» Frågor och svar

Här kommer svar på några av era frågor. Resten kommer senare.

Hej! Jag skulle vilja läsa om tips och träningsupplägg inför tävlingar. Gärna lite om träningsupplägg och tankar du har med dina olika tillridningshästar med. : )
Hejhej! Jag själv lägger inte upp något särskilt träningsupplägg precis före tävling utan rider som vanligt. Jag tror inte man ska ändra alltför mkt inför exempelvis en stor tävling. Om hästen brukar fungera och hoppa bra efter det koncept man vanligtvis kör så lär den hoppa lika bra på den större tävlingen. Inför utomhussäsongen kan det däremot vara bra att träna konditionen lite extra och att anpassa träningen efter typen av tävling man ska på. 
Så självklart lägger jag upp en plan inför varje tävling med hur och vart jag ska rida och vilken dag hästen ska hoppas och vad för typ av hoppövningar just den hästen behöver träna på. Hur det vardagliga träningsupplägget ser ut varierar lite från häst till häst och beror lite på hur de känns i form osv. Vissa hästar behöver t.ex. konditionstränas och ridas ut lite mer medan andra kanske behöver markarbetas varje dag på banan men över lag varierar vi den dagliga träningen ganska mkt.

De tillridningshästar som kommer hit rider jag precis som mina egna hästar och efter ägarens önskemål. Men som sagt, det är lite olika träningsupplägg från häst till häst. Gappa tränar jag tex väldigt mkt att hon ska gå fram för skänkeln och få mer ärlig bjudning. Jag tycker det är otroligt viktigt att hästen lyssnar på första komandot och inte andra.


Vad är målen det här året med resp häst?
Vad är era favorit täcken och schabrak, märken osv?
Jag vill helst inte skriva ut vad jag har för långsiktiga mål med respektive häst utan håller de helst för mig själv. Det är inte det att jag tar det som ett nederlag om jag inte når mina mål men jag vill helst inte dela med mig av dom :) För det mesta brukar jag inte sätta upp alltför stora mål utan har mest kortsiktiga mål och höjer de vartefter hästen utvecklas.
På täcken så är nog Amigotäckena mina favoriter. De har otroligt bra passform och verkar väldigt lätta och sköna. På schabrak har jag inte något direkt favoritmärke utan huvudsaken är att de inte ligger på vid manken eller är alltför tjocka utan jag föredrar lite tunnare schabrak sen får märket vara vilket det vill så länge det är snyggt, haha! ;)

1. Vad är era mål med respektive häst i år?
2. Varför red Agnes Wille på senaste tävlingen? Är det tänkt att hon ska ta över honom?
3. Vilken är den absoluta favoritövningen både på marken och i hoppningen?
4. En utrustningsdel som ni inte skulle kunna leva utan?
5. Har ni någon gång varit med om att någon (tränare, bekant, etc.) har gett er rådet att göra något tveksamt med eran häst (t.ex hoppa en viss övning med målet att hästen ska slå sig för att bli bättre)?

Har delat in frågorna i nummerordning så det blir lite lättare att följa :)

1. Som jag svarade på frågan här ovan så vill jag inte helst skriva mina långsiktigt mål med respektive häst. Men skulle kunna dela med mig av de kortsiktiga så ni har lite koll.
Nasse: Rida fler 1,10 utomhus och debutera 1,20 om allt känns bra.
Qulan: Starta fler 1,30 och befästa höjden lite mer. Hon gick en förra året som 5-åring felfritt och har i år gått två stycken med 0 respektive 4fel så förhoppningen är att det ska fortsätta gå bra på de höjderna. ;)
Merchan: Debutera 1,30 så småningom.
Gappa: Komma ut på vår första tävling 1m och 1,10 i helgen och efter det får jag se. Men att debutera 1,20 ganska snart är vårat mål.
Penny: Befästa 1,20-klasserna lite mer och debutera 1,30 under utomhussäsongen.

2. Ja tanken är att hon ska ta över honom. Vi köpte honom till henne i februari förra året till just Agnes sedan tog jag över men nu ska hon ha honom igen. Skrev ett litet inlägg om det här.

3. Jag kan väl inte påstå att jag har några speciella favoritövningar men jag tycker om att hoppa hästarna med en 3-metersbom både framför och bakom hindret. Detta får hästen att hoppa rundare och gör att högsta punkten på språnget hamnar mitt över hindret och inte lite framför eller bakom, eller ja framförallt bakom. Denna övning passar inte hundraprocentigt på alla hästar så ibland har jag bara en bom framför, eller flera 3-metersbommar, eller en 6-mersbom. Ja det varierar lite från häst till häst och är sådant man får prova sig fram för att märka vad som känns bäst.
På marken har jag inte speciell övning som jag har som favorit. Förvänd galopp är något jag börjat öva mer på sista tiden så kanske är det min favorit just nu?!

4. Jag har inget speciellt jag inte skulle klara mig utan. Det skulle väl vara sadel, träns, skydd och hjälm ;)

5. Nej faktiskt inte.

När började ni rida och vilken var er första häst?
Jag var fem år när vi köpte vår allra första ponny Charlies Annie. Hon var endast fyra år och var i princip bara inriden så hon var ganska tuff för mig och mina systrar i början. Bl.a. så hann jag med att bryta nyckelbenet när jag ramlade av för att hon bockade. Så småningom hoppade vi Lätt B innan vi sålde henne.

Vad är era höjdhoppsrekord med respektive häst? och på ponny?
Vi hoppar sällan högre hemma än vad vi tävlar. Har väl hoppat tex Picasso, Wille och Klumpen (en häst jag hade) några språng på ca 1,55 men det är inget jag gör till vardags.


Beaulando (Klumpen)















Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo