» Räkan

Igår var jag iväg och hoppade med Räkan och Qulan. Både hoppade väldigt fint! Qulan är jag extra nöjd med då hon börjat kännas mer avspänd i hoppningen igen, men tyvärr fastnade inte Qulans runda på film.. :/ Jag hoppas verkligen att hon ska kunna komma tillbaka under året för det finns ingen häst som allt känns så enkelt på. Hon är så atletisk och är både tuff och försiktig, lilla Qulis <3
 
Här nedan en film på Räkan iaf. Styrningen, gasen och bromsen fungerar inte så bra (vilket jag tjatar om till mina elever är A och O, haha) men hoppa kan hon iaf. Med lite träning blir det nog riktigt bra :)
 

» 2 i 1

Jag har en kavaj av märket Manfredi som jag älskar. Den är otroligt skön och rörlig, den går dessutom tvätta i tvättmaskin och har en väldigt bra passform.
En annan bra finess (på den modellen jag har) är att själva kragen sitter fast med dragkedja. Jag har därför införskaffat en extra krage och vips så har jag två kavajer istället för en ;)
Den jag haft från allra första början är beige, dock är den lite gulare till färgen än min Antarès hjälm som är mer brunbeige. Nu har jag även skaffat en brun krage så jag kan byta lite hur jag vill. 
En väldigt smart idé tycker jag!

Nedan den beiga kragen.

Den bruna..

Den bruna kontra den beiga.

» Min nya häst

Nu när jag sålt både Clara och Dojan så har jag bara två egna hästar, Qulan och min "nya" pålle Räkan.
 
Egentligen är hon inte så ny längre då jag haft henne i hela 4 veckor, hon anlände nämligen den 1 januari. Vi har haft en liten inkörningsperiod så därför har jag inte velat presentera henne förrän nu :) 
 
Jag köpte henne efter att ha hittat henne på annons på horsetelex.nl , det är en sida där du kan söka stammar, resultat, saluhästar mm från alla möjliga länder. Jag tyckte då hennes stam var väldigt intressant och slängde iväg ett mail mest på skoj. Efter ca 70mail, filmklipp där hon lastades, hanterades och sprang, röntgenbilder som skickades till min veterinär mm mm så var hon min, och anlände med lastbil på nyårsdagen.
De som känner mig vet hur urusel jag är på engelska så jag var lite nervös innan allt var klart.
 
Quidam´s Story heter hon, född 2009 e. Quidam de Revel - Cabdula du Tillard - Vesontio du Mesnil, det är alltså ren fransk stam. Hennes morfar har samma mamma som Mic Mac du Tillard och mormors mor är mamma till hingsten Quattro B, det är flera hästar på mödernet som gått 150cm så jag köpte henne då jag tyckte stammen var intressant.  
"Räkan" är ett fölsto och har inte gjort särskilt mkt innan jag köpte henne men är väldigt välhanterad och snäll att ha och göra med. Jag gillar henne skarpt vid hoppningen då hon har många fina kvalitéer men sen är det såklart mkt att jobba med. Till och med min syster Ebba gillade henne när hon såg henne hoppa och det vill inte säga lite, haha. Trots att Ebba aldrig hoppat själv så är hon snabb med att dömma en häst och har bra öga. Om jag varit iväg och provridit en häst så får hon alltid lägga in sitt veto. Även mamma hade såklart ett finger med i spelet och både hon och jag har länge sagt att "nästa häst ska vara ett fux-sto".. och här är hon ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

» Även Clara är såld..

Nu är även Rara Clara såld.
 
Jag köpte Clara (e. Clarimo - Alcatraz - Roman) direkt från hennes uppfödare i Tyskland när hon var 4 år, alltså hösten 2013. Sedan dess har Clara gått från klarhet till klarhet och har från januari förra året fram till i höstas gått från tävlingsdebut, till 5-årschampionat i både Falsterbo och Flyinge med mängder av felfria rundor under året. Clara och jag blev dessutom uttagna som Wild Card till unghäst-VM av den svenska komitén :)
 
Clara har varit en helt underbar häst att vara ägare och ryttare till. Inte nog med att hon är oerhört samarbetsvillig och ALLTID vill vara sin ryttare till lags, hon är dessutom den mest personliga och vänliga häst jag någonsin träffat! Jag kommer sakna hennes pratande, så fort du öppnar husdörren, ska hämta i hagen, kommer in i stallet, ja hon pratar mest hela tiden <3
Det kommer bli tomt utan henne i stallet! 
 
Clara hamnade hos en jättegullig tjej i Stockholm och jag vet att de kommer få många roliga år tillsammans.
 
Här nedan kommer några filmer från resans gång.
 
 
 
 
 

» Dojan är såld

Igår såldes min fina My Britt, även kallad Dojan. En fantastiskt fin häst med en lika fantastisk stam, Contendro I - Caretino - Rebel Z - Calando I.
Vi köpte Dojan sommaren 2012, altså som 3-åring. Hon var då oinriden och inte mkt hanterad. Jag minns att vi hade fullt ståhej att lyfta fötterna på henne då hon kosparkade och in i transporten ville hon inte heller.. 
Vi började i juli/augusti att rida in henne och Agnes var den första som satt på henne. Därefter tog jag över då hon inte var Agnes typ av häst.
 
Sedan dess har Dojan gjort allt rätt och var felfri i några 1m som 4-åring och var nolla i de flesta starter hon gjorde förra året som 5-åring, tom 125cm.
 
Jag är otroligt glad över att ha utbildat denna talangfulla häst och önskar henne och hennes nya ägare Heat AB stort lycka till! :)
 
Här nedan kommer några filmer från "början till slut".
 
Första gången hon travar under ryttare.
 
Första gången hon hoppas.
 
I april som 4-åring.
 
Tredje tävlingen..
 
Hösten som 4-åring.
 
Träning för Anna Emanuelsson, januari 2014 då hon fick otroligt fina lovord.
 
120-debuten i början av april.
 
120 i Hammarö vid hennes livs första meeting.
 
Vår näst sista tävling tilsammans, avelschampionatet på Flyinge där vi hade 0+4fel. Nedan kval 1.

» Idag har jag blivit en häst fattigare..
» 2års saknad

Av världens bästa och finaste lillasyster och vän <3 

Agnes, jag vet att du alltid finns där vid min sida men på ett annat sätt än tidigare. Saknaden efter dig är obeskrivlig!
» ,

Årets första tävling blir den 7-8februari i Helsingborg. Jag åker bara dit med Rossini för att hinna göra två starter innan SM som börjar redan torsdagen veckan efter.
Det blir med andra ord en tuff start på året och det gäller att försöka toppa formen direkt ;) 
 
Idag var vi iaf iväg och hoppade. Rossini kändes jättefin och spänstig! Jag har inte ridit honom på ett tag men ska troligen rida någon dag under helgen och sedan försöka få några extra timmar på hans rygg innan det är dags för tävling. De andra tre hästarna jag hoppade kändes också väldigt fina! Det är otroligt motiverande och roligt att sitta på lite överambitiösa hästar, vilket de är såhär års, man märker verkligen att de vill att det ska "hända" något. Det var längesen som de var iväg på tävling och de står på rad i hagen och hoppas att just De ska bli lastade och få åka till ridhus :)
 
 
 

» Hoppning

Var iväg och hoppade med Clara och Dojan i förmiddags. Jag håller träningar på onsdagskvällar och alla hinder stod kvar uppe så då passade det perfekt att åka och hoppa litegrann. Båda var väldigt pigga och glada över att få komma iväg då de bara ridits hemma fram tills nu då underlaget tillåtit det. 
Jag hoppade inga högre höjder, max 90cm-1m. Är inte så mkt för att hoppa högt på träning utan hoppar hellre övningar av olika slag och håller igen på höjden. » Roligt

Igår fick jag detta kort av Claras uppfödare i Tyskland. 

På framsidan, en av deras uppfödningar - Conrad de Hus
Trots att vi inte har någon direkt kontakt så har de skickat detta till mig på posten. Känns betydligt mer personligt än exempelvis ett mail, ett roligt initiativ från dem och mkt uppskattat :) 

» 2014

År 2014 tycker jag har varit ett lyckat tävlingsår för min del med många fina hästar. Tyvärr har min största egna stjärna Qulan varit borta pga korsbandsskada så gått som hela året.. Min favorit Merchan såldes i somras, jag som hade tänkt att det skulle vara perfekt att kunna ha tre hästar att ha till de lite större tävlingarna, Rossini, Merchan och Qulan. Det kändes som att det var år 2014 som Merchan och Qulan skulle få börja bekänna färg på riktigt men det blir inte alltid som planerat tyvärr. Å andra sidan var försäljningen av Merchan välkommen då hon endast var 8år och det var egentligen bra tid att sälja trots att det var oerhört tråkigt då jag var och alltid kommer vara totalt förälskad i denna lilla häst! 
 
Rossini och jag har under 2014 tagit ytterligare ett steg uppåt, framåt. Vi inledde 2014 med att i vår andra tävling för året gå in och vinna en 145 vid Gina Tricot Grand Prix i Borås. Detta var min första vinst i svår klass och genom denna felfria runda var vi även kvalade till senior-SM som var ett av målen för året. Vi samlade ytterligare några 145-placeringar under inomhus-säsongen och det kändes som att en liten spärr släpptes när vi uppnått att kvala SM. 
Väl på utomhus-SM tog vi oss till final och debuterade 155-hoppning och tog oss runt banan i hällregn och lervälling. Inte optimalt på något sätt så med tanke på omständigheterna är jag nöjd trots att resultatet på pappret inte var det bästa. 
Utomhus-säsongen var inte vår bästa rent resultatmässigt då Rossini tycker att vattengravar är som köttätande monster (trots att vi varit iväg och tränat och nött tio tusen ggr minst;) ). På vår sista tävling ute var vi däremot placerade i 145 och precis utanför placering i 150 så det var minst sagt ett bra avslut. 
 
Väl inomhus har vi startat i två Wolksvagen-omgångar och varit i delfinal båda gångerna. I Billdal fick vi dessutom vår första placering i 150 och dagen efter gjorde vi vår sämsta runda tillsammans. 
Året avslutades med ett nedslag i Flyinge GP.
 
Mina småstjärnor Clara, Dojan och Danny har skött sig exemplariskt hela året. Danny ägs av min granne och mammas bästa kompis sedan barnsben medan de andra två är mina. Jag är glad att jag hittade dessa tre hästar då alla under året bara visat en liten hint av vilka stjärnor de är inför framtiden. Clara och Danny gjorde under våren sina livs första tävlingar medan Dojan tävlat en del redan som 4-åring då jag köpte henne när hon var tre. Alla debuterade 120 under april månad och var felfria ganska snart, Dojan redan i debuten. Målet för året var Falsterbo och Fyinge då jag tycker det är en nyttig erfarenhet att gå på dessa större arenor. 
Alla tre har under året gått från klarhet till klarhet och varit felfria majoriteten av sina starter. Alla tre har dessutom varit ett nedslag från final i championaten, Danny både i Falsterbo och Flyinge. Clara och Danny blev dessutom uttagna som Wild Card till unghäst-VM av den svenska komitén.
En höjdpunkt under året var bland annat när Danny och jag var en av vinnarna i 5-årsfinalen vid Norrköping Horse Show efter tre felfria rundor. Även Clara och Dojan var i final, av 16 5-åringar i final så satt jag på tre av dessa, det är jag oerhört stolt och glad över, Clara blev 4:a i finalen på ett nedslag.
Nedan kommer varsin film på stjärnorna ;)
 
 
 
Jag insåg preis att jag varit ganska dålig på att ladda upp filmer på youtube..
 
Merchan blev som sagt såld i somras, juni närmare bestämt. Fram tills dess hann vi med att vara placerade i ett par 140 och debuterade även 145. Att ha tagit upp denna lilla rallyhäst på knappa 160cm i mankhöjd till 145-hoppning redan som 8-åring från att inte ha fungerat så bra innan vi köpte henne. Ja det kändes bara så himla.. roligt! Vet ine vad jag ska använda för ordval men det är något speciellt med Merchan och det känns som att hon och jag verkligen var i ETT. 
 
Nedan en av våra sista starter tillsammans.
 
Qulan och jag hann inte göra många starter innan jag insåg att något var fel. Vi har gjort ett par starter under hösten så nu ska bara hjärnspökena bort.. Jag hoppas hon kan bli back on track igen under året.
 
Två andra hästar som jag uppskattar att ha haft möjlighet att utbilda och tävla är Jaqueline ES och Tingeling WL. "Lina" var hos mig i 4 månader och gick från 1m-130 där vi som höjdpunkt var i final i 6-årsrundan vid Norrköping Horse Show och då hade ett nedslag i omhoppningen. Tingeling var hos mig i ca 3,5månad och vi tävlingsdebuterade tillsammans i 1m sista helgen i april och i juli deltog hon i 5-årschampionatet på Falsterbo. I Falsterbo hade vi 4+0fel och var ett nedslag från final och felfria i 125-debuten.
Två hästar som har varit väldigt roliga att arbeta med! :)
 
 
 ÅRETS
 
Största framgång: 
När jag kvalade fyra stycken 5-åringar till Falsterbo varav tre av dessa var ett ynka nedslag från final. Två av hästarna hade dessutom 4+0 fel som nio ggr av tio räcker till final i princip.
Vinsten i 145 i Borås var väldigt rolig, väldigt pampigt med mkt fina priser.
 
Besvikelse:
Trots att jag var otroligt nöjd och glad över reultaten nere i Falsterbo så var jag ändå väldigt besviken, eller besviken kanske är fel ord, över att jag var såå nära final med tre hästar, fine med EN. Att vara i en enda bom per häst och den ska åka ner, det kändes väldigt surt och som att snubbla på mållinjen och ta bort glädjen ur den egentligen stora framgången och lycka jag kände över samtliga hästar som var med där nere.
 
Lycka:
Jag tycker det är väldigt roligt att min mammas kompis Anne och jag inlett ett så fint samarbete kring Danny. Anne är som min extra-mamma och det är otroligt kul att hon har Danny och vi har så roligt tillsammans kring hennes fina häst.
 
Största TACK:
Till Svenningsens Maskin AB och Erik Jerneld och Antarès som stöttat mig med utrustning av olika slag under 2014. Jag kan inte nog tacka Er.
 
Oväntade:
Jag köpte hästen Athene D, hade henne i en månad och sedan var hon såld. Ett mkt fint 6-årigt fölsto som jag red en 120 på och var felfri innan hon såldes. Hon har sedn tävlat en del fälttävlan med sin nya ryttare och gått jättebra trots noll erfarnehet av något sådant tidigare, en häst med fantastik inställning och mentalitet.
 
Bästa tävling:
Gina Tricot GP i Borås utan tvekan!! Oerhört välorgansierad tävling där du som ryttare känner dig bortskämd och uppskattad från början till slut. De har tänkt på ALLT vad gäller mat, priser, logistik mm.
 
Sötaste:
CLARA! Världens mest personliga och sötaste häst. Fråga vem som helst i min närhet och de lär ge samma svar.
 
Utveckling:
Alla unghästar jag ridit. Det är det som är det roliga med unghästar, spola tillbaka bandet några månader och det är en helt annan häst.
 
Flytt: 
Picasso som efter mer än 9 år hos oss har flyttat hemifrån. Trodde aldrig någonsin att det skulle inträffa men han trivs jättebra hos sin "nya" familj.
 
Fan:
Min mormor. Hon har koll på varenda resultat via equipe och kollar live-TV vid de tillfällen det sänds. Hon är mitt största fan helt klart.
 
Bästa:
Min familj.
 
Saknad:
AGNES!!! <3<3
 
En gammal bild på Agnes, Millan och mig.
 

» Jag är i chock!

Jag bestämde mig för att klippa Qulan nu under kvällen. Jag skjuter alltid upp det där med klippningsbiten i sista stund då jag tycker det är fruktansvärt tråkigt, hårstrån överallt som kliar och sticks och för det mesta en häst som inte står i närheten så still som du önskar och ibland känns det som att klippningen sker med livet som insats.. Dojan är den av mina hästar som är allra snällast, jag kan klippa hela henne utan problem och hon bara står och njuter, man vänder öronen ut och in och när du klipper i pannan så tar hon ner huvudet, så himla söt! Självklart är hon den som är i minst behov av att bli klippt medan övriga ligan ser ut som ett gäng virvelmarsvin..
 
Qulan har jag aldrig någonsin kunnat klippa bakbenen på och då har jag klippt henne flera gånger varje år sedan 4-års ålder. Som mest har halva bakbenen blivit klippta och då bara på utsidan. Frambenen har jag kunnat klippa några få gånger. Sist jag försökte, för ca ett år sedan så var min veterinär på plats och gav lugnande och trots detta fungerade det inte.. Det såg ut som att hon skulle ramla ihop vilken sekund som helst och var helt borta men så fort jag försökte klippa benen så exploderade hon och jag vågade då inte fortsätta med risk för att hon eller ja skulle bli skadade. Min veterinär blev chockad över att det verkligen inte gick!
 
Idag däremot började jag med att klippa kroppen, som hon för övrigt är jättesnäll att klippa. Fortsatte sedan 10cm i taget på vardera frambenen tills jag råkat klippa hela frambenen. Gjorde sedan samma sak på bak och vips så var hela hästen klippt!!!! JAG ÄR I CHOCKTILLSTÅND! 
Vet inte vad det är för fel på henne?! ;) Antingen försöker hon samla pluspoäng eller så har hon blivit gammal, hela 9 år i år och då var det på tiden att bli snygg också. Haha, oavsett vad så hoppas jag att hon är lika snäll nästa gång då hon stod som ett ljus idag från att ha sparkat och sprungit runt i stallgången som en galning när du försökt dig på benen. Halva huvudet blev bara klippt då öronen är heliga, men vem vet nästa gång kanske det går ;)
 
 
Jag hoppas verkligen jag kan få tillbaka min stjärna på tävlingsbanan ordentligt nu under 2015 <3
 

» Kul..

Jag var ambitiös med mitt bloggande och började skriva på ett 2014-inlägg igår kväll. Råkade trycka på ngn tangent på datorn och vips så försvann allt, kul..... 

Får börja fila på ngt nytt vid ett senare tillfället helt enkelt! 


Såhär kallt hade vi får ca en vecka sedan. Nu däremot är det barmark och perfekt underlag på ridbanan. Visst! det är otroligt vackert med denna snö men tio tusen gånger skönare med plusgrader och barmark. Däremot blåser det storm ute, så håll i hatten ;)

» God fortsättning

Hoppas ni alla haft det härligt under jul och nyår! Jag själv har haft det riktigt mysigt under julfirandet och avslutade 2014 och inledde 2015 med fest hos en av mina kompisar. 
 
För övrigt så har jag köpt en riktig hästig julklapp till mig själv som kom igår. Spännande!! :)
 
En fördelaktig bild på mig och Clara ;)