» Julgodis
Har det lite körigt nu med allt julgodis som ska bakas(och ätas), haha skämt åsido ;)
Som jag skrivit vid flera tidigare tillfällen här på bloggen så gillar jag att baka. Däremot får det inte ta för lång tid att göra, vara för många komplicerade ingredienser och resultatet får absolut INTE vara torrt.
Nu inför jul finns alltså en bra anledning till att baka och styra, ska försöka att inte göra alltför många olika sorter bara. Ju mer du bakar desto mer äter du, gäller mig iaf ;)
Igår gjorde jag två olika sorter varav den ena skulle vara Rocky Road. Nu slutade detta som det brukar göra, jag hade inte alla ingredienser hemma och fick improvisera. Denna gång blev det inte bara lite improvisation utan allt byttes ut skulle man kunna säga och resultatet... BLEV HIMMELSKT! alltså sååå himla gott!!
Måste därför dela med mig av mitt super recept (enligt mig iaf), kan även vara bra att ha det nerskrivet inför nästa jul, haha, eller bra och bra. Problemet är bara att jag inte vet exakt hur mkt av varje jag hade i, men ska försöka uppskatta på ett ungefär.
Här är receptet till riktiga Rocky Road:
- 600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
- 2 påsar dumlekola
- 2 nävar mini marshmallows
- 3 dl salta jordnötter
- 1 dl skalade pistagenötter
- Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
- Blanda samtliga ingredienser i en skål, gärna lite slarvigt och spara lite till garnering.
- Fyll rocky roadsmeten i en plåt, strö över lite garnering cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
- När chokladen har stelnat så skär upp din/Leilas Rocky Road i mumsbitar...
Här är mina Rockys:
- 300gram marabouchoklad
- Ca 1 dl nutella
- 1,5 dl salta jordnötter
- 1dl valnötter
- Ca 10st digestivekex
- 1/2 påse maränger
- Egengjord kolasås
Kolasås (ist för dumle)
1dl socker
1dl ljus sirap
1dl mjölk
50gram smör
Låt såsen sjuda tills den "stelnat" (gör kulprov). Den ska vara trögflytande när den svalnat. Ställ kastrullen i kallt vatten för att skynda på.
1. Smält maraboun.
2. Blanda i nutellan.
3. Blanda i jordnötterna, de hackade valnötterna och de krossade digestivekexen.
4. Rör ner kolasåsen.
5. Vänd i de krossade marängerna försiktigt så de inte mosas eller smälter för mkt.
6. Bred ut smeten i en form, ca 20x30cm.
BILD KOMMER
MalinKalin
Låter gott! Måste nog testa att göra såna där :)
Trackback