» Startavgifter och premier

Något som kan variera väldigt mkt från tävling till tävling är vad startavgiften respektive premien är till de placerade. 
När jag sitter och kollar runt bland tävlingar kan jag till slut inte finna någon logik i hur startavgiter och premier är fördelade då dessa summor varierar kopiöst. Jag kan köpa att det kostar olika mkt att starta då vissa klubbar exempelvis inte har en egen anläggning (vilket gör att de får hyra in sig någonstans), andra klubbar kanske har mer ideel arbetskraft medan andra klubbar får köpa in tjänster, såsom sekretariatspersonal, tidtagarnläggning mm. Jag räknar med att alla klubbar har samma kostnader för domare, överdomare och banbyggare. 
 
Jag rider absolut inte för att vinna vid alla starter jag gör, men om jag nu startar en klass för att försöka ta en mer framskjuten placering vill jag på något sätt få "möda för besväret". För att göra det enkelt har jag jämfört några  närliggande regionala 120 och 130-klasser. 
 
Vid tävling 1 kostar en 1,20m-klass 220 kr och skulle du komma topp tre och knipa en 3:e-placering får du 80 mer än vad klassen har kostat att starta. Alltså täcker denna placering inte ens start+veterinäravgift.
 
Vid tävling 2 kostar en 1,20m-klass 150 kr att starta där vinnaren får 900 kr och en 3:e-placerad 500 kr. 
 
Vid en tredje tävling kostar även denna 1,20-klass 150 kr men där belönas en 3:e-placering med 200 kr.
 
I vissa klasser vinner du tre gånger så mkt som klassen startar att kosta och i nästa sex gånger så mkt.. Det borde nästan finnas någon regel för vad som är minimum att dela ut. Startavgiften måste alltid delas tillbaka till samtliga placerade men det borde ändå löna sig att vara bland de tre främsta.
 
Jag vet att det är svårt att få ekonomi i tävlingar och det krävs minst 150 starter på en dag för att en tävling ska kunna gå ihop sig med alla utgifter det innebär för en arrangör. Jag klankar inte ner på de arrangörer som väljer att ha högre startavgifter för att få ekonomi i tävlingen. men... premierna borde kunna höjas. 
Det som krävs av arrangören för att kunna dela ut högre premier är sponsorer av olika slag. Denna sport har alldeles för få sponsorer och skulle må bra av att få in fler. För att få in sponsorer krävs högre standard på tävling och det blir det på något sätt i form av priser och premier (då det lockar fler starter) och för att kunna dela ut högre premier krävs sponsorer. Det är vad jag tror. 
 
För ett antal år sedan krävdes att arrangören delade ut minst dubbel startavgift till alla placerade på nationell tävling och det är faktiskt vissa som väljer att fortfarande göra det trots att denna regel inte gäller längre. All cred till dessa klubbar.
 
 


Julie Roland
13 Mars, 2014 - 15:48 / BLOGG: http://julieroland.blogg.no

Her i Norge er det sånn at man får tilbake minst dobbel startavgift om man er plassert.. Er jo som du sier greit å få litt igjen om man er flink og får plassering;)

kricko
14 Mars, 2014 - 15:48

det var tider när vi arrangerade tävling! då fick man inga dåliga premier inte :)

Svar: Nej eller hur. Då var det ordning på grejerna ;)
Julia Johansson

Tävlingsarrangör
15 Mars, 2014 - 15:48

Ridsportförbundets distrikt där jag bor gör det inte enklare att arrangera tävlingar kan jag lova ;)

Jenny
16 Mars, 2014 - 15:48

Om jag inte minns fel finns det reglerat i TR hur stor andel av avgifterna som ska gå tillbaka till ryttarna i premier, men att det inte var helt lätt att begripa sig på...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo