» Quantums Qula

Som jag lovade så tänkte jag göra ett inlägg om Qulan.

Vi köpte Qulan i november 2009, hon var då tre år och hade varit i Sverige i ca en vecka. Hon är uppfödd i Tyskland och hade bara gått på lösdrift där.  Jag hade vid den här tiden en till 3-åring så vi letade lite lätt efter en till då vi tänkte att vi lika gärna kunde ha två att åka iväg och tävla med sen året efter.

Det var egentligen rena slumpen att vi köpte henne. Ebba, min syster, åkte taxi hem från skolan och taxichaffuören föder upp lite hästar och mamma nämnde för honom att vi sökte en till unghäst. Han sa då att en kompis till honom hade importerat "Qulan" några dagar tidigare. Så mamma och jag åkte ner till Skåne med vår B-kortslastbil och köpte henne. Vi hade aldrig sett henne löshoppa utan vi tog henne som hon var då hennes mamma lämnat två godkända hingstar. Det var det enda vi hade att gå på;)  Det tog dessutom ca 2 timmar innan hon blev buren in i lastbilen.

Vintern 2009/2010 var ingen höjdare då det va ca 1 meter snö från december-mars och Qulan vägrade ju bli lastad. Detta gjorde att jag bara satt på henne och travade som mest lite i snön ngra ggr innan vi fick ta tag i inridningen ordentligt sen under våren -10.



Hon har alltid varit snäll att hoppa upp på men i övrigt ville hon göra ALLT tvärtom, haha! Skulle jag svänga höger gick hon vänster och ett tag ryggade hon bara. Kan säga att jag var väldigt trött på henne ett tag. Jag var även med på några Clear Round-hoppningar på en ridbana som ligger alldeles där vi bor. Trots att hon varit på den banan tusen ggr tidigare tog det ca 15 minuter innan vi kom runt 40 cm;) Detta var alltså förra våren/sommaren.



Efter hand började det gå bättre och vi åkte lite på vinst och förlust till en Clear Round-hoppning i närheten (i mitten av augusti) och det var där det släppte, för då var hon nolla i 70 cm! vilken glädje!;D Så i slutet av augusti gjorde hon sin första tävlingsstart och gjorde totalt 8 starter, varav 7 felfria år 2010. 

I år har hon varit felfri i nästan alla starter:)



Det var några som undrade vad jag gjort för att lyckas med henne. För det första har vi skyndat långsamt. Tex så var det planerat att debutera 1,20 i mars i år men ist gjorde vi det en månad senare då hon kändes vädigt okoncentrerad i 1,10-klassen. Om jag ska debutera en högre klass vill jag att det ska kännas lätt att hoppa den lägre klassen, men det är även väldigt viktigt att allt känns bra just den dagen.

Förra året då hon var som värst och inte ens ville svänga mot hindrena så hoppade vi i princip varannan dag. Hon hoppades inte mkt utan bara det att hon skulle göra själva momentet och inte tycka att det var en så märkvärdig sak att ta några språng. Jag tror inte på att man bara hoppar en gång/vecka i sånna lägen för då får man börja om från början varje gång. Hästar som dessutom är lite tittiga har ju "glömt bort" allt under den veckan:p 
Och ha tålamod! 

Oj vilket långt inlägg det blev! ;) /Julia



Frida
02 Augusti, 2011 - 16:20

Så duktig du är!!

Maria
02 Augusti, 2011 - 16:20

vad hände med den andra hästen då?

Maria
02 Augusti, 2011 - 16:20

Herregud vilket jäkla bra jobb du gjort med den hästen! :)

Anonym
02 Augusti, 2011 - 16:20 / BLOGG: http://allroundblogg.blogg.se/

checka min blogg har en sak du ska svara på och du vinner ett scahrack..

Matilda
03 Augusti, 2011 - 16:20 / BLOGG: http://pafyrahovar.blogg.se/

Jättefin blogg! :)



Var med och tävla om att bli veckans blogg! http://pafyrahovar.blogg.se/2011/august/ny-veckans-blogg-tavling.html#comment

jasmine
06 Augusti, 2011 - 16:20

Det här var kul att läsa! Otroligt vad en styrman gör egentligen. Jag har en häst med samma kap samma ålder, som hoppar stadigt 120 banor hemma, och gjort i 1 år nu. Och nu börjar jag känna mig redo att starta 1m. Otroligt din var knappt insutten för ett år sen och nu leverar det ena efter andra. Tänk om alla vore lika envisa/tålmodiga och med nerver som dig då skulle vi ha bra mkt fler presterande unghästar i Sverige! Fortsätt så du är jätteduktig!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo