» Jaqueline ES

Här kommer filmen på Linas 110 i lördags. Hon hoppar runt väldigt enkelt och tyvärr så ser man inte på filmen hur bra hon hoppar då det blir att alla språng filmas antingen framifrån eller bakifrån :p
Det kändes som en bra runda och bra tävlingsdebut tillsammans. Vår nästa tävling blir om två veckor :)
 

» Jättenöjd!

Ja ordet jättenöjd passar bra in för att beskriva dagens tävling. Alla hästarna har skött sig alldeles utmärkt och hoppat som de stjärnor de är.
 
Danny inledde med en felfri runda i 1m, likaså Lina. 
Dojan var sedan först ut i 110cm och satte en nolla och Danny ville inte vara sämre och hoppade hem en nolla även han. Hans livs andra tävling och 110-debut dessutom. Lina hade ett förargligt nedslag på hinder nr 7, ett glest räcke mot väggen som även Clara rev. Båda hade ner denna bom med bak och räcken är oftast svårare för de mer orutinerade och yngre hästarna. Jag tycker det tar rätt lång tid innan sprången blir lika bra på räcken som på oxrar. Detta nämnde Maria Gretzer vid 4-årschampionatet i höstas och det stämmer faktiskt i 9 fall av 10 ;)
 
Alltså 4 av 6 felfria rundor och 2 med 4 fel är inte fy skam. Detta var dessutom min och Linas första tävling tillsammans och det är alltid lite speciellt då man inte vet hur de beter sig när de kommer iväg. Lina samlade pluspoäng i mängder då hon var världens snällaste att lasta, hantera och rida, skönt när det är så! 
 
Var tvungen att ta en bild på Lina och hennes rosett:
 
 
 

» Mycket ridning

Hade ridit sju hästar, putsat utrustning och tvättat de som ska tävla imorgon när jag bestämde mig för att rida barbacka på Picasso och mest lulla runt lite. 
Det blev dock ett ganska krävande pass då det visade sig att Picasso var betydligt mer medgörlig och mjuk att rida utan än med sadel. Antagligen kommer jag åt honom på ett annat sätt. Lär väl få sota för att jag blev lite väl ambitiös och harvade runt alltför många varv, då jag tror det kommer kännas på insidan av låren imorgon då jag ska iväg och tävla fyra unghästar :) 
 

» Haha

Måste bara publicera detta klipp som min kompis Mikaela filmade sensommaren/hösten 2010. Jag och mina vattengravar.. ;)
 

» SM-kvalade

Visste ni att jag och Rossini är kvalade till senior-SM?! :D
 
För att kvala till SM för seniorer krävs två felfria rundor i 145. Vi satte en nolla i höstas och avslutade säsongen med två placeringar i 145 på Strömsholm, dessa med 4 fel vilket inte räknas som kval. 
 
Samma dag som SM-finalen gick i Borås satte vi vår andra nolla (vilket dessutom räckte till vinst) och kvalade därmed. Lite komiskt i dubbel bemärkelse;
dels att kvala samma dag som SM rids,
plus att vi efter det gjort två felfria 145-starter på raken (de två senaste helgerna i Grevagården och Kungsbacka)
..men det kommer ett utomhus-SM och dessa kval gäller även nästa år :) 
 

» Tävling och nya hästar

I helgen var jag iväg på meeting med Rossini och Merchan. Båda hästarna hoppade fint vilket resulterade i en 130-placering till Merchan och en 140-placering till Rossini. I övrigt var jag och Rossini precis utanför placering i 145 med 0+4 fel, då vi rev sista hindret i omhoppningen. Lite synd att inte få "cred" för en så bra insats (enligt mig haha) då det var en A.1.A med totalt 21 hoppade språng i grund och omhoppning med ett ynka nedslag. Merchan avslutade med ett nedslag i 135 men en väldigt bra runda :)

Idag har två nya hästar anlänt så nu är det full rulle. Jättekul!!:)
» Olika typer av hästar

Vad duktiga ni är! Hur tycker du att det är att rida Rossini, som måste vara ganska annorlunda jämfört med dina andra hästar? Du har ju annars ridit många lite mindre och mycket hetare hästar, som antagligen kräver en annan sorts ridning?
 
Tack så mkt! :)
De hästar som jag äger just nu är väldigt olika varandra att rida, det är nog egentligen ingen som är direkt den andra lik. Dojan och Clara är ganska "normalpigga" och inte alls åt det hetare hållet vilket exempelvis Merchan är. Qulan är pigg att rida men inte het men däremot har hon mer energi än mina yngsta. Ja alla fyra är faktiskt rätt olika ;) 
 
När jag red B-ponny sa min tränare med lite ironi till min mamma, "Varför är du så taskig mot Julia och köper så många olika typer av ponnyer?"
Jag tror att redan där lärde jag mig att rida olika typer av hästar så jag tänker inte så mkt på om en häst är olik eller lik den andra när det kommer till hoppning. I hoppningen är det hästens förmåga som avgör och jag vill känna att det finns flera växlar i galoppen, då spelar det inte så stor roll hur pigg hästen är så länge den är "lättväxlad".
Om jag ska köpa en ny häst så föredrar jag en lite hetare typ av häst men i slutändan så är det inte är det som avgör ändå, utan hästens kapacitet på hinder. Då får den vara lite som den vill att rida däremellan.
Jag försöker kort och gott anpassa min ridning efter vad jag tror att hästen gillar bäst :)
 
 Beaulando, en valack på ca 180cm som jag tävlade tom 140 med plac. när han var 7 år och jag 17.

» Bra teamwork

Om man är stor måste man vara snäll /Merchan 
» Film Merchan

Söndagens 135-klass med min fina Mercedes :)
 

» 100% felfritt

Vände gårdagens fel-dag till felfri-dag. 
Merchan inledde med en felfri runda i 135 som resulterade i en 8:e placering. Jag red mkt bättre idag och hade en lugnare rytm i dagens 135 till skillnad från gårdagens. Hon hoppar då på ett helt annat sätt och det var skönt att sätta en nolla. Merchan är en av de mest ambitiösa hästar jag någonsin suttit på och hon vill så gärna vara felfri så jag blir riktigt irriterad när vi haft nedslag i våra senaste starter. Därför var det skönt att min egen ridning satt och ibland behövs en sådan runda för att man ska veta att "det går rida felfritt", om ni förstår mitt tänk :) 

Rossini gick en 145 där vi var felfria i grundomgången, en winning round. Jag tycker det blev lite av och på men han skötte sig bra som vanligt :) 
8 ekipage gick till andra rundan där sju hade med sig noll fel. Jag och Rossini fick till en bra omhoppning där vi satte den första felfria rundan som fjärde ekipage. Det räckte till slut till en 4:e placering så jag är jättenöjd!:D 

» Något som inte stämmer

Igår var jag i Grevagården och tävlade med Qulan och Merchan.

Merchan hoppade kalasfint i 130 där vi tyvärr rev allra sista hindret och slutade precis utanför placering. Vi hade en riktigt bra tid som hade räckt till topp 3 med en klass på 97 starter. Inte trodde jag att vi kunde vara så snabba;)
I 135 hade vi två nedslag som jag tar på mig helt och hållet. Jag red inte alls bra på de distanserna. 

Med Qulan är det något som inte stämmer. I 130 hoppade hon fina språng men var väldigt spänd och inte alls sig lik mellan hindrena vilket gjorde att jag sabbade för henne på två hinder. Trodde bara det var ringrostighet men i 135 sade hon ifrån 10 meter innan hinder nr 3.. 
Att lägga till så kissade hon när jag red fram henne till 130, sedan hade hon kissat en gång i rransporten och när hon kom ut från 135 kissade hon igen.. Efter 135 när hon leddes runt i ridhuset gick hon och tryckte med svansen och ville lägga sig ner vid flera tillfällen.. Vi funderar på om det kan vara urinvägsinfektion?! Vi ska kolla upp vad det kan vara för hon och alla hästar är checkade av veterinär i årsskiftet så det är inget fel i ben eller liknande utan det känns som att det är ngt annat, och med tanke på kissningen..  stackars lilla Qulan :( 

Nu är vi påväg tillbaka, denna gång med Rossini och Merchan som fick ta Qulans plats. Känner lite "gör om gör rätt" med Merchan inför dagens 135. 
Håll tummarna för oss :)
» Härlig vecka

Det har varit en fullspäckad vecka med otroligt skönt väder, mkt ridning på de här hemma i stallet plus andras hästar och träningar måndag, tisdag och onsdag. 
I söndags satte vi upp massvis med hinder på min hemmaklubb, Lycketorps Ryttarklubbs hoppbana. Vi bor granne med "Lyrk" så jag har passat på att banhoppningsträna Lina, Clara och Dojan och även Danny. 
 
Lina gjorde debut där i måndags och hoppade igenom alla knixiga linjer vi byggt upp på ett ganska enkelt sätt. Jag tycker hon är lätt att lägga på hinder då hon är lite som en ponny och verkar trivas att bli riden på ett sådant vis. Det vi behöver träna på är att få henne mer fokuserad och vara bättre med på noterna mellan hindren, själva sprången är inte problemet. Hon har rätt mkt attityd och bestämda åsikter så det är det vi måste jobba på. Vår tävlingsdebut tillsammans blir om två veckor så det ska bli roligt och spännande :)
 
Igår fick alla tre 5-åringarna hoppa samma bana. Med en stor portion glädje över att för första gången få hoppa på en så stor utebana och massa spring i benen satt komunikationen sissodär första rundan på samtliga hästar. Med tanke på att det är en bana med 10 hinder och 11 språng med ganska tuffa linjer så hölls inte hindren alltför höga. jag hade full sjå ändå ;) Andra rundan blev betydligt bättre, och det är väl synd att klaga på hästar som vill för mkt?!
 
Merchan fick även hon hoppa lite igår då hon ska tävla i helgen. Tog därför några språng så hon inte blir alltför extas när hon kommer in på tävlingsbanan. Qulan har kännts fantastiskt fin både i ridningen och hoppaningen så jag hoppas jag kan ha denna känsla inne på tävlingsbanan också. 
Merchan och Qulan har inte tävlat sedan Helsingborg vilket är fem veckor sedan så det känns som att det är nu som först som tävlingssäsongen drar igång på riktigt. De gjorde en start innan Helsingborg så det blir nästan som att börja om en gång till :)
 
 

» Startavgifter och premier

Något som kan variera väldigt mkt från tävling till tävling är vad startavgiften respektive premien är till de placerade. 
När jag sitter och kollar runt bland tävlingar kan jag till slut inte finna någon logik i hur startavgiter och premier är fördelade då dessa summor varierar kopiöst. Jag kan köpa att det kostar olika mkt att starta då vissa klubbar exempelvis inte har en egen anläggning (vilket gör att de får hyra in sig någonstans), andra klubbar kanske har mer ideel arbetskraft medan andra klubbar får köpa in tjänster, såsom sekretariatspersonal, tidtagarnläggning mm. Jag räknar med att alla klubbar har samma kostnader för domare, överdomare och banbyggare. 
 
Jag rider absolut inte för att vinna vid alla starter jag gör, men om jag nu startar en klass för att försöka ta en mer framskjuten placering vill jag på något sätt få "möda för besväret". För att göra det enkelt har jag jämfört några  närliggande regionala 120 och 130-klasser. 
 
Vid tävling 1 kostar en 1,20m-klass 220 kr och skulle du komma topp tre och knipa en 3:e-placering får du 80 mer än vad klassen har kostat att starta. Alltså täcker denna placering inte ens start+veterinäravgift.
 
Vid tävling 2 kostar en 1,20m-klass 150 kr att starta där vinnaren får 900 kr och en 3:e-placerad 500 kr. 
 
Vid en tredje tävling kostar även denna 1,20-klass 150 kr men där belönas en 3:e-placering med 200 kr.
 
I vissa klasser vinner du tre gånger så mkt som klassen startar att kosta och i nästa sex gånger så mkt.. Det borde nästan finnas någon regel för vad som är minimum att dela ut. Startavgiften måste alltid delas tillbaka till samtliga placerade men det borde ändå löna sig att vara bland de tre främsta.
 
Jag vet att det är svårt att få ekonomi i tävlingar och det krävs minst 150 starter på en dag för att en tävling ska kunna gå ihop sig med alla utgifter det innebär för en arrangör. Jag klankar inte ner på de arrangörer som väljer att ha högre startavgifter för att få ekonomi i tävlingen. men... premierna borde kunna höjas. 
Det som krävs av arrangören för att kunna dela ut högre premier är sponsorer av olika slag. Denna sport har alldeles för få sponsorer och skulle må bra av att få in fler. För att få in sponsorer krävs högre standard på tävling och det blir det på något sätt i form av priser och premier (då det lockar fler starter) och för att kunna dela ut högre premier krävs sponsorer. Det är vad jag tror. 
 
För ett antal år sedan krävdes att arrangören delade ut minst dubbel startavgift till alla placerade på nationell tävling och det är faktiskt vissa som väljer att fortfarande göra det trots att denna regel inte gäller längre. All cred till dessa klubbar.
 
 

» Clara + en ryktsten i 2 min =
» Jag älskar denna häst

)

» Säljes

Prestige Meredith 17", 36 i bomvidd. Omvärmningsbar med latexpaneler. En jätteskön sadel som ligger bra på så gott som alla hästar. 
Finns i Mjölby. Pris 12 000kr
 
Kontakta mig via juliaajohansson@live.se, 0768-553918 vid intresse.
 
 

» Tävling imorse

Under morgonen var jag och tävlade i Linköping. Det är väldans smidigt när de lagt alla unghästklasserna först på morgonen innan avdelning A drar igång (så länge man bara har avd B-hästar vill säga, haha) då dagarna inte blir så långa.
 
Danny gjorde sin tävlingsdebut och hade ett nedslag i 1m. Det är första gången han galopphoppar en bana på 1m, han har tidigare hoppat en hel bana i galopp och det var 90cm-rundan vi gjorde på en P&J för ca 2 veckor sedan. Så vi var mer än nöjda med en runda som resulterade i ett nedslag. 
 
Clara och Dojan gick varsin 110 och Clara hade ett nedslag på ett räcke men hoppade väldigt väldigt fint. Dojan var felfri, allt är så himla enkelt på hennes rygg.
 
Alla hästarna hoppade väldigt fint idag på en bana med många spektakulära hinder i ett ganska litet ridhus. Det är skönt att alla tre klarar av en sådan miljö med en extra stor vattenmatta, lådor, grindar mm, där bla. 110-klassen innehöll 9 hinder och två stycken tvåkombinationer, 
 
Det är oerhört inspirerande att ha två så fina 5-åringar hemma i stallet och att dessutom ha tillgång till ytterligare en så fin 5-årighäst som Danny. 
 
Lite komiskt att jag rider på nästan exakt samma tid på Dojan och Clara. På Merchan och Qulan brukar det i princip alltid bara skilja hundradelar eller tiondelar när jag rider en grundomgång, så varför bryta trenden?! ;)
 
 
 
 

» Blinkers

Idag har jag införskaffat ett par riktiga så kallade blinkers. Man sätter dessa på sidstyckena och de fungerar lite som skygglappar. Jag har tidigare tillverkat egna där jag lindat in en tvättsvamp eller något gammalt nosludd i en sådan klisterlinda. Anledningen till att jag köpte ett par "riktiga" från Dyon är för att jag då vet att de håller rätt tillåten storlek då jag knappast vågat göra mina hemmabyggen för stora utan haft dom ganska små.
 
Mina hemmabyggen:
 
Mina nya:
 
 
 

» Agnes

Om det ändå fanns något jag kunde göra så du kom tillbaka <3
 
tillsammans med världens bästa systrar

» Tisdag morgon

Lina är riden och stallet mockat. Nu fick det bli en liten kaffepaus innan jag fortsätter med ridandet :) 
» Några saker ni kanske inte visste om mig

 •  Jag gillar, eller älskar, att baka. Och självklart äta det jag bakat ;)  Dock måste det gå fort och det ska vara kladdigt. Ju fulare bakverk desto godare i princip. Jag är inte förtjust i torra kakor eller bakverk som är jättesnygga med massa glasyrer och grejer (och så är det egentligen en smulig kaka under). Det ska vara krämigt och kladdigt. 

 

 • Jag läste samhäll idrott på gymnasiet och jag är väldigt nöjd med mitt val av program. Jag hade aldrig någon tanke att jag skulle läsa en hästlinje utan jag ville gå en "vanlig" linje.

 

 • Jag har aldrig sysslat med någon annan sport än ridning. Inte ens prövat på faktist, så länge inte gympalektionerna i skolan räknas, hehe. Däremot sjöng jag och min tvillingsyster i kör när vi var små, vilket definitivt inte märks nu!! ;)
 
 • Jag tävlade fälttävlan på B-ponny och var SM-2a individuellt och vann Lag-SM samma år. Jag var då 11 år gammal. 
 
 • Jag hatar att tända ljus med en tändare som inte har ett sådant långt skaft, haha. Min familj tycker jag är jättetöntig! Vilket jag kanske är beredd att hålla med om ;)
 
 • Jag är ganska kvällstrött av mig. Men däremot (relativt) morgonpigg.
 
 • Jag äter havregrynsgröt varje dag och tycker det är jättegott! Kan till och med bli sugen på det ibland ;) Jag är en allätare och gillar all mat utom bruna bönor.
 
 • Jag köper helst ston när jag ska köpa ny häst. En fin valack går såklart också bra men om jag skulle välja mellan två lika bra hästar, där den ena var ett sto och den andra valack skulle jag välja stoet 10 gånger av 10.
 
 • Picasso var min allra första storhäst och i sommar har vi ägt honom i hela 9 år. Han är den enda häst som aldrig varit eller kommer vara till salu.
 
 • Jag är en tidspessimist och kommer ofta för tidigt vilket gör att jag inte gillar att vänta på folk som alltid är sena. 
 
 • När jag var yngre tyckte jag det var jätteroligt att orientera i skolan och tänkte då att det var en sport jag hade syssat med om jag inte ridit. Enda sedan jag var typ 8 år har jag varit kartläsare åt mamma när vi åkt på tävlingar så "kartintresset" kanske kommer därifrån ;)
 
 • Jag är sjukt dålig på engelska och får typ panik så fort jag hör någon prata engelska eller något annat språk än svenska, hehe. Jag känner mig socialt handikappad om jag mot förmodan måste prata svengelska med östgötsk brytning.
 
Jag och Picasso på Scandinavium 2009
 

» Lina

Två språng från förra veckan när jag hoppade lite på Lina, den nya hästen :)