» Fin häst

Rossini hoppade väldigt fint i finalen i söndags. Vi rev hinder 3, 4 och 6A. Efter det var han heeelt klockren nr 7-13. Det var egentligen då svårigheterna började och dom löste vi galant tycker jag. 

Jag började när jag kom ut från banan att fundera på ett annat upplägg kring framhoppningen då jag upplevde i både kval och final att han bara hoppade bättre och bättre ju längre banan gick. Jag, mamma och Linda (Rossinis ägare) började prata om att testa hoppa fram lite senare så det blir mer intensivt och "stressigt". Nu till finalen började vi ganska tidigt och då får jag "starta om" för många gånger och när vi då kommer in på banan är vi i lite för mkt off-läge.. Ja vi får testa detta vid nästa tävling.

Det är så olika vad som passar hästen bäst. När jag hade Picasso hoppade vi alltid fram i väldigt god tid då han var tvungen att varva ner lite innan vi gick in på banan. Det är olika från häst till häst och jag känner inte att jag själv behöver varva ner. Annat var det när jag red ponny. Då gillade jag att vara klar i tid, antagligen för att min mamma uppfostrat mig att alltid vara i tid. Helst 2 timmar för tidigt. Värsta tidspessimisterna är vad vi är, haha, men det har blivit bättre ;) 

En annan svårighet som gör att det lätt blir att vi hoppar fram för tidigt är för att det KAN, eller snarare ÄR svårt att komma intill hindren. Störst först! Djungelns lag! 
..då ligger inte lilla jag överst på rankingen utan det finns andra gossar och donnor som har förkörsrätt.. ;) 


Fick bli en bild på Danny från Falsterbo :)

» Södertälje

Rossini kändes jättefin i kvalet idag. Vi rev bakbommen på hinder nr 4. Jag tycker vi kom bra på hindret men fick lite väl mkt höjd i språnget och inte tillräckligt med längd så bakbommen rök på den oxern. Jag hamnade då lite ur rytm och plockade alldeles för mkt in i 5ans trekombination så vi kom för nära och rev A-hindret. Resten av banan flöt på bra och jag tycker vi fick till en bra runda. 

Det var väldigt mkt fel i klassen så jag kom bland de 26 som får rida finalen imorgon :D det var totalt 64 starter så jag är väldigt nöjd med vår prestation då det inte är några gröngölingar som är med. Jag går ut som startnummer 7 imorgon och finalen börjar kl 13. Håll tummarna för oss då ;) 

» Rossini

I söndags tävlade jag en 145 med Rossini där vi kom 5:a. Vi hade ett nedslag i grundomgången men då det endast var två felfria kom vi med till Winning Round och slutade sedan på en femte plats. Jag är otroligt nöjd med hur han hoppade då han kändes väldigt fin och spänstig. 
 
På lördag åker vi till Södertälje och hoppar 150 som är kval till söndagens delfinal i VW-Grand prix. Jag hoppas formen håller i sig och att jag rider bra och Rossini håller tassarna uppe ;) Vi ska göra så gott vi kan helt enkelt.
 

» Tråkigt..

Igår gick jag upp strax efter 04.00 en söndagsmorgon för att åka ner till Jönköping och tävla. Jag hade tänkt starta 130 på båda mina 5-åringar, Dojan och Clara. Alltså debut för Rara Clara. Då de hade 125 och 130 avd B på morgonen med endast 6 starter i 130 tyckte jag att det skulle bli för stressigt att ha med båda. För även att domaren brukar vara snäll och vänta så blir det en stress att ha två hästar i en klass med så få starter. Ska jag dessutom debutera en högre höjd vill jag att förutsättningarna ska vara så bra som möjligt, därför valde jag att stryka Dojan och bara fokusera på Clara. 
 
Jag gick alltså upp i ottan och styrde kosan mot Jönköping. Antalet starter i 130 hade minskat till 4 och jag skulle starta sist. När jag går in på banan för att hålla mig beredd efter ryttaren som skulle starta före mig säger domaren. 
"Och här ger vi startsignal till Julia Johansson på hästen Clara-Bella".
Jag och Viktoria (som skulle starta före mig och hade hållit sig beredd inne på banan) tittar på varandra för det står hennes namn på den stora skärmen och personen i insläppet sa att det var hon som skulle starta före mig. 
Jag pekar då mot den stora skärmen för att få kontakt med domaren och visa att det faktiskt står hennes namn där.
"Det står fel namn på skärmen, det är Julia som startar före så startsignalen är till dig"
De 45 sekundrarna har vid det här laget börjat ticka mot sitt slut och det är typ 5 sekunder kvar.. 
"Julia var god rid, det är du som står före på min lista"
Tiden blir nollställd och jag har inte mkt till val än att sätta igång och börja hoppa.
 
