» Väldigt nöjd

Jag är väldigt nöjd med min och Rossinis insats på SMet i helgen. Detta var mitt första senior-SM och jag hade inte i min vildaste fantasi vågat hoppats på final. Jag är därför oerhört glad att vi kvalade och fick möjligheten att starta en 155-hoppning. Vad jag vet så är det bara Gina Tricot GP-finalen och SM-finalen utomhus som går i 155?! om man inte ska rida internationellt.

Jag tycker vi gjorde en bra runda där vi tyvärr rev allra första hindret, sedan klarades trekombinationen galant och sista linjen som många rev bara susade vi igenom ;) tyvärr ställer vattengraven till det då Rossini tror att han ska bli uppäten av ett sjömonster som ruar där i det blå vattnet. Därför fick vi tramp där och följdfel på hindret efter. 
I vilket fall som helst är jag stolt över oss och vi kämpade verkligen tillsammans. Jag hoppas att jag någon gång i framtiden får möjlighet att hoppa fler sådana klasser :)
» Mysig födelsedag

Idag blir jag ett år äldre och det firas i Falun. Jag och Rossini är här och tävlar senior-SM och idag har vi varit på sightseeing i Falu gruva då vi inte tävlar ngt idag. 
Vi har lyckats kvala till finalen som är imorgon efter en jättebra runda i kval 2. Jag tror faktiskt aldrig det har känts så bra! Vi fick ett nedslag in i en kombination och ett ynka tramp i vattengraven, ett tramp som måste ha varit på millimetern.. Imorgon blir det alltså debut i 155-hoppning så det ska bli jätteroligt och oavsett hur det går en nyttig erfarenhet för oss båda :) 


Det finns mkt spännande här i Falun.. ;) bland annat en backhoppningsbacke precis vid banan. Tur att jag håller på med hästhoppning istället!

» Merchan är såld!

Idag åkte Merchan till Holland... Hon är nämligen såld :'( 
Usch vad jag kommer sakna henne!! 
» Tomt i stallet

I måndags åkte Lina hem till sina ägare och uppfödare. Jag har haft henne hos mig i fyra månader och mitt mål har hela tiden varit att kunna överlämna en häst som ska fungera för dom så att de inte ska behöva sälja då de gillar henne väldigt mkt. Lina är minst sagt speciell men en fighter inne på tävlingsbanan med massvis av kapacitet. Jag hoppas innerligt att det kommer gå bra för henne och Louise (dotter i familjen) så jag "slipper" få tillbaka henne. 

Jag fick meddelande från Louise igår som skrev att jag hade gjort ett grymt jobb och att det kändes som att hon hade köpt en ny häst! 
Jag blev så oerhört glad när jag fick läsa detta, det känns som ett bra kvitto på det jobb jag lagt ner :D 

Idag lämnade Buster (Basshunter) stallet efter att ha blivit såld. Han har hamnat hos en jättegullig tjej som passade honom som handen i handsken. Jag önskar dom all lycka till!! 


Lina i en gullig glittergrimma efter 6-årsfinalen i Norrköping. 

» Foton på Tingeling

Jag fick två jättefina bilder skickade till mig på Tingeling när vi red 120 i Aneby. Tack Caroline :D 

» Picasso

Det går inte att ta miste på hur kul Picasso tycker det är att tävla. Han är som en sugpropp mot hindren så det gäller barar att visa rätt väg ;)
 

» Till salu

Jag har en jättetrevlig och fin valack till salu i mitt stall. Han har stått hos mig i 4 veckor då hans uppfödare har för många hästar så hjälper jag henne med annonsering och ridning av honom. 
En perfekt häst för dig som vill ut och tävla och ha roligt! 
Han är en valack född 2006 e. Boherdeal Clover (e. Clover Hill) - Romatiker (e. Ramiro Z) och ca 162 i mkh, bär upp mycket ryttare. Hoppar väl och vill absolut inte riva. Jag tycker han är lätt att lägga på hinder med lagom mycket motor, tävlad 110. Känslig och snäll och positiv till arbete, gör alltid sitt bästa. Snäll att lasta, sko och duscha. Besiktigad 26/5. Vid intresse, ring mig för mer info. 0768-553918
Pris: 45 000
 
 
 
 

» Still going strong

I söndags fanns det en plats ledig i transporten när Lina skulle på en tävling här i närheten. Picasso fick därför ta den tomma platsen och hur lycklig var han inte?! Stackars häst, stod och bara mös när vi höll i honom utanför banan och han var som en sådan emoji-gubbe med hjärtan till ögon. 19 år ung som han nu hunnit bli så har han fått göra en enda start i år innan denna tävling. Jag får nästan lite ångest när jag såg hur kul han tyckte att det var.. Han är ju inte riktigt prio ett att ta med ut på tävling.. 
Picasso visade iaf att still going strong och vann 120-klassen som vi startade. Ett jättefint bucas-täcke rikare blev vi också! Får nog ta och rasta gammelgubben lite oftare, om jag frågar Picasso helst varje helg ;)

Lina skötte sig också strålande som vanligt och var felfri i sin start, en 120. Hon håller otroligt hög nivå och jämna resultat :)

Tänkte att Picasso skulle få synas på youtube så länkar filmen här senare. 
» Visste ni..?

Att Clara har samma uppfödare som Cardento! Lite häftigt ändå ;) 
 
 

» Tankar kring matchning

Fick några frågor kring matchning av de hästar jag rider. Tänkte därför förklara lite hur jag tänker och hur det fungerar hemma hos mig.
 
När jag tar emot en häst för träning och tävling finns oftast eller snarare alltid ett mål hos ägaren till hästen. Vad de vill att jag ska försöka åstakomma med hästen under den tid den ska vara hos mig. Mitt mål är att uppfylla ägarens mål och jag håller ständig kontakt med ägarna till de hästar som står hos mig. Jag brukar förklara hur jag upplever hästen och om jag tror det kan vara rimligt att ha dessa mål inom den "avsedda" tiden eller om mer eller mindre tid behövs. Det finns en ständig dialog och ett resonemang kring val av klasser och tävlingar.
 
På alla mina hästar, både de jag äger själv och de jag rider åt andra finns såklart ett långsiktigt mål men även kortsiktiga, såsom Falsterbo, att debutera en viss höjd, att hästen ska gå att trava på ridbanan utan att dumma sig etc. Ja helt enskilda mål beroende på häst..
Jag skulle aldrig försöka uppfylla ett delmål om jag trodde att det skulle förstöra för det långsiktiga. Har jag exemplevis en häst som jag tror kan gå 150 skulle jag aldrig pressa den nu som 5-åring om jag trodde att det skulle hindra hästen från att hoppa svår klass om några år. 
 
Vad gäller Tngeling som det i detta fall berör så ska tilläggas att hennes uppfödare fött upp hennes mor och mormor. De känner alltså till mödernet på Tingeling väldigt väl och vet vad det är för typ av häst. Att hennes uppfödare dessutom tävlat tom 160 och på landslagsnivå gör att jag har ett rutinerat gäng bakom mig som vet vad deras häst klarar och inte klarar av. Målet när Tingeling kom hit var Falsterbo, sedan har vi resonerat fram och tillbaka och beslutade i slutändan att skaffa ett papper. Kvalar hon så kvalar hon och kvalar hon inte så är det inte hela världen. En inställning som är sund att ha på alla hästar, de är inte sämre hästar bara för att man kanske råkar ha 4 fel i alla luckor du lämnar in på. 
Hon är en självsäker häst som har ett stort självförtroende och tycker att hon själv är väldigt bra! Hon är dessutom otittig på hinder vilket gjorde att detta beslut fattades. Så länge de är oberörda av den mer spektakulära miljön så är det ingen större skillnad att hoppa på Falsterbo än någon annan 120. 
 
Angående hållbarhet så förstår jag inte varför hållbarheten skulle bli sämre för att hon går Falsterbo?! Det är två starter, tre om man har tur, på fantastiskt underlag och proffesionellt byggda banor. Bara för att hon inte har någon tävlingsrutin sedan innan så är hon ju riden, tränad och hoppad hemma vilket gör att det inte är särskilt ohälsasamt att hoppa 120 här och nu..
Angående en annan undran, 5 klasser på 5 dagar. Jag vet att det är mkt, i vanliga fall hade jag ridit 3 klasser under dessa dagar. Nu fick hon gå två klasser extra, totalt 22 språng inne på banan, 30 språng totalt med framhoppning. Inte mer språng än en vanlig hoppträning. Tingeling ser fortfarande välmående ut och verkar inte lida av fem tuffa dagar under hennes hittills 6-åriga liv. 
 
Att tilläggas ska att jag känner mig trygg i min egen ridning och anser att jag har förmåga att stötta mina hästar så pass mkt runt banan att de inte far illa i de klasser vi rider. Vi har blivit ett samansvetsat ekipage och har förtroende för varandra vilket är A och O. 90cm hade garanterat varit tuffare för henne både mentalt och kroppsligt om hon haft en orutinerad pilot med sämre balans och förmåga att presentera hindren..
 
Egentligen hade jag kunnat förklara detta med några få ord som Björn gjort på sin blogg
http://www.nattstad.se/tourettes/jag-tranar-krigare-inte-my-little-ponys-14285988
 
 

» Tingeling + Falsterbo = Sant

Efter två hektiska helger i Norrköping kände jag att denna vecka skulle bli väldigt lugn.. På ett sätt har den varit det då de som tävlade där har ridits men med mindre krav. På ett sätt har den inte varit det minsta lugn då jag varit och tävlat med Tingeling både tisdag, fredag och lördag.
 
Tingeling och jag tävlingsdebuterade för exakt 6 veckor sedan nere i Aneby, 1m och 105.  Då Tingeling är ett 6-årigt fölsto så tävlas hon alltså som 5-åring och efter tre tävlingar tillsammans beslutade vi att debuta 120 vid nästa tävling. Ett kvalpapper till Falsterbo löstes därmed men utan några som helst förväntningar på att vi skulle kvala. Mest att det fanns där om jag ändå skulle hoppa 120. Efter att ha ridit två 120-klasser i tisdags där hon var fruktansvärt spänd och det kändes som att sitta på en virrig struts blev tron om att lyckas kvala = noll. Då sista kvalhelgen är nästa helg så åkte vi i fredags igen och hoppade två 120 och var felfria i båda(!!!!!). Så anmäldes det även till Aneby igår där vi hoppade en 120 och var felfria även i den, Milda Matilda! Fina Tingeling! Kvalad till Falsterbo med två luckor kvar! :D
Hon har hoppat fantastiskt fint både i fredags och igår och varit jättelugn och avspänd så det känns superkul. Nu har jag alltså fyra stycken 5-åringar kvalade till Falsterbo. jag svävar på rosa moln ;)
 
Nedan är första 120-rundan från i fredags då vi var i Brokind. Jag har aldrig tävlat på denna bana tidigare och trodde hon skulle vara betydligt mer spänd då banan är ganska liten och rätt spektakulära hinder. Men det bekom inte henne det minsta.
 
 

» Agnes födelsedag <3

Agnes idag är det din 20-årsdag..
Jag saknar dig obeskrivligt mycket, världens finaste bästa kompis och lillasyster <3
 
 
 
 

» Finalerna

Så, back to reality!
Av de 11 senaste dagarna har 8 av dessa tillbringats på Åby Ridklubbs fina anläggning och Norrköping Horse Show. Inte annat än att man känner sig lite nördig.
Alla hästarna hoppade väldigt fint i sina respektive finaler. 5-åringarna var först ut i lördags eftermiddag, en klass med 16 starter varav jag var tre av dessa. Lite smått stressigt men det fungerade bra ändå och jag hann vara på banan i tid alla gånger, här gäller det att rida fram snabbt.. ;)
 
Dojan var först ut. Vi rev ett helfärgat räcke ur sväng och sedan insprånget i en kombination där jag borde lagt in ett galoppsprång extra på den distansen då man kunde välja.Jag märkte tydligt på henne att detta var tredje dagen i rad då hon blir väldigt svår att ha på plats och gärna vill köra sitt eget race mellan hindren. Hon är ganska stor men när hon blir trött blir hon jättestor :p
Clara hoppade superfint men rev samma räcke som Dojan. Danny var sist ut och herregud vilken runda!! Inget stämde, Dannys femte start under dessa två helger och då kom han plötsligt på att allt var jätteläskigt. Vi var överallt och ingenstans runt hela banan och det var en riktig "hej och hå-runda" men felfria lyckades vi konstigt nog vara :D
Det var endast Danny och två till som var felfria och som därmed fick dela på vinsten i finalen. Clara kom delad 4:a med två andra på sina 4 fel och fick premier för det med. Alltså endast sex ekipage som klarade denna bana på noll eller fyra fel, inte illa att jag hade förmånen att sitta på två av dessa! Fantastiska är vad dessa tre 5-åringar är!!
 
Igår var det dags för final för de andra tre.
Merchan var superfin i sin 140, tyvärr hade vi två nedslag där jag tar på mig båda. Vi hoppade stort vatten för första gången på tävling utan att blinka, duttig flicka :)
Lina var näst ut och wow jag är så imponerad över denna häst! Hon har växt för varje start hon gjort under dessa två helger och bara hoppat bättre och bättre, vilken utvevckling!
Vi fick ett nedslag i omhoppningen där jag inte fick med henne riktigt i en sväng så vi kom på tok för nära, absolut inte hennes fel. Hon gör allt i sin makt för att vara felfri och de nedslag vi får beror bara på orutin så med mer rutin kommer hon bli livsfarlig på tävlingsbanorna.
Rossini gick stora rundans final 150. Jag tycker rundan kändes väldigt bra. Vi fick ett nedslag på en vattenmatta som var placerad precis bredvid vattengraven så det var svårt att få honom att inte snegla på den istället. Sedan rev vi både A och B i sista hindrets kombination. Även den var placerad precis intill vattengraven vilket jag tror var en stark bidragande faktor till de 12 fel vi fick. Annars kändes han väldigt fin i sprången igår :)
 
Shär skönt tycker Lina att det är att vila dagen mellan kval och final.