» De förlorade men spelade mkt bättre än de som vann..

Hur ofta i sportsammanhang, då syftar jag främst på hockey och fotboll, hör man inte att: "de förlorade men spelade egentligen mkt bättre än de som vann". 
 
Jag har alltid tyckt att detta uttryck låtit väldigt fånigt och töntigt. Vadå, om de nu var så mkt bättre borde de väl ändå ha vunnit?! 
Fast ju mer jag tänker på det så är det väldigt logiskt och jag har helt ändrat uppfattning kring detta uttryck. Ett uttryck som jag allt som oftast hör av de mer hockey och fotbollintresserade människor än mig själv. För att dra en parallell till ridsporten så blir det genast mkt lättare för min hjärna att förstå vad som menas.. ;) Då menar jag inte att man jämför sig med andras prestationer utan bara ser till sig själv och alltså jämför sig med sig själv. 
 
Ibland när man är iväg på tävling kanske man har en riktig 4-fels helg. En helg där känslan är fantastiskt bra och allt stämmer, bara det att en liten tåspets lyckas peta ner bommen genom att bara titta på den. Det kan kanske låta lite som en efterhandskonstruktion när du gjort fyra starter med 4 fel i samtliga men anser att känslan varit super och att hästen aldrig någonsin hoppat så bra. För vadå om den nu hoppat så bra borde väl alla starter varit felfria?! Men tyvärr tyvärr, så enkelt är det inte.. Och ju högre hindren är ju mindre är marginalerna och det ska inte mkt till för att ibland samla på sig en 4 eller kanske en 8-felare då du får ett följdfel på ett annat. 
 
Nästa helg är du felfri och placerad i samtliga starter men ridningen känns orytmiskt, hästen känns lite matt och oengagerad. Då ligger bommarna kvar trots någon liten "dutt" här och där. 
Här har jag världens bästa exempel från en klass jag och Picasso gjorde för herrans massa år sedan i Norrköping. Det var en 130 eller 135-klass med höga prispengar för att vara en helt vanlig klass, 5000kr till vinnaren. Utan att överdriva så tror jag vi var i alla bommar utan två på hela banan. Jag hann tänka hundra gånger om: "oj, låg den kvar, jag lägger honom lite mer utifrån på nästa så är vi nog inte i", "nahe, vi var i trots att jag lade honom lite större, på med lite mer skänkel, samla ihop, närmre avsprångspunkt" mm mm runt hela banan. När jag kom ut efter rundan sa mina kompisar att jag borde köpa en trisslott på vägen hem och jag kände detsamma. Jag nästan skämdes och bad om ursäkt när jag gick in på prisutdelningen som VINNARE. 
 
Trots att bommarna ligger allt lättare i skållorna så kan man ibland vara i "alla" hinder utan att det åker ner och i nästa klass rullar bommen ner trots att man inte trott man varit i den. Orättvist kan man tycka, men det är lika för alla och tillhör att ena helgen har jag tur och andra helgen är det din tur. 
 
Jag brukar alltid tycka att känslan är viktigast, och i längden är den det. Tycker jag iaf. Har du en bra känsla så ploppar nollorna plötsligt in trots att man upplevt att man varit inne i en period med lite väl mkt oflyt. 
Det jämnar ut sig i längden och jag har helt förstått innebörden i detta fotbolls och hockeyuttryck :)
 
 

» Bomber och granater

Idag tänkte jag att Merchan och Qulan skull få varsin lugnare uteritt. Det blåser väldigt mkt och har gjort de senaste dagarna så lite lullande i skogen var väl inte vad dom hade tänkt sig. Det kändes som att sitta på två bomber. Till skillnaden från i en James Bond-film så finns det ingen nedräkning på bomben så du vet inte när den exploderar, det går inte heller lyckas avbryta när det är 2 sekunder kvar. 
Vi kom hem hela i vilket fall som helst och hästarna var nöjda och undrade om vi inte kunde hitta på något mer. 

Jag tycker ändå det är härligt att känna sådan livsglädje och energi i hästarna. De gör ju inte alltför många knop i hagarna såhär års så all energi ligger lagrad tills det är dags för ridning. Framförallt uppmuntrar sådant väder till att göra utlopp för sina känslor,  annat i ett instängt ridhus ;) 
» Skönt!!» Rossini träning dag 1

Nedan kommer filmen på första dagens träning med Rossini. Han var ganska så pigg och på hugget och tyckte det var jättekul att träna och jag tycker han kändes väldigt bra hela passet. Mellan planken på långsidan varierade vi mellan 4 och 8 steg. När vi gick på 4 mellan de två första planken fick ja sitta upp och rida på 6 steg mellan det andra och tredje planket. Det var lite tufft första gången men sedan fick vi till det. Anna sa något i stil med; det är inte säkert att det blir rätt första gångerna, men man måste våga göra fel. Ibland är det inte säkert att det ens fungerar samma pass men då är det bara fortsätta träna. Hon har väldigt bra, positiv och enkel inställning tycker jag :)
 
Allt fångades inte på film men nedan kommer ett litet ihopklipp av olika delar från passet.
 
 
 

» Dojan träning

Dojan fick följa med i fredags och träna för Anna. Jag var rädd för att det skulle bli för tufft för henne att gå två dagar i rad så därför tog jag Merchan andra dagen istället. 
 
Dojan skötte sig helt strålande och Anna blev väldigt förtjust i henne. 
När jag kom in i ridhuset och såg en 5-studs och upphöjda kavaletti kom jag på att jag inte ridit något av detta på henne tidigare. Jag har hoppat många andra typer av serier men inte mer än 3-studs med ett galoppsprång till en oxer, bland annat. 
Vi började med att värma hästarna lite friare runt i ridhuset och red i samtliga gångarter innan vi började kräva något av hästarna, bara så att de kom igång. Därefter red vi över en kavaletti med tre bommar med ganska kort avstånd emellan för att bara några meter senare trava över nästa kavaletti med upphöjda bommar och längre avstånd. Vi vände sedan på steken och red kavalettiserierna åt andra hållet.
 
Ifall det är svårt att hänga med i mina luddiga förklaringar så kan ni se på filmen :)
 

Vi höll oss mkt längs med hela ridhuset men även mkt jobb på volt. Egentligen var det bara vår egen fantasi som kunde sätta stopp för hur vi värmde hästarna. Det var mkt tempoväxlingar, rakriktning, flytta ut hästarna för innerskänkeln, rida dom mer på ytterhjälperna, ja egentligen allt du kan komma på. 
 
I galoppen arbetade vi sedan hästarna över tre plank längs med långsidan där vi skulle rida på olika antal steg emellan. På Dojan höll jag mig till 5 eller 6 steg medan av de äldre hästarna krävdes ett större register. Vi hoppade sedan hästarna på volt över ett räcke med bom före och efter. Dojan gjorde det väldigt bra men tyvärr filmades inte det. Det finns bara med när vi hoppar bana men då var hon lite mattare. 
Därefter hoppade vi studsen i båda riktningarna för att sedan sätta ihop allt till en bana.
 
Anna tyckte Dojan var en jättefin häst som var försiktig med mkt scoop. Hon sa att hon tror att hon kommer gå stora klasser i framtiden.
Jag tyckte såklart det var roligt att höra så fina ord om Dojan då jag själv tycker att hon är väldigt lovande och jag tror mkt på henne. Då är det extra kul att få höra det från en A-tränare som Anna som ser och har sett mkt hästar genom åren.
 
 

» Träningen

Anna-träningarna har gått jättebra med alla tre hästarna. Vi har dessutom lyckats fånga delar av passen på film, kors i taket! Jag tänkte därmed klippa ihop alla snuttar för att sedan publicera här på bloggen med ett lite mer utförligt inlägg till respektive häst. 
 
Jag har fått mycket beröm för min känsla och mitt sätt att presentera hindren och övningarna för på alla hästarna och hon gillade min ridning, vilket såklart var väldigt roligt att höra :) hon ville inte ändra på något speciellt utan gav mest tips och vi hade mkt lika tänk så hon tyckte jag ska fortsätta mitt arbete med hästarna som jag gör. Eftersom jag endast tränar för mamma vanligtvis så känns det såklart skönt att få bekräftat att det vi gör inte är helt åt pipan ;) 
 
 

» En kommentar

Skulle vara kul att se qulan när du trimmar till vardags, eller iaf berätta hur du jobbar med att få henne ännu lydigare och starkare! Missförstå mig rätt, du har en fin känsla på hästen och på hinder, men de ser väldigt yviga ut, de flesta av dina hästar:) visst är det säkert att du gillar den typen av häst, men ofta formar man hästen mycket av sin egen känsla och ridning, men som du säger är hästarna till salu och de är nog mer lättsålda om fler typer av ryttare kan rida dem! De (få!) fel du verkar få på en tävlingsbana verkar bli när ridbarheten brister. Du är en duktig ryttare men ibland ser det slarvigt ut, du skulle bli snäppet bättre om du blev lite mer tysk;) tack för bra blogg! Men gärna lite mer markarbete-snack!
 

Jag skulle absolut kunna lägga in en film på när jag rider markarbete på Qulan. Jag förstår vad du menar med att jag kan se lite yvig ut, och det på framförallt Qulan men även på Merchan. Dessa två hästar, eller framförallt Merchan är åt det lite hetare hållet och lite som en ponny vilket kanske gör att det ser studsigt och inte så städat ut. Qulan har enda sedan jag red in henne varit väldigt svår i munnen och har fortfarande en ganska "tråkig" mun. Jag försöker inte göra alltför stor affär utav det men jag vill verkligen bli mer lugn i handen på henne då jag tycker att det blir som i en ond cirkel och lite för mkt tjafs. Detta är såklart mer påtagligt när vi tävlar inomhus då hindren kommer snabbare. Min mamma, som tränar mig och mina hästar till största del, påpekar ofta att jag måste bli mer still och stabil i handen och inte gå före i sprången, vilket jag tycker att jag gör på Qulan och även lite på Merchan. Jag är alltså väldigt medveten om det och det är något jag jobbar att bli bättre på. När hästarna är mer "på" är det lätt att hänga med och själv upplevas "på", tycker jag iaf. 
 
Det är som så att jag gillar den typen av hästar som är mer åt ponnyhållet.Jag gillar hästar med attityd som kanske lägger en bakutspark mellan hindren, som inte går och biter sig i bringan och bara "gör allt enligt regelboken" om du förstår hur jag menar. Jag anser att min ridning ser annorlunda ut på t.ex. Dojan och Rossini som är en annan typ av häst. Jag försöker anpassa mig så mkt som möjligt efter hästen och inte stöpa alla likadant. Mina 5-åringar är väldigt olika mina nyblivna 8-åringar, Clara och Dojan har båda väldigt hög ridbarhet och när jag ser filmer på när jag rider dem rider jag ganska annorlunda mot på Qulan och Merchan. Grunden är såklart densamma men alla hästar är olika och ger lite olika förutsättningar för hur ens ridstil uppfattas utifrån.
På Merchan anser jag inte att jag får fel pga ridbarheten men däremot på Qulan. I just finalen på Flyinge så kommer inte nedslaget av den anledningen utan för att jag helt enkelt galopperar på för mkt på distansen. Jag försöker inte ens sätta tillbaka vilket jag borde ha gjort för att ha givit henne bättre förutsättningar att hoppa det hindret felfritt, en ryttartabbe av annan rang än dålig ridbarhet på hästen. 
Sedan kan jag rakt upp och ner säga att den tyska ridningen inte tilltalar mig alls. Jag föredrar lite lättare sits med friare hästar, Kevin Staut och Penelope Leprevost är två ryttare som jag tycker rider bra. Så att försöka hoppa in i det tyska facket är inget jag planerat utan jag tycker hästarna ska få fixa lite själva men det är klart att de ska vara reglerbara och lösgjorda vilket jag anser att mina hästar är. 
 
Jag har fakstiskt visat Qulan och Merchan för kunder vid några tillfällen och har ofta fått höra att de är väldigt lättridna på hinder. Det har varit kunder som varit och provridit hästar hos några av Sveriges bästa unghästutbildare och som tyckt att mina hästar varit lättare och mer okomplicerade att rida på hinder. Detta just för att jag inte krånglar till det så mkt. Jag försöker servera hindren bra för hästarna men hästarna är inte vana att bli styrda varenda galoppsprång fram till hindret utan får vara lite mer delaktiga vilket gör att det blivit lätt för den nya ryttaren att hoppa upp, då både Qulan och Merchan är vana att få ta lite eget "ansvar". 
Tack för att du gillar min blogg! :)

» Fredag

Merchan och Picasso har blivit ridna ute på fältet under förmiddagen. Jag har varit i ridhus så gott som varenda dag sedan snön kom, vissa dagar även i två vändor för att kunna rida 4 hästar under tak. Ett ridhus skulle vara väldigt uppskattat under denna årstid då det går åt VÄLDIGT mkt extra tid åt lastning, på och av med grejer, mockning av transport, koppla på och av transport, resa dit och hem (som är ca1,5 - 2mil enkel resa till de ridhusen jag brukar rida i). Jaja, det är synd och klaga men lite konstaterande av verkligheten är väl okej. 
 
Ikväll, eller kl 16,30 närmare bestämt ska Dojan träna för Anna E och sedan rider jag Rossini i gruppen efter. Jag hade även tänkt klippa Merchan idag då hon ska träna imorgon och har långa gethår på halsen och i huvudet. Tror faktiskt att jag bara klipper just halsen och huvudet då hon faktiskt är korthårig på övriga kroppen. Jag hoppas även att hennes gula färg försvinner någorlunda när jag får bort översta lagret med päls så jag slipper stå och tvätta henne hela natten ;)
 
Picasso
 

» Qulan final Flyinge

Efter mycket strul, telefonsamtal och mailkontakt fram och tillbaka har jag äntligen fått filmerna på Qulan och Merchan från 7-årsfinalen på Flyinge. Därför tänkte jag bjuda på Qulans runda som jag inte ens visat film på från vår egen videokamera.
 
 

» Tisdag

Det är lite torftigt på kommentarsfronten här numera. Besökarantalet har knappast blivit mindre men däremot kommentarerna så måste säga att det faktiskt skulle uppskattas med någon liten rad då och då ;)
 
I helgen ska jag träna för Anna Emanuelsson, fredag och lördag. Det ska bli väldigt roligt då jag endast tränat för henne vid ett tillfälle tidigare och då var mycket nöjd. Det är en tvådagarsträning så jag tänkte ta Dojan ena dagen och Merchan andra. Jag ska även rida Rossini två dagar :D Efteråt tänkte jag göra en utförligare redogörelse över träningen. Det kanske skulle uppskattas?!
 
Svar på två frågor jag fått:
 
Varför är det just dojan du säljer och ex inte merchan? Hon ser ju jätte fin ut och lovande inför framtiden.

Det är faktiskt som så att alla mina hästar är till salu så egentligen är inte Dojan mer till salu än någon annan. Däremot är jag väldigt delad i att sälja Dojan då jag älskar känslan i hennes språng. Jag lade mest ut Dojan på annons då jag anser att exempelvis Qulan eller Merchan är lättare att sälja via kontakter än på en annons. Clara är även hon till salu.
Jag vill absolut behålla en av Qulan eller Merchan då jag gärna vill ha en häst som jag kan rida lite högre klasser på. Det är egentligen nu som först, eller ja sedan förra året, som jag har kunnat börja hoppa 140-klasser med dom då de varit för unga tidigare. Eftersom jag utbildat både Qulan och Merchan till dessa klasser så skulle det såklart vara tråkigt att sälja när man precis börjat få utdelning för allt jobb man lagt ner.
 Men rent krasst så är alla hästar till salu till rätt pris.
 
Vad roligt!! När blir första tävlingen? Vad va det i kartongen?
 
Clara och Dojan har redan gjort tävlingsdebut för 2014 medan Qulan, Merchan och Rossini gör det nästa helg. Vid nästa helgs tävlingar ska de få hoppa varsin 130 och jag tänkte även åka till samma tävling och rida 1m och 110 på Dojan. 
Mer info om kartongen kommer när allt är helt klart :)
 
 
 
 

» Lite häftigt

Qulan och Merchan har minst sagt bra anlag. Något som jag tycker är roligt och häftigt är att Merchans mamma och Qulans ena bror (samma mamma som Qulan) ägs av Athina Onassis och hennes man Alvaro Alfonso de Miranda.
 
Athina Onassis är mest känd som en av världens rikaste kvinnor och gift med den brasilianske hoppryttaren "Doda Miranda". Merchan är dessutom Quantinas enda avkomma. 
 
De har att brås på iaf.. ;)
 
Quantina (Merchans mamma)
 
 
Jac Potes (e Caretino - Qulans mamma)
 

» Hej

Var som sagt och hoppade Qulan, Merchan och Rossini i torsdags. Det var väldigt bra hinderuppställning i ridhuset vi var i så det gick att hoppa massvis av linjer kors och tvärs. Det blev inga höga hinder utan mer träning på att få in lite banhoppningskänsla. 
på kvällen åkte jag och hopptränade med Dojan på samma ställe och hon hoppade helt otroligt fint. Jag har nog aldrig någonsin haft en så lättriden häst på hinder. 
» Spännande

Äntligen har denna kartong anlänt :D
» Påväg till ridhus

För att hoppa Qulan och Merchan! även Rossini kommer förbi sen :D

» Clipmyhorse

Jag har äntligen blivit premium-medlem på Clipmyhorse. Jag har velat bli det ganska länge men inte gjort slag i saken. Så det var på tiden ;)
Clipmyhorse filmade 7-årsfinalen på Flyinge som jag red med Qulan och Merchan så det var väldigt roligt att se rundorna med sådan proffsfilmning, som på TV liksom haha. Och med en engelsktalande kommentator och hela baletten ;) därför beslutade jag mig för att köpa båda hästarnas ritter för det är ju faktiskt väldigt stor skillnad från mammas filmning med vår kamera. Men.. Klart att det inte skulle fungera så enkelt som jag trodde.. Hela bilden är nämligen helt grå när jag ska kolla på mina köpta filmer men ljudet är helt i sin ordning så jag hör hela ritten. Åååhhh jag blir då trött!!!!! 
Jag har mailat dom och hoppas de kan lösa det. Min engelska är totalt värdelös men på mail tror jag de förstår mig ;) man kunde ringa om man hade tekniska problem vid köp av film men det känns inte som något allternativ, inte i första hand iaf. 

När filmerna fungerar som dom ska tänkte jag visa dom här :) kom på att jag inte ens lagt ut Qulans runda från vår egen kamera. » Clara-Bella

Clara i 1m igår.
Tack Lydia för bilderna :)
 
 
 
 

» En lycklig Qula


» Årets första tävling

Idag har årets första tävling gått av stapeln för min del. Mina yngsta stjärnor fick axla manteln i yrande snö och för många minusgrader. 
 
Clara har aldrig tävlat tidigare, inte ens varit iväg på någon Pay & jump men hon skötte sig alldeles strålande. Vi var felfria i 90cm och efteranmälde då till 1m där vi fick ett nedslag. Hon kändes lite mattare i denna klass vilket är förståeligt då det är mkt nya intryck att ta in såhär i början av livet som tävlingshäst.
 
Vi beslutade att åka hem och byta häst till Dojan och anmälde då henne till en 110. Vi har endast 5km till denna tävling så vi kunde lika gärna passa på när vi ändå var i farten ;) 
Detta var alltså Dojans första inomhustävling då hon har endast hoppat bana inomhus vid ett tillfälle tidigare (på P&J:en i måndags då vi hoppade 90cm). Kanske inte helt optimalt att gå direkt in i 110-debuten utan att ha varit inne och hoppat en klass innan :p
 
Men Dojan skötte sig jättebra och hoppade väldigt fint! Vi fick ett "stopp" på ettan då jag inte hade henne förberedd på att vi skulle hoppa, så det var helt mitt fel. Sedan rev vi bakbommen på en oxer som stod väldigt tajt mot väggen så hon ville landa lite för tidigt. 
 
Jag är oerhört glad över att ha två så fina och lovande nyblivna 5-åringar i stallet och det känns väldigt bra inför framtiden :) Det är dessutom två hästar som är otroligt personliga och bra i psyket och som jag tycker är roliga att rida varje dag.
Fina bebishästar!
 
Såhär glada var Clara och jag över en felfri runda i 90cm
 

» Usch fy blä!

I helgen kommer den..
Vintern


» Dojan P&J

 
rundan från måndagens P&J. 
 

» Qulan vs Merchan

Ibland får jag frågor som; 
Varför har du bara ridit 145 på Qulan och inte på Merchan?
Varför försökte du inte kvala Merchan till Falsterbo?
Varför Merchan exempelvis gått en lägre klass än Qulan?
etc etc
 
För att göra detta enkelt börjar jag med att lägga in två bilder på respektive hästs reultat som 4-åringar:
 
QULAN
 
 
MERCHAN
 
Qulan har dessutom två icke registrerade felfria rundor i 90cm och 1m.
Trots att Qulan reds in först på våren som 4-åring så har hon redan här ett försprång på Merchan då hon varit ute på betydligt fler tävlingar och även presterat bättre.
 
Som 5-åring gick Qulan både Falsterbo och Flyinge och debuterade 130cm felfritt. Här nedan kommer bådas resultat i bilder:
 
QULAN
 
 
 
MERCHAN
 
 
 
Som 6-åring blev Merchan min och hon hade inget val när hon hade en så bra kompis som Qulan ;) hahaha skämt åsido, men hon har fått haka på Qulan enda sedan i mars 2012. 
Om jag inte hade kännt att hon varit redo för att gå upp så fort i klasserna så hade jag såklart aldrig gjort det. Men Merchan har utvecklats väldigt mkt hela tiden och på så sätt knapat in på Qulan. 
 
Eftersom båda hästarna är lika gamla så förstår jag att jag får frågor som dessa jag skrev överst. Jag förstår att de kan bli jämförda, det är faktiskt så att jag ibland får påminna mig själv. Alla hästar är individer och ska inte behöva jämföras oavsett, men i detta fall så är det ganska tydligt att de egentligen inte ska kunna bli det överhuvudtaget :)
 
Mina två prinsessor <3
 
 
 
 

» Måndag

Har jobbat hela helgen så därför ännu sämre uppdatering än vanligt ;) igår kväll hittade jag en Pay and Jump som skulle vara idag så åkte dit med Dojan som gjorde en felfri runda. Jag har inte tävlat henne sedan september då jag inte känt något måste i att göra det då hon trots allt bara är 4 år (eller var, nu 2014 är hon ju heeela 5 år). Hon har dessutom gjort väldigt bra ifrån sig i de starter hon gjort och då tycker jag det är bättre att stärka henne i det vardagliga arbetet och jobba på sprången. Ska se om jag kan ladda upp filmen från dagens runda :) 

Clara ska tävlingsdebutera i helgen är tanken och helgen efter det är det P&J igen, på samma ställe som idag så åker nog dit med Dojan. 

Merchan har idag hoppat för första gången sedan tävlingssäsongens slut, och om hon tyckte det var kul.. :

Man måste skicka in bilder på de olika delarna i passet när man ska lösa licens till en importerad häst. Här har vi Claras stam i fyra led. 
» Till salu

Om det är någon som letar efter en jättefin häst så har jag lagt ut Dojan till försäljning.. Dojan är en av de mest lovande hästar jag någonsin suttit på och känslan i hennes språng går inte att beskriva. Jag kommer säkert ångra mig tusen gånger om, om jag säljer henne.. Tyvärr så kostar den här sporten väldigt mycket och en försäljning av en av mina hästar skulle göra att jag får in ett kapital att använda till tävlingar, träningar bla. Jag är verkligen delad i mitt beslut att ha henne officiellt till salu men alla mina hästar är till salu till rätt pris. Sådan är denna bransch.. :/
 
Detta är vad som står:
 
Jättefint holsteinersto f 2009, ca 172cm e Contendro I - Caretino - Rebel Z. Modern är helsyster till den godkända hingsten Cathageno. Tävlad tom 1m med felfria rundor. En häst som hoppar med fantastisk teknik med mycket spänst och tryck i sprången. Snygg häst som är enkel och välbalanserad att rida på hinder med kapacitet att hoppa stora klasser i framtiden. Säljes endast till rutinerad ryttare. 
Pris: 165 000.
För mer info ring 0768-553918.
 
 

» År 2013

Jag tänkte göra en mindre årsresumé av det gångna året. 
2012 avslutades på värsta tänkbara sätt och 2013 började lika hemskt. Agnes blev sjuk i hjärnhinneinflammation den 10 december 2012 och somnade in den 18 januari. Att bli ifråntaget livet som 18-åring ska inte kunna hända och det är inget som borde vara möjligt när hela livet är framför en. 
I ett sådant skede är inte det första man tänker på vilka mål som ska sättas upp för ens hästar. Inget annat spelar någon roll..
Jag valde ändå att gör min första tävling redan i mitten på februari då hästarna har fått mig att må bra i sorgearbetet och saknaden av Agnes. Trots ett ledband som var av, så jag fick tävla med gips på underarmen och ner över handen, så kom jag till start med fem hästar. Jag valde att rida Picasso i en 120-klass trots att jag inte hoppat honom sedan 2009 och vi vann den klassen. Jag tror Agnes såg till det och det var en känslomässig start att tävla Agnes och min favorithäst.
 
Agnes och Picasso
 
Inte jättesamansvetsade men takterna sitter i hos gamle gubben Picasso <3
 
Gipset togs bort och jag fortsatte tävla alla hästarna. Trots att det är på tävling jag är van att alltid ha Agnes vid min sida så är det ändå inne på tävlingsbanan jag kan släppa allt och rensa hjärnan och bara fokusera på själva ritten. Merchan debuterade 135 i Grevagården i mars och Qulan debuterade 140 i månadsskiftet mars/april. 
 
I april ringde Linda (Rossinis ägare) och frågade om jag var intresserad av att börja tävla Rossini. Vi beslutade att anmäla en tävling med två 120-klasser för att se hur vi skulle passa ihop och sedan ta mer ställning till fortsatt upplägg efter den tävlingen. 
Rossini och jag passade riktigt bra ihop och gick snabbt upp i klasserna. I maj debuterade vi 130, 135 och 145 innan vi ens startat 140 ;) (då det var en finalklass vid Norrköping Horse show).
Merchan debuterade 140 och var placerad i maj.
 
 
debut 130
 
debut 140
 
I början på juni gjorde även Dojan sin första felfria runda i 90cm. I mitten av samma månad åkte vi upp till Gagnef med Rossini och Qulan och Qulan kvalade till Falsterbo 7-årschampionat. Jag hade bestämt mig i sista stund att skaffa ett kvalpapper till henne så vi utnyttjade inte ens alla luckor. Jag skaffade aldrig något papper till Merchan. 
Fina lilla Nasse såldes i slutet av månaden och blev därmed Värmlandsbo.
 
 
Dojan 90cm
 
I juli åkte vi ner till Falsterbo där Qulan gick med 0+4 fel i kvalen. Vi missade därmed finalen dit de 12 bästa gick och fick möta de internationella ryttarna på deras 7-åringar. De 4 felen kom dessutom på bakbommen på allra sista hindret så det kändes såklart lite surt samtidigt som det var en jättebra prestation.
 
 
I augusti debuterade Qulan 145 nere i Älmhult där jag även hoppade 145 på Rossini. Merchan satte en felfri 140 i Gislaved och en felfri 135 i Älmhult och kvalade därmed till 7-årschampionatet i Flyinge. Qulan var kvalad sedan tidigare.
 
I september var vi nere i Halmstad där jag debuterade 150 med Rossini. Jag köpte även Clara i slutet av denna månad efter att endast ha sett henne på film. 
Oktober kom och Qulan och Merchan for ner till Flyinge där jag var i final med båda. Väl i finalen hade jag ett nedslag på båda som kom på samma hinder. 
 
I slutet av oktober var jag i Karlshamn med de tre stjärnorna, Rossini, Merchan och Qulan där vi var placerade i 7 av 9 starter med en 2-plac i 140 på Qulan och en 2a-plac i 145 på Rossini som topp. Detta var första placeringen och felfria rundan i svår klass för mig och Rossini.
Qulan
 
I november gjorde jag och Rossini vår livs bästa runda i Flyinge GP med ett nedslag på allra sista hindret.
 
tyvärr dör kameran så hela rundan är inte med :(
 
Helgen efter Flyinge var det dags för årets finaste klass, Agnes minnesklass. Att rida ens lillasysters minnesklass var såklart oerhört känslosamt. Det var jättefin stämning otroligt mkt värme och jag kom till start med 4 hästar. Picasso gjorde bland annat come back efter att ha varit skadad under flera månader. Var det någon klass han skulle vara med i så var det denna.
Mamma delar ut pris till det vinnande ekipaget. Jojjo som vann är en vän till mig som kände Agnes väl <3
 
Helgen efter gjorde jag mina två sista starter, två 145-klasser med Rossini. Vi avslutade säsongen på bästa sätt med en 2a och en 5e-placering :)
 
 
 
Detta år har varit väldigt tufft för mig och min familj. Jag vill tacka de vänner som funnits där för oss. Jag vill även tacka mina fantastiska hästar! Jag är även väldigt glad över att fått förtroendet av Linda att tävla hennes fina Rossini. Linda har blivit en bra vän och söttespelare vid alla tävlingar även med mina prinsessor, Qulan och Merchan. 
 
Agnes, om det ändå fanns något jag kunde göra så du kom tillbaka<3