» Nya hästar

I fredags anlände två nya hästar som jag "beställde" från deras uppfödare i Tyskland för några veckor sedan. 

Det är två holsteiner-hästar, ett sto f 2011 och en valack f 2012. Egentligen har jag inte varit ute efter någon 3-åring men stammen för bra för att inte köpa ;)

Stoet är e Quidado (e Quidam de Revel) - Lasino - Contender - Lord, där mormors mor är mamma till Cardento.

Valacken är e Casall - Cashandcarry - Contender - Lord, mormodern är mamma till den godkända hingsten Quintender och mormors mor är moder till Cardento.

Deras mormödrar är alltså helsystrar :)

För ett par veckor sedan köpte jag även en 4-årig valack e Cohiba - Cardento. Han har samma mamma som den godkända hingsten Al Cendo som i helgen var 2a och 3a i 150 i Skyrup med Peter Eriksson. 

Jag måste bli bättre med uppdateringen. Hinner hända alldeles för mkt mellan inläggen här. 


De två som kom i fredags :)

» Stall Julia Johansson

Jag har skaffat en sida på Facebook där ni kan gå in och hålla lite koll genom att "gilla" sidan. Stall julia Johansson söker man på.
Tanken är att det är ännu lättare att lägga in ngt filmklipp exempelvis, då jag slipper ladda upp på youtube. Bland annat så finns Arturs 120 från västervik på den sidan :)» Artur felfri

Artur felfri i 120 idag! :D
» Fina hästar

Fina hästar nere i Västervik. Artur felfri i 110 igår och ett nedslag på ettan i 120 idag men hoppade jättefint! Det var endast en ryttare som var felfri på hinder  så det var en rätt tuff 120. 

Rossini var 4a igår i 140 och hoppade helt fantastiskt! Idag kändes han lite spänd i 145 och hade ett nedslag. 
I övrigt så är vädret underbart så vi njuter för fulla muggar:)» Att hitta en lösning

När det kommer en ny häst till stallet tar det alltid sin lilla tid innan man lär känna hästen och vet hur den fungerar. Vid hanteringen kanske det tar några veckor/någon månad innan man vet exakt hur hästen reagerar i olika situationer. Vid ridningen tar det ännu längre tid. 

Något som jag strävar efter vid ridningen är att alltid skapa en relation och ett förtroende till hästen. Detta skapas iofs redan vid hanteringen så där läggs grunden. Jag försöker anpassa mig efter hästen, såväl tillvägagångssättet hur den ska tränas men även på utrustningsfronten. Jag har alltså inte en mall och ett koncept som prompt alla hästar ska rätta sig efter och sättas i "samma box". 

Om vi börjar på utrustningsfronten. Har jag exempelvis en häst som fungerar bäst att hoppa på ett visst bett, eller med eller utan martingal. Självklart så gör jag det. Vissa kanske retar sig på att ha strykkappor, då struntar jag i strykkappor. Jag har vid flera tillfällen köpt förra ägarens gamla bett, sen kanske jag väljer att byta då jag tycker det känns bättre med ett annat. Jag försöker hitta en lösning för att, dels nå så bra resultat som möjligt men även för att hästen ska bli nöjd. 

Vid ridningen försöker jag tänka på samma sätt. Vissa hästar är åt det lite skarpare hållet vilket gör att jag som ryttare vill undvika konflikter, då jag vet att hästen med största sannolik kommer vinna. Så länge jag rider hästen på ett sätt där jag bestämmer, men på hästens villkor (utan att denne är medveten om detta) så är jag nöjd och hästen nöjd! 
Har jag en häst som är lite mer åt det osäkra hållet så anpassas träningen efter det. Till en början undviker jag situationer där dessa egenskaper förstärks, för att så småningom tämja lite på gränsen och börja gå liiite utanför boxen.

Låt säga att båda ovanstående hästar inte vill gå ut i skogen. Den förstnämnda ställer sig på bakbenen och snurrar runt, den andra smyger fram och är som en fiolsträng.. Då är inte det första jag gör att rida ut dessa hästar i skogen då det inte ger något (i mina ögon). I båda fallen kan man försöka att ha ett annat ekipage som rider före. I "värsta fall" kan det vara så att man får hålla sig på banan i månader, och så småningom försöka sig ut i skogen igen.

För att ta ett av många exempel:
Första vintern som Picasso bodde hos oss gick han inte ett steg från gårdsplan. Han stod på bakbenen och tänkte inte gå en meter. Gick mamma före (till fots) så hängde han på. Vi har inget ridhus så vi rider mkt på ett närliggande fält. Det enda som fungerade var att jag red på långa tyglar på en stor volt runt mamma. Försökte jag korta tyglarna och börja "rida" så tvärnitade han och ställde sig på bakbenen. Vid hoppningen fungerade han jättebra! 
Jag tränade för Ted Nätterqvist vid det tillfället och han sa att vi skulle rida honom så, och inte kräva mer av honom sålänge han fungerade vid hoppningen. Det kändes ändå skönt att få det bekräftat från en A-tränare.

Ja jag försöker hitta en lösning för att hästen och jag ska kunna bli ett bra team. Jag tycker det har fungerat bra än så länge iaf ;)» Artur af Kyrkebys

110-rundan på Artur från i lördags :)
 

» Västervik i helgen

Imorgon åker vi på meeting till Västervik. Jag ska ha med mig Artur och Rossini. Lollo skulle också ha gått där men fick dessvärre en släng av kolik igår så hon missar denna tävling och även Champion of the youngsters nästa vecka. Jättesynd såklart med Lollo, men tur att allt är bra med henne nu. Tack och lov så har vi väldigt väldigt sällan kolik på våra hästar..

Rossini kändes jättefin för två veckor sedan i Eksjö, vi var då 2a i 140 och ett nedslag i 145. Jag hade bara suttit på honom vid två tillfällen på två månader så det var såklart mer än godkänt! 

 Nu får vi hoppas på en bra tävlingshelg. Jag kommer debutera 120 tillsammans med Artur och det blir hans allra första meeting. Jag tror han kommer trivas med att sova borta. Han älskar uppmärksamhet och när man pysslar om honom lite extra, och det är just vad man gör när man är på meeting ;)


Fick blid en bild på Qulan 

» Tävlingsdebut med Artur

Igår gjorde jag och Artur tävlingsdebut tillsammans. Han har bara varit här i 1,5 vecka så vi känner inte varandra så väl ännu vilket resulterade i 4 fel i 105. I 110 däremot kändes allt mkt bättre och vi satte en felfri runda i den klassen. Jag tycker att han hoppade väldigt fint, han är nogrann på hinder och har en bra och reglerbar galopp. Det ska bli roligt och spännande att åka ut på lite fler tävlingar tillsammans med honom :)
 
 
 
 

» Nya hästar

Förra veckan kom det två nya hästar till stallet. Ingen jag köpt själv, utan en som ska vara här för tillridning och en som ska vara till försäljning. Två mkt fina valacker, en 5-åring som fortfarande är ganska grön och en 6-åring som startat tom 120, det är den sistnämnde som så småningom ska säljas. 

På bilden nedan har vi Artur f 2009 e Carland - Robin Z - Utrillo :)
» Felfria Lollo

Förra fredagen hoppade Lollo en 120 i Gislaved och igår en 130 i Eksjö. Hon har varit felfri i båda dessa starter. 

Jag är så otroligt glad över att äga denna häst!! Utöver Falsterbo så har hon bara gjort felfria rundor tillsammans med mig. Att vi inte var felfria i Falsterbo var kanske inte så konstigt, jag åt fortfarande smärtlindrande och kände av mitt knä. Detta i kombination med hennes livs första meeting och mkt karaktär på arenan..

Förra helgen kom det fram en som tyckte Lollo var jättefin! Han själv föder upp massvis av hästar som tävlar framgångsrikt, han undrade lite över stam, hur länge jag haft henne osv. Han tyckte jag skulle vara glad att jag varit snabb och köpt henne (hon skulle vara hos mig till försäljning egentligen men jag kunde inte låta bli att köpa henne).

Jag kan nog räkna på en hand, vilka hästar som fått mig att känna den känslan i sprången som jag får på Lollo. Hon utvecklas mer och mer för varje start. Jag kan faktiskt erkänna att jag inte var riktigt så impad precis i början när jag hade henne, då kände man glimtar men jag vågade inte tro att hon var riktigt såhär fin :) jag är salig!


Mamma, pappa och Lollo igår