» Fundering kring banbygge
En liten fundering angående det där med banbygge på tävlingar. Alla banbyggare har lite av sin egen "stil" och det är alltid roligt att rida på olika banbyggares banor tack vare det.
Nu senast, i Älmhult, var det Jonas Holmberg som byggde banorna. Jonas är ordförande i banbyggarnämnden. Något jag lade märke till redan förra året när jag tävlade i Älmhult, och han var banbyggare, var att det i unghästklasserna var markbommar på majoriteten av hindren. Även nu i år var det markbommar på i princip varenda hinder och på vissa räcken till och med utrullad markbom.
Jag tycker detta är väldigt trevligt och bra för det yngre hästarna. Då var detta ändå en nationell tävling med lite högre klasser.
Även i Gislaved var det markbommar på en del hinder i avd A-klasserna upp tom 130 (observera att Jonas Holmberg var på plats och pratade en del med banbyggaren i Gislaved). De hinder som hade någon typ av utfyllnad under, ex lådor eller grindar stående på marken, stod lite i framkant i 120 och 130-klasserna. Sedan i 140 var det "normalt" byggt.
Så till ett annat exempel.
Vid min och Dojans senaste start var det ett räcke som hinder nr 1 i en lokal 90cm-klass. Räcket bestod av två bommar och en planka nederst, ett tvåfärgat hinder i rött och vitt. Alltså ett ganska svårt och glest hinder som är en svårighet även om det dyker upp i mitten av banan, och att ha det som nr 1.. Vid flera av Dojans starter, lokala 90 och 1m har marklinjen varit ca 2 dm upp i luften och inte vid en enda av våra starter har det dykt upp någon markbom.
Om nu banbyggarnämndens ordförande använder sig av markbom, till och med vid nationella tävlingar, så tycker jag fler kan ta efter honom. Banorna är så proffesionellt byggda att det blir utslag ändå så ekipagen behöver inte "sättas dit" pga hög marklinje. I unghästklasser, på åtminstone lokal nivå, tycker jag att det borde förekomma så gott som hela tiden. Det skulle gynna de yngre hästarna och kanske vara bra även i avd A för de mindre rutinerade ryttarna?!
Stina
Väldigt smart och schysst tycker jag! Här i Sthlms-trakten tror jag aldrig att jag sett det, fler borde helt klart ta efter detta :)
Fia
Bra inlägg och tanke. Jag kan bara hålla med. Banbyggarna borde vilja få unghästar som håller till på lägre nivåer (även ryttarna) att bli säkra på sina ritter innan de sätts på prov som du nämner.
Melina
Intressant. Visste inte ens att man fick ha markbom på tävling. Men jag håller med dig, det är en bra idé. Framför allt till unghästar.
Caroline
Håller med dig! Ser det dock aldrig här i Sthlm på lokal - regional nivå. Tyvärr.
Rebecka Wärnström
Håller med, ffa i unghästklasser borde det byggas mer shysst för hästarna
Trackback