» Svar

Hur planerar ni året för varje häst...tar ni veckan som den kommer eller lägger ni upp ett schema/plan för varje häst och år? hur ofta tävlar ni unghästarna?

Självklart har vi ett långsiktigt mål med varje häst inför det kommande året men även mindre delmål. De långsiktiga målen handlar ju främst om vilka klasser man vill/har planerat att rida med vardera häst men även vad man vill finslipa på i markarbetet. För att kunna nå sitt stora mål krävs det flera delmål, annars är det omöjligt att nå dit.

Det fungerar inte att man säger "Jag vill rida si och så högt med den hästen om si och så lång tid". Därför måste man sätta sig ner och fundera HUR man tar sig dit med just den hästen. Alla hästar är olika och man kan inte ta upp alla hästar lika snabbt i klasserna eller köra samma race vad gäller det vardagliga träningsupplägget eller tävlingsplaneringen.

Inför varje vecka har jag en plan i huvudet hur och vart jag ska rida. Det "schemat" kan komma att ändras något. Kanske känner man att hästen är lite seg och behöver ridas i skogen en dag extra eller den kanske behöver gå ett extra pass på banan ist. Hästarna är ju individer och ibland kanske de inte är helt på humör, då tycker jag att man kanske tar ett lättare pass. Sen ska ju hästen kunna jobba ändå men jag tycker ändå det är viktigt att man jobbar med sin häst och inte emot. :)

Det går inte lägga upp tävlingsplaneringen inför hela året då det är så mkt oförutsedda saker som kan komma ske. Däremot försöker vi planera ca två månader i taget, ibland krävs det att man kollar ännu längre fram för att kunna matcha ihop. Självklart blir det ibland att man spontananmäler om man känner att det tex inte gått helt hundra på en tävling eller att det gått bra och man vill passa på när man har bra form.

Just med unghästarna är det lite olika hur mkt vi tävlar, beroende på deras utbildningsnivå mm. Vissa behöver ut och tävla rätt mkt, ifall de tex tycker det är lite läskigt att vara på tävling. Då tävlar vi hellre lite mer och hoppar mindre hemma, tävlingarna får bli som träning. Förhoppningsvis spänner hästen av mer och mer när den lärt sig själva tävlingsmomentet, huvudsaken är att tävlingen blir en positiv upplevelse och att den tycker allt är kul! Hoppa hellre en lägre klass så inte tävlingen upplevs som jobbig och tråkig.

De som inte tar tävlingen som en så stor grej behöver ju inte åka iväg bara för sakens skull utan får kanske träna mer teknik och sådant här hemma.

Jag anser inte att vårat sätt att matcha en häst är det bästa men huvudsaken är att man har en egen plan med egna mål som man själv tror på.

kram J



Wille och jag på en tävling i somras


Moa
09 November, 2011 - 18:55

När du säger att ni tävlar mer om hästen behöver det för att spänna av och att tävlingen blir som träning, vad innebär det då att tävla mer?

Har nämligen en unghäst som ligger lite efter pga en skada som tog 6 månader att läka och som är lite spänd på tävling och behöver tävlas mycket för att lära sig men är lite vilsen i hur mycket som är bäst. Vad har ni/du för tankar?:)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo