» Finalklara

Alla sex hästarna klara för final i sina respektive rundor. 5-åringarna är först ut idag medan de andra tre går sina finaler imorgon. 

Lina har varit outstanding i sina kval denna helg med ett nedslag i varje. Merchan har hoppat tio tusen gånger bättre i helgen mot vad hon gjorde förra och ändå har vi haft på tok för många nedslag?! När jag kom ut i torsdags undrade jag vad som hade hänt, haha. Lite missvisande resultat när hästen känns i superform. 
5-åringarna är alla färdigkvalade till Falsterbo vilket varit målet under dessa två helger vid NHS :D 
Idag går de final så hoppas de har några krafter kvar.

Rossini hade ett nedslag i omhoppningen i 145 där jag lade honom riktigt knasigt in i en kombination så han inte hade så mkt till val;) imorgon blir det final i 150. 

Håll nu tummarna för mig och mina fyrbenta vänner :)

» Merchan 140cm

Förutom att jag velade till hinder nummer 11 om jag skulle gå på sju eller åtta galoppsprång så kändes rundan bra! Merchan är världens mest fantastiska häst och hon hoppar dessa banor på ett otroligt enkelt sätt. Fina lilla racer-häst :)
En 4e-placering blev resultatet.
 

» NHS vecka 1

Jag är fantastiskt nöjd med de flesta rundor jag gjorde i helgen vid NHS. De tre 5-åringarna Dojan, Clara och Danny har gjort två starter vardera, samtliga felfritt! Jag är helt kär i alla dessa tre <3
 
Lina har gått två 130-klasser och hoppat superfint! Hon har endast varit hos mig i tre månader och på denna korta tid har vi satt hennes första nolla i 110, debuterat 120 och nu 130. Hon är en riktigt fin häst för framtiden med stort språng i sig. Att debutera 130 i en sådan spektakulär miljö och göra det så pass bra när hon aldrig någonsin tidigare i sitt liv sett en sådan typ av bana, wow Lina!
 
Jag känner mig väl beriden just nu med jättemånga fina hästar jag får äran att lotsa runt inne på banan.
Även denna vecka börjar tävlingarna redan på torsdag så då är det tillbaks igen med samma liga :)
 
QulBul

» Världens bästa Mercedes

4a i 140 igår :)

» Norrköping Horse Show

Kör i skytteltrafik till Norrköping torsdag till söndag denna och nästa vecka. 
Igår var det Dojan, Danny och Lina som fick hoppa. Dojan och Danny var felfria i 120. Lina fick debutera 130 och hoppade helt fantastiskt!! Tyvärr fick vi en utbrytning på B-hindret i en kombination. Jag tycker hon var värd en nolla men tror nästan hon hoppade lite för bra på A så hon inte var inte beredd på att ett B-hinder skulle dyka upp.

Idag har jag varit och hoppat varsin 120 på Clara och Dojan och båda var felfria. Mina kommande stjärnor!!! 
Vi har varit hemma och lämnat av dom och så har jag hunnit rida lite. Nu är vi påväg tillbaka med Rossini och Merchan :)
» Tjusningen

Att rida olika typer av hästar, i olika åldrar, med olika förutsättningar, med olika personligheter och framförallt på olika utbildningsnivåer är väl ändå den största tjusningen med denna sport. Det är det som gör varje dag och timme på hästryggen extra rolig och gör att man fortsätter hålla motivationen på topp. Detta gör att en felfri 90cm-runda kan vara mer uppskattad än en vinst i 130, att ett språng hemma på din lovande 5-åring gör dig mer lyrisk än ett 150-språng på den rutinerade hästen.. Ja listan kan göras lång! 
 
Tänk de stackare som missar dessa ögonblick, dessa små uppskattningar och känslor över något så "litet". 
 
Här nedan en film på Qulan och en på Dojan, två hästar som vi köpt som oinridna 3-åringar. Två stjärnor i mina ögon. På med säkerhetsbältet (västen) 
 
 
 

» Dojan 120 Hammarö


» Lugn helg

Det har varit en lugn helg på tävlingsfronten. Idag åkte jag iväg på en tävling med Tingeling och hon hoppade två fina rundor i 1m och 110:) annars så har vädret varit fantastiskt och jag har till och med hunnit vara lite social med mina vänner. Vanligtvis tillbringas så gott som varenda helg på någon tävlingsplats i vårt avlånga land. Även fast man inte är iväg på meeting så blir det ofta både tidiga morgnar och sena kvällar. 