Hade detta skett på en rutinerad häst hade jag inte sagt något. Nu kommer jag in på min unghäst,
Jag har budgeterat för en viss tid jag har på mig före start för att förutsättningarna för min häst ska vara så goda som möjligt.
Jag har lagt upp en plan för vilka hinder jag vill visa.
Jag har en plan för allt för att Clara ska få en å bra uplevelse som möjligt inne på banan.
 
Jag har aldrig tidigare varit med om något sådant. I unghästklasser brukar dessutom domarna vara väldigt tillmötesgående just för att det handlar om unghästar.. Nu var det ju inte ens min tur på startlistan..
 
I vilken annan sport sker sådant? Det handlar mkt om den mentala biten och det pratas mkt om det i alla typer av sporter. Inte kan en domare i fotboll säga en minut före avspark att "NU är det avspark".
I skidåkning går inte startskottet 30 sekunder tidigare, i 100meter häck ska du inte helt plötsligt vara redo för start 20 sekunder innan avsatt tid.
eller?!
 
Till resultatet;
Clara bjöd på fin hoppning som vanligt. Vi rev dock tredje hindret då jag kände mig väldigt ofokuserad och inte hann gör någon tempoväxling, visa ngt hinder mm mm. Sedan hade vi nedslag i kombinationen som stod precis vid väggen och orsakade otroligt mkt fel under hela dagen då kombinationen var placerad där i samtliga klasser. Vi rev även hindret direkt efter kombination då det blev lite obalanserat. Slutet av banan flöt på bättre. 
 
Jag kanske hade haft dessa fel ändå, vem vet. Men jag hade planerat att visa kombinationen då jag alltid med alla hästar brukar göra det och framförallt när den står så svårt placerad då jag vet att alla hästar trycker lite in från väggen. Jag hade även planerat att visa hinder 3 som vi rev, ett glest lite svårbedömt hinder för en yngre häst.
 
Aja Clara var bäst som vanligt (observera att det endast var 1 felfri på 14 starter i 125 och 130 som hoppade samma bana). Lite tråkigt när en sådan sak händer när man tycker att man gör allt i sin makt för att vara förberedd.
 
 

» Duco, till salu

Nu ligger Duco ute på annons. Alltså den nya hästen som kom förra veckan. 
 
Ni hittar annonsen här: http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=848818
 
Så är det någon som letar fin 6-åring så är ni välkomna att höra av er. Jag hoppade honom i helgen och han var riktigt fin att rida på hinder och gav en härlig känsla. Han var kvick från marken och lätt att lägga på hinder. En rolig häst att ha fått förtroendet att ha här hemma. Sedan är han dessutom världens snällaste häst att ha och göra med, både i stallet och vid all typ av ridning :)

» Ny häst

I tisdags flyttade denna fina kille in i mitt stall. Han ska vara här till försäljning då hans matte ska ut och resa.
» Flyinge

Förra veckan var jag nere i Flyinge och red Avelschampionatet där. Alla tre hästarna skötte sig bra som vanligt. Danny och Dojan hade 0+4fel i kvalen, ett nedslag från final då endast dubbelnollorna kvalade. Båda hästarna var i en ENDA bom i kval 2 men självklart skulle den åka ner. Jag är såå nöjd med dem båda då det är tidigt på inomhussäsongen och de visade på deras hoppning vilka stjärnor de är!
Clara hade 8+4fel. Hon kändes inte alls bra i första kvalet utan saknade den spänst hon annars har. Jag har aldrig haft mer än ett nedslag på den hästen (hade en tävling i Eksjö i våras då vi fick 8735546 fel i varje klass där hon överhoppade sig och sprang på sidan, sedan rev, en volt och sjuttio tidsfel). Så såklart lite tråkigt att vi fick ett så dåligt resultat i första kvalet. I andra kvalet kändes hon mkt mkt bättre och hade ett nedslag på ett räcke kort ur sväng där jg blev kvar i handen och vi kom för nära, annars jättefin! Clara är min hemliga lilla favorit och hon gör aldrig några fel, haha ;) Synd att vi hade en så dålig tävling men ja vet vad hon har för kvalitéer så mest tråkigt att det skulle vara just i Flyinge. 
 
Det roligaste med att rida dessa tre 5-åringar är att de är har så stor utvecklingspotential allihopa. Så även att det inte blev final så vet jag att det är jättebra hästar men samtidigt är det väl det som är lite tråkigt- att inte rida final när jag anser att de har där att göra.