» Lyckad

Tävlingen i lördags blev riktigt lyckad tycker jag. Alla tävlande jag pratade med verkade mer än nöjda och hela dagen flöt på bra. Jag är så stolt över vad vi i lilla lycketorp lyckats anordna och organisera upp :) 

Cornelia Rylén vann Agnes klass på sin Seraton. Annars blev det en spännande omhoppning med många etablerade ekipage. Alla de sex främsta fick riktigt snygga täcken så det blev en pampig prisutdelning och priserna i denna klass är något utöver det vanliga för en 130-klass. Tusen tack till alla fantastiska sponsorer som vill vara med och hedra minnet av Agnes <3 och tack till alla fubktionärer och ekipage som gjorde denna tävling möjlig.

Jag och Rossini var i omhoppning där vi rev sista hindret. Vi gick ut först i omhoppningen och jag galopperade på rätt friskt till sista hindret, vinna eller försvinna ;) denna gång höll det inte hela vägen. 
» Imorgon..

Smäller det!
Vi i lilla Lycketorp ska arrangera vår första nationella hopptävling och Agnes minnesklass. 
Åååhhh, det ska bli så spännande och roligt men samtidigt lite nervöst såhär innan. Det är sååå mkt fina priser då det är många som vill vara med och sponsra och hjälpa oss i detta. Det är även flera som erbjudit sig att hjälpa till som funktionärer så vi är ett härligt gäng! 

Vi kommer ha utlottningar i cafeterian, goodiebags, hästskötarpriser, pris till de icke placerade i Agnes klass, blombuketter till segrarna, fina täcken mm. 

Jag ska hoppa Agnes klass på Rossini och sedan vara funktionär resten av dagen. 
Hoppas vi ses imorgon! Nu ska jag sova, godnatt :)

» En brun och en vit

19 september förra året skrev ja på min blogg att Clara kommit hem till mig dagen innan. Jag skämtade då om att, eftersom jag hade två 7-åringar där den ena var skimmel och den andra brun (Merchan och Qulan) så var jag ju tvungen att köra på samma färgkombination när jag skulle ha två 4-åringar ;)
 
Dojan köpte jag som 3-åring, likså Qulan. Mina skimmlar har alltså trillat in senare och varit mer oplanerade faktiskt. Alla fyra är dessutom ston. 
Nu står jag kvar med bara Qulan då Merchan är såld, men båda mina nuvarande 5-åringar är kvar. 
 
På tisdag åker vi ner till Flyinge med Clara och Dojan, förra året var det Merchan och Qulan. Clara och Dojan har även en kille med i bilden, Danny och han ska självklart också med ner till Flyinge. Merchan och Qulan har även dom haft en kille med i matchen, Rossini som dock inte är lika gammal som dom.
Man ser altså ett mönster i mitt "val" av hästar, haha.
 
 
 
Qulans och Merchans rundor från finalen i 7årschampionatet

» Tankar kring banbyggnad

Jag har vid ett tidigare tillfälle skrivit ett inlägg kring banbyggnad och markbommar som går att läsa HÄR.

Vad jag nu har för tankar och funderingar är banans längd och svårighetsgrad, i detta fall i unghästklasser. Ja även i avdelning A men framförallt i avd B. 
Under våren kvalade jag in fyra 5-åringar till Falsterbo. Då ska du alltså lämna in ett kvalpapper före start och har då sex försök där du ska sätta tre felfria rundor. Då försöker man i möjligaste mån välja platser där du vet att förutsättningarna känns bra för att sätta en felfri runda. Jag har då tagit hänsyn till banbyggare, underlag och karaktär och valde att lämna in pappren i Åby, Norrköping Horse Show. Där bygger Peter Lundström som är internationell banbyggare (och därmed vet vad han gör och hur pass svår en bana ska vara för 5-åriga hästar för att den ska vara tillräckligt utmanande utan att "sätta dit" de yngre hästarna). I Åby är dessutom underlaget tip top och hindren håller god karaktär då det inte bara är vanliga bommar vilket gör att hästen har lite att backa av på. 

I juni månad: 
Vissa banbyggare vill bygga snällt för att unghästarna ska få en positiv upplevelse och ha gott självförtroende inför Falsterbo. 
Nästa banbyggare vill bygga en tuff 120/130 för att hästen ska vara redo inför Falsterbo och veta vad som väntar.
Jag vet inte vad som är rätt. Något mitt emellan kanske?! ;)

Vad jag vill komma till är att jag tycker det borde finnas ngn typ av mall som banbyggaren har att hålla sig till. Självklart är det så många olika faktorer som spelar roll, som underlag, vad banbyggsren har för hindermaterial att jobba med, storleken på banan mm. Men jag tycker ändå att banorna för unghästar borde se någorlunda "lika" ut. I semifinalen för 4-åringar tex så finns det en mall med antal hinder mm;

Dag 1 Ett domarteam bedömer hästarna som hoppar en bana med 9 hinder, 10 språng, dvs. en kombination. Höjd 1.00 meter. Banan i en linje i höger och en i vänster båge. En linje på rakt spår. Varierande antal galoppsprång mellan hindren, dock ej under fem. Första hindret ej relaterat till andra hindret. Vattenmatta kan förkomma fr.o.m semifinal

Igår när jag hoppade Danny i 120 i Jönköping var det plötsligt 9 hinder, 10 språng i 120. Tror att jag aldrig tidigare hoppat 120 avd B med så få hinder. 
Nästa gång kommer du och ska hoppa 120 och då är det 1-11 och två stycken tvåkombinationer, eller både tre-och tvåkombination. Som med Dojan för någon tävling sedan då det var 1-12 och jag red runt banan på 97 sekunder.. 

Jag tycker det skulle kunna finnas några liknande regler, som för semin i 4-års, upp till 130 så att det blir lite mer lika för alla och du behöver inte vara rädd för att banbyggaren ställt till det. Som jag tidigare skrivit så tycker jag även att markbommar skulle förekomma i unghästklasser (alt utfyllnader som står i framkant) och på lokal tävling för att hjälpa de mindre rutinerade hästarna och även de mindre rutinerade ryttarna som tävlar på lokal nivå. Detta skulle hjälpa och utveckla tror jag. 


.

 
 

» Genrep

I helgen hade jag genrep inför avelschampionatet på Flyinge nästa vecka. Det var alltså de tre 5-åingarna Clara, Dojan och Danny som fick hoppa varsin 120. Alla tre hoppade felfritt och var inte i en enda bom. Alltså ett bra genrep :) Vi var i Jönköping och deras ridhus är fantastiskt fint med superunderlag och fina hinder! Bättre tävlingsplats att göra en sista check på inför Flyinge finns nog inte :)

» Agnes klass

Ni missar väl inte att anmäla till Lycketorps tävling den 27e september. Klasser från 110-140 med Agnes klass som dagens höjdpunkt i 130.  
Goodiebags till samtliga ryttare.
10,000kr till vinnaren i 130.
Segertäcke och blombukett till vinnarna i alla klasser.
Pris till segerekipagens hästskötare.
Utlottningar bland publik och icke placerade ekipage.

För att bara nämna några av dagens höjdpunkter :)
Anmälan utgår imorgon.
» Clara 120cm Mantorp

Var i Mantorp och tävlade i lördags där Clara gick en 120 och var felfri. Detta var första inomhustävlingen och det kändes lite konstigt att hoppa inomhus då vi inte ridit i ridhus sedan i våras (plus att det var typ 25 grader varmt utomhus). Hindren kommer fortare och det märktes farmförallt de första fyra hindren att jag inte var helt med i matchen ;) Clara kändes i vilket fall som helst väldigt fin, vi var i bakbommen på 4A då jag kom lite djupt. Mammas kommentar på ettan "men gud vad gör hon", hon tyckte tydligen att jag borde gjort någon extra volt ellet så innan jag korsade startlinjen, haha.
 
Danny hoppade också 120 och hoppade jättebra! Dock en handbollsvändning mellan hinder 8 och 9 då porten stod öppen precis vid hinder 9 så han hade full sjå att kolla ut där. 
 

» Fina bilder

Lydia, en tjej som tränar för mig var nere i Falsterbo på måndagen när jag tävlade där och tog några riktigt fina bilder. Tyvärr missade hon Dojans start men hon fotade de andra tre. 
Jag gillar bilder som inte bara är när man hoppar utan även andra bilder i exemplevis galopp. Här är varsin fin bild på Clara, Tingeling och Danny :)