På torsdag drar Norrköping horse show igång och jag har sex hästar som ska tävlas där både nu till helgen och helgen därpå. Lina ska få debutera 130 är tanken. Hon har hoppat grymt bra när jag hoppat henne hemma, jättekul!! :) » 110 Hammarö

Jag håller på att ladda upp lite filmer från helgen i Hammarö. Första rundan ut får bli på Rara Claras 110-start :)
 

» Svar på en fråga

Vad duktig du är att få hästarna att samarbeta med dig! Tingeling är verkligen jättesöt, ska du sälja henne år ägarna eller du utbildar henne åt dem? Kan inte du göra ett inlägg om hur du får bråkiga och trotsiga hästar att samarbeta så bra som du får? Jag har en 4 åring som är inne i någon trotsfas nu, så fort hon inte vill något så stannar hon och småstegrar och jag kan inte svänga runt henne. Jag har provat att säga till henne ordentligt men hon blir bara uppstirrad. Hade varit intressant att höra ditt tankesätt. (Hon rids Max tre dagar i veckan 40 min, en gång på banan, fjärde dagen longeras/promeneras/löshoppas resten vilar hon)
 

Ang filmen på Tingeling.
Tack så mkt! Det finns ingen plan på att hon ska säljas utan hon ska bara utbildas och få komma ut på tävlingsbanorna för att få lite rutin. 
Om jag har en "bråkig" eller på något sätt speciell häst i stallet brukar jag..
1. Se till att hästen lyssnar på marken, alltså vid all typ av hantering. Gå, stanna, backa, se till att hästen inte kliver rätt över dig som står på backen. Se till att den flyttar för tryck redan i stallgången exempelvis. Jag tycker det är viktigt att hästen redan här vet vem som bestämmer, jag är inte elak mot hästarna men det är viktigt att jag har pondus och är ledaren annars är det omöjligt att ta kommandot när man väl sitter i sadeln. 
 
Vid själva ridningen brukar jag börja med att rida hästen på ett ställe den känner sig trygg på. Det kan vara hemma på ridbanan, en speciell slinga i skogen, ett fält, helt ensam, tillsammans med andra hästar, ja i princip hur och var som helst. Då tycker jag att man bygger upp ett förtroende med hästen och kan därefter vidga sina vyer och rida på andra ställen allt eftersom.
Gappa som jag hade ett tag för ca 2 år sedan var väldigt speciell. Jag arbetade enligt metoden att undvika strider och bara hålla henne på gott humör. Det var då alltid jag som bestämde och hon trivdes bäst att bli riden hemma på vår bana. Jag red inte ut i skogen då det mest blev strider och hon blev bara på sämre humör trots att jag vunnit. Det är viktigt att hästen aldrig får vinna. Vinner hästen en enda gång.. är det en gång för mkt!  
 
Vissa speciella hästar longerar jag före ridning för att få bort den första "dumma" energin. En del inspänt så de får ta striden med sig själva, andra utan inspänning mest för att komma igång i kroppen. 
 
Om jag vore dig skulle jag nog rida hästen oftare men kortare pass. Det kan vara så att hon blir trotsig för att hon inte orkar. 40 min krävande ridning är ganska jobbigt för en 4-åring vilket gör att hon kanske börjar protestera på grund av det?! Jag brukar sluta rida en yngre häst när den fortfarande har energi kvar, så att den aldrig hinner börja bråka för att den är slut i både kropp och knopp eller det ena av det. Då känner sig hästen världsbäst även när passet är klart och bär då med sig en positiv upplevelse till nästa gång den ska ridas. Jag skulle hellre rida pass på 10-15 minuter, fler dagar i veckan :)
 
Hoppas jag kunde ge dig några tips iaf :)

» Summering av helgen

Unghästarna har tagit tio steg framåt i rätt riktning i helgen. Så otroligt lärorikt att vara iväg och bo borta och lära sig hur livet som en "riktig" tävlingshäst fungerar. Om jag hade haft ekonomiska möjligheter skulle jag garanterat ta med dom på fler meeting då det är helt annan karaktär på banorna och det känns betydligt mer utvecklande inför framtiden att få hoppa på denna typ av hinder och underlag som det är i Hammarö. Nu kostar ju en box 1250kr per häst så det är inte möjligt. Tyvärr..
 
Clara och Dojan har på fyra starter endast haft ett ynka nedslag vardera, båda på A-hindret i varsin kombination. Dojan hade inte så stor möjlighet att klara det hindret felfritt då jag lade henne på tok för nära. På Dojan fick jag en utbrytning i första klassen, en 110 där hon tittade på en solgrind. Clara och jag missade hinder nr 2 igår i 120n då det var på båge från 1an och styrning fungerade inte så bra med hackamoret då jag satt på ett stort fårskinnsludd på näsan till den klassen, resten felfritt. 
Danny har varit felfri i 110 och 120 och två 120 med ett nedslag i vardera. Båda på oxrar i kombination, ena gången på B och andra gången på A-hindret. Danny har även han hoppat otroligt fint liksom de andra två. Alla tre unghästarna har alltså gjort två felfria rundor vardera. Felen som kom på samtliga hästar igår tror jag kan ha berott på att de var lite mattare vilket inte märktes i sprången men däremot i regleringen och komunikationen mellan hindren vilket resulterade i lite sämre avsprångspunkter.  
Jag är så lycklig över att sitta på tre så talangfulla och kapabla 5-åringar! <3
 
Merchan var felfri och placerad i 140 i lördags. Hon känns i väldigt fin form så det var kul att det gav utdelning. Självklart var minnet fullt så vi fick bara med hinder nr 1 på film, ÅH fdgnfdgdfihjbjhfspkerhg!!!!! :(
Igår red vi en 135 och jag red henne för första gången mot klockan i en lite högre klass. Jag har tidigare inte ridit henne medvetet mot klockan då hon är naturligt snabb och då hon inte har jättestor rutin så har jag inte velat pressa henne på tid. Vi fick till en super-runda men tyvärr föll en bom i omhoppningen men med en tid som hade räckt till vinst. Lite surt såklart men det känns bra att veta att vi faktiskt kan. Jag tänkte lite a´la Niklas Arvidsson som enligt mig är Sveriges skickligaste ryttare på att rida fort. Då gäller det att vara snabbare än en vessla och bara glida genom svängen och aldrig "checka upp", får träna på det med min fina turbo-Mercedes ;)
 
Rossini har hoppat fint i sina klasser, 145, 150 och 150. Vi har fått några nedslag i slutet av banorna då det känts som att han tappat spänsten lite. Det är en väldigt stor bana i Hammarö med långa sträckor mellan hindren och det krävs en större galopp än inomhus, Vi har aldrig tidigare hoppat 150 utomhus så trots mindre bra resultat ser jag dessa rundor som nyttiga och lärorika inför framtiden :)
 
 
Såhär trött var Clara inför sista dagens start

» Fina hästar i Hammarö

Världens finaste 5-åringar! Clara och Danny felfria 110, 120 och Dojan 120, 120 :D 

Helt outstanding är vad dom är!! 
» Ponnyhackamore

Jag har aldrig haft någon häst som känts särskilt bra att rida på hackamore. Förrän nu, nämligen Clara. 
Jag tycker att de flesta hästar antingen blir som plankor och det känns som att det sitter ett kvastskaft fastopererat i halsen rätt upp i vädret. Att sedan svänga brukar vara ett lika stort projekt som att vända en finlandsfärja. För hand.. 
Alternativ två är att de krullar ihop sig och hänger sig framåt, neråt och manglar på som ångvältar. 
Clara däremot har faktiskt känts riktigt bra, dock är hon lite som en myrslok i början av passet innan jag fått ordning på grejerna. Jag skulle inte föredra att rida på det varje dag men vid hoppningen har det fungerat bra. 
 
Jag tävlade på det vid senaste tävlingen och tänkte göra det i helgen. Anledningen till att jag testade hackamore var för att jag i Eksjö tyckte att hon var väldigt tjaffsig när jag skulle svänga. Vi plockade bort en vargtand på henne i höstas och tandläkaren sa då att han ev skulle behöva kolla henne nu under våren igen så allt är borta. Han får helt enkelt komma snart igen men tills dess kör vi på hackamore :)
 

» Tävling tävling

I lördags var jag iväg och tävlade med Tingeling och Lina. 
Lina gick en 120 och satte en felfri runda. Vi har tillsammans gjort 7 starter, varav fem nollor och två med 4 fel. Ett bra facit tycker jag ;) Däremot äventyrade vi nollan lite precis före startlinjen i lördags då hon visade upp en rad olika konster vilket gjorde att jag slog snabbhetsrekord runt banan, haha. Hon är en riktig hoppmaskin som har full koll på benen och hon vill verkligen vara felfri, det gäller bara att ha reda på grejerna däremellan. 
 
Tingeling debuterade 110 och hade ett nedslag på sista hindret, ut ur en kombination med två galoppsprång. Hon hoppar gärna lite långt och får högsta punkten på språnget lite bakom hindret ist för mitt över vilket gör att kombinationer med två språng blir lite svårt. Detta får vi jobba vidare på men med tanke på att detta var andra tävlingen så är jag mer än nöjd! :) Det var en bana med 1-10 och två stycken kombinationer och vattenmatta och hela fadderuttan.
 
På torsdag åker vi till Hammarö och tävlar. Ett helt gäng hästar ska med och det ska bli väldigt roligt att komma iväg på meeting. 
Dojan har hoppat helt fantastiskt när jag hoppat henne hemma nu i helgen. Detta är en häst i hästväg och jag hoppas att hon kan börja visa sin klass på språng även på tävling. Hon blir lite tittig när vi kommer iväg så även fast hon hoppar bra så är det typ en tiondel så bra som hon gör hemma. Hemma är hon mer avspänd men med en helt annan power och tryck i avstampet. Hon är bara 5 år så med mer rutin ska vi nog kunna visa upp detta även på tävling. Att en 5-årig häst blir lite mer försynt och tittig inne på tävlingsbanan ser jag som ett plus, jag vill inte att de bara ska "köra på" utan hellre fundera lite mer. 
 
Här är ena 120-rundan på Lina från tävlingarna i Eksjö. Tyvärr plockades ljudet bort när jag laddade upp den på youtube.