» Kommentar

Ett pessoa? Trodde det var allmänt känt att det är bland de värsta att stoppa i en hästmun..
 
Fick denna kommentar efter att jag lagt ut en bild på¨mitt nya bett.
Jag vet att pessoa är ett hatat och väldit omdiskuterat bett hos många men jag själv har inget emot det. Dels så använder jag oftast detta bett med en sporrem bakom så det blir mer likt ett pelham.. Sen om jag känner att hästen i fråga inte alls är tillfred med bettet, oavsett bett, så rider jag inte just den hästen med det bettet något mer. Om det nu visar sig att Qulan skulle gilla det här bettet så innebär det alltså att hon kommer ridas med det vid, låt säga 6 dagar på en månad om vi räknar två meeting på en månad (för att räkna högt). 
 
Sedan anser jag att det finns värre saker för en häst än ett pessoa.. Bl.a. kan jag sommartid se hästar som står utan vatten flera timmar i 30-gradig värme. Hästar som går ute flera timmar i 20 minus grader eller hästar som är dåliga i hull. Jag tror jag vet vad jag stoppar i mina hästars munnar och hästarnas hälsa kommer alltid i första hand, så minsta lilla tecken på att någon häst inte är tillfreds så åtgärdas det, oavsett vad :)


Sanna
23 December, 2013 - 18:41

Tillägget att ett bett aldrig är skarpare än ryttarens hand passar väl också bra här. Lycka till med allt Julia!

Louise
23 December, 2013 - 18:41

Bra skrivet! 👍

Emma
24 December, 2013 - 18:41

Håller helt med dig!!!
Skulle du kunna beskriva vad för fördelar ett Poponcini-bett har? (alltså varför du ville testa ett). Är intresserad av dessa men de är ju så fruktansvärt dyra!

Anonym
26 December, 2013 - 18:41

Ett pessoa är ju känt att ge hästarna dubbla budskap. Ringarna skapar en hävstångseffekt och ger hästen signaler att sänka huvudet. Medan bettet, som ofta är delat, ger hästen signaler att höja huvudet. Det vanliga problemet är väl ofta att hästarna bara knäcker av i nacken och inte tar ett ärligt stöd på bettet.
Men när bettet är rakt som i detta fall uppstår väl inte det här problemet eller är jag helt ute och cyklar? :)

Maja
26 December, 2013 - 18:41

Självklart finns det värre sätt att misshandla djur på än att använda ett pessoabett, men det är inte ett smart bett om man vill utvecklas åt rätt håll med sin häst. All ridning handlar om eftergift, kunna jobba hästen i låg form och kunna ge efter på tygeln vilket blir hästens belöning. Att kunna få hästen att kunna galoppera i rund form med starka bakben mot ett hinder och kunna ge eftergift när det behövs. Problemet med ett pessoabett är att du KAN inte ge eftergift eftersom du alltid har ett tryck i munnen. Du får en hävstångseffekt som du aldrig kommer ifrån vilket gör att hästarna istället knäpper av, släpper ryggen och blir svaga. Enda alternativet är att släppa hästen på helt lång tygel och det funkar ju inte på en hoppbana.

Men som sagt, allt beror på vad man vill uppnå med sin ridning och sina hästar och hur hästarna är. Men vill man jobba mot starkare hästar som hoppar rundare språng så anser jag att ett pessoa är ett korkat val för det ger knappt hästen möjlighet att jobba så! :-)

E
28 December, 2013 - 18:41

Många i det engelska landslaget rider med ett pessoabett och av min syn att döma så går det bra för de ekipagen.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo