» Kvalregler

Jag har en liten fundering kring det här med kvalregler upp i klasserna. Jag tycker det är jättebra att de finns, att du tex behöver två felfria rundor i 120 för att starta 130 och två felfria rundor i 130 för att starta 140.
 
Om man tar sig en titt på TR, tävlingsreglementet, ser man att en ryttare med två felfria grundhoppningar i 140 inom de närmsta 24 månaderna, (med grundhoppning menas både fas 1 och 2 i en A:0 i två faser, alt. grundomgången i en bed A.1.A eller en felfri runda i en A:0a) får starta VILKEN HÄST SOM HELST upp till 140.
 
Självklart förstår jag att det ska löna sig att ha ridit 140 med bra resultat och på så sätt slippa kvala upp en ny häst. Om den nya hästen i fråga kanske gått högre klasser sedan tidigare och ekipaget anser sig vara mogna att gå in i exempelvis 130 redan vid första tävling så är det klart att det ska vara möjligt.
 
Men det finns ett "men" i dessa sammanhang kan jag tycka.
Jag, till exempel, hade tre egna hästar som jag tävlade förra året, Nasse f 2007, Merchan och Qulan f 2006. Detta innebär att mina äldsta hästar var endast 6 år gamla. Wille (Waverveen) red jag YR-SM på i mars och sedan tävlade Agnes honom innan han såldes. Jag och Wille hade tillsammans felfria rundor i 140 och 0+4fel i ngn start och placeringar på 4 fel.. Jag har endast en "godkänd" runda som skett inom 24 månader att tillgodoräkna mig enligt dagens regler.
 
Att jag sedan har ridit in Qulan själv, ridit Falsterbo som 5 och 6-åring,var felfri i så gott som varenda 130-start förra året och debuterade 135 med en felfri runda där vi kom 3:a.
Att jag hoppat in Nasse och ridit honom upp till 125 som 5-åring.
Att jag med Merchan, som endast var startad 1m på tävling, ridit flertalet felfria 130 efter endast några månader tillsammans.
 
Att jag dessutom kvalade in samtliga egenutbildade hästar till unghästchampionaten på Flyinge. Och Gappa.. Som var startad 1m innan hon kom till mig..  Vi gjorde vår första tävling 1m och 110 i april och var sedan felfria i 130 i juni..
 
Ja, är inte det något "värt"?!
 
Självklart kan man inte ha regler i TR där det står "har du utbildat flertalet hästar upp till årgångschampionaten så får du starta den och den höjden på en annan häst" eller "har du gjort 15 felfria 130 får du starta valfri häst upp till 130". Det är klart det är svårt för Ridsportförbundet att skriva regler som passar alla och det måste ju finnas kvalregler.
 
Med Picasso har jag varit felfri med i 145, startade junior-SM med redan 2006 och har mängder av vinster och placeringar upp till 140. Vi var tvungna att kvala om nu igen, Picasso 18 år och jag 22 år. Trots alla resultat tillsammans plus att jag tävlat aktivt alla år på andra hästar och Picasso gick 145 senast i augusti 2012 med Agnes i sadeln, så var vi tvungna att kvala igen till 130 med två felfria 120..
 

Ibland får jag frågor ifall Merchan eller Qulan är till salu. Ja, till rätt pris.
Men med tanke på kvalreglerna som gäller så måste jag ju nästan ha, iallafall en häst, som går 140. Då kan jag ju inte sälja, för jag har ingen möjlighet att köpa en ny färdig 140-häst och finner ingen anledning till det heller.. då Qulan redan varit uppe och nosat på dessa höjder och Merchan känns på G och förhoppningen är att även hon ska gå 140 i år. Om jag säljer någon av dessa blir det att jag köper en till 4-åring som jag förhoppningsvis kan matcha mot championaten, vilket jag tycker är otroligt kul! Jag älskar unghästar och att se deras utbildning. Självklart vill jag ha en häst i de allra största klasserna men om någon skulle säga ett högt pris så måste man ju nästan sälja..  Fast det går ju inte.. Eller?
 
Nu har jag börjat tävla en häst, Rossini. Han har gått 140 med sin ägare och jag har ridit 145 men ändå måste vi kvala genom 120. Det kan tyckas att klarar man inte av att gå två felfria 120 så har man inte i 130 att göra, ja fine.. men ett nedslag är ibland lättare än man tror att få.
 
Vad jag ville komma till med detta långa svamliga inlägg är att unghästprestationer inte verkar ha någon direkt hög standard eller typ av värde. Inte heller att man tidigare ridit högre klasser men sedan haft en "uppbyggnadsperiod" med nya yngre lovande hästar.
Det är höjden på hindren som är avgörande och inte höjden på hindren i förhållandevis till hästens ålder.
 
Det är svårt att veta hur reglerna annars ska utformas och dagens regler är lätta och tydliga att förstå.
Men du måste ju nästan ha en häst i de högre klasserna iallafall om du ska kunna rida andras hästar. Jag förstår ju om en ägare funderar på att be mig eller en annan ryttare tävla deras häst som gått högre klasser, då väljer den andra ryttaren som har möjlighet att starta hästen i högre klasser direkt.
 
 


josefineJosefine
05 Maj, 2013 - 17:47

Bra skrivet Julia! Absolut något som är värt att tänka på!
Men du vet att du får låna tillbaka Wille när du vill för de högre klasserna om du så skulle behöva(: Kram!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo