigt bra inför nästa helg då vi ska tävla i Borås :)

Jag är så otroligt glad att ha tillgång till två hästar som hoppar svår klass så övertygande enkelt! Att jag har världens finaste Mercedes-modell och även veta att två fina 5-åriga flickor står hemma i stallet och väntar på att bekänna färg. Jag känner mig lyckligt lottad :D 

» Helsingborg

Qulan och jag har aldrig någonsin haft så mkt fel som vi lyckats med dessa två dagar.. Tror faktiskt att vi inte haft mer än två nedslag i någon klass tidigare så nu har vi fått igen.. ;) 
Hon känns konstigt nog väldigt fin i sprången vilket inte resultaten visar men vi river bakbommarna på oxrarna. Idag rev vi de två sista hindrena som var just oxrar. 

Merchan hoppar helt fantastiskt!! Idag red jag som världens sopa till hinder 2 så hon kunde verkligen inte hoppa.. Stackars häst. Sedan rev vi ett, annars var hon helt klockren! 

Rossini var jättefin igår i 135 och felfri. Idag hade vi två nedslag  i 145 och det kändes super! Han har känts väldigt fin i sprången både igår och idag.

Trots att resultaten inte är de bästa så känns alla hästarna väldigt fina inför denna säsong. Jag har haft en bra känsla på alla hästarna men ibland rullar bommarna ändå.. Det är ju i början av säsongen vilket man också får ha i åtanke. Hoppas bommarna är på min sida imorgon ;)

» Antarès

Stort tack till Erik Jerneld AB för förtroendet att få rida i denna fina utrustning från Antarès.
Jag är så oerhört glad och smickrad över denna möjlighet!
 
 
 
 
 
 

» Tävling

På fredag åker jag till Helsingborg och tävlar med Rossini, Qulan och Merchan. Det ska bli så himla roligt att åka iväg på meeting och hästarna känns i bra form så jag får hoppas att även jag sköter mig :)
 
I söndags var jag och tävlade. Det blev en lång dag då Dojan gick 1m och 110 och sedan väntade vi över 120-klassen då Rossini, Qulan och Merchan skulle hoppa 130. 
 
Dojan hoppade otroligt fint som vanligt och hade ett nedslag i båda klasserna, på samma hinder. Måste varit ryttarfel med andra ord, haha. Denna oxer som jag nu lyckades riva var dessutom allra sista hindret i 110 så jag är väldigt nöjd med min kommande stjärna. Allt känns så lätt på hennes rygg och trots att det var ett ganska litet ridhus där hindren kom fort ur sväng och stod nära väggarna hoppade hon noggrant och fint.
 
Merchan och Rossini satte varsin nolla i 130 och jag fick in en bra känsla. Även Qulan hoppade fint men vi lyckades med bedriften att riva både A och B-hindret i en kombination. Jag hade ridit denna båge på 7 galoppsprång med de andra två men när det var dags för Qulan red jag på sex. Det skulle egentligen vara 6 galoppsprång där men det blev väldigt mkt framåt så det hade varit smartare om jag ridit på ett extra med Qulan också. Nu blev det full sula in och ingen höjd i sprången så jag tar på mig nedslagen :) 
 
Ska försöka ladda upp någon av rundorna på youtube och visa här. 
 
Fick bli en somrig bild för att bryta av lite i kylan

» Ledigt i stallet

Jag har ledigt i stallet och därmed plats att ta emot din häst för utbildning, träning och tävling.
 
Vid intresse och för mer information kontakta mig på: 0768-553918 eller juliaajohansson@live.se
http://juliajohansson.webs.com
 
 

» Sponsoravtal

Jag är så oerhört glad och skulle vilja tacka Svenningsens Maskin AB för mitt nya sponsoravtal! Ett stort tack till Linda och Patrik som gjorde detta möjligt. Nu hoppas jag på ett lyckat tävlingsår med alla fina hästar!
 
Gå gärna in på www.svenningsens.se för mer information. Där kan ni hitta allt i maskinväg :)