» Att hitta en lösning

När det kommer en ny häst till stallet tar det alltid sin lilla tid innan man lär känna hästen och vet hur den fungerar. Vid hanteringen kanske det tar några veckor/någon månad innan man vet exakt hur hästen reagerar i olika situationer. Vid ridningen tar det ännu längre tid. 

Något som jag strävar efter vid ridningen är att alltid skapa en relation och ett förtroende till hästen. Detta skapas iofs redan vid hanteringen så där läggs grunden. Jag försöker anpassa mig efter hästen, såväl tillvägagångssättet hur den ska tränas men även på utrustningsfronten. Jag har alltså inte en mall och ett koncept som prompt alla hästar ska rätta sig efter och sättas i "samma box". 

Om vi börjar på utrustningsfronten. Har jag exempelvis en häst som fungerar bäst att hoppa på ett visst bett, eller med eller utan martingal. Självklart så gör jag det. Vissa kanske retar sig på att ha strykkappor, då struntar jag i strykkappor. Jag har vid flera tillfällen köpt förra ägarens gamla bett, sen kanske jag väljer att byta då jag tycker det känns bättre med ett annat. Jag försöker hitta en lösning för att, dels nå så bra resultat som möjligt men även för att hästen ska bli nöjd. 

Vid ridningen försöker jag tänka på samma sätt. Vissa hästar är åt det lite skarpare hållet vilket gör att jag som ryttare vill undvika konflikter, då jag vet att hästen med största sannolik kommer vinna. Så länge jag rider hästen på ett sätt där jag bestämmer, men på hästens villkor (utan att denne är medveten om detta) så är jag nöjd och hästen nöjd! 
Har jag en häst som är lite mer åt det osäkra hållet så anpassas träningen efter det. Till en början undviker jag situationer där dessa egenskaper förstärks, för att så småningom tämja lite på gränsen och börja gå liiite utanför boxen.

Låt säga att båda ovanstående hästar inte vill gå ut i skogen. Den förstnämnda ställer sig på bakbenen och snurrar runt, den andra smyger fram och är som en fiolsträng.. Då är inte det första jag gör att rida ut dessa hästar i skogen då det inte ger något (i mina ögon). I båda fallen kan man försöka att ha ett annat ekipage som rider före. I "värsta fall" kan det vara så att man får hålla sig på banan i månader, och så småningom försöka sig ut i skogen igen.

För att ta ett av många exempel:
Första vintern som Picasso bodde hos oss gick han inte ett steg från gårdsplan. Han stod på bakbenen och tänkte inte gå en meter. Gick mamma före (till fots) så hängde han på. Vi har inget ridhus så vi rider mkt på ett närliggande fält. Det enda som fungerade var att jag red på långa tyglar på en stor volt runt mamma. Försökte jag korta tyglarna och börja "rida" så tvärnitade han och ställde sig på bakbenen. Vid hoppningen fungerade han jättebra! 
Jag tränade för Ted Nätterqvist vid det tillfället och han sa att vi skulle rida honom så, och inte kräva mer av honom sålänge han fungerade vid hoppningen. Det kändes ändå skönt att få det bekräftat från en A-tränare.

Ja jag försöker hitta en lösning för att hästen och jag ska kunna bli ett bra team. Jag tycker det har fungerat bra än så länge iaf ;)








Micaela
24 Augusti, 2015 - 09:27

Hur skulle du hantera en tuff häst som inte alltid lyssnar på skänkeln och blir "trög"?


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo