» Tankar kring banbyggnad

Jag har vid ett tidigare tillfälle skrivit ett inlägg kring banbyggnad och markbommar som går att läsa HÄR.

Vad jag nu har för tankar och funderingar är banans längd och svårighetsgrad, i detta fall i unghästklasser. Ja även i avdelning A men framförallt i avd B. 
Under våren kvalade jag in fyra 5-åringar till Falsterbo. Då ska du alltså lämna in ett kvalpapper före start och har då sex försök där du ska sätta tre felfria rundor. Då försöker man i möjligaste mån välja platser där du vet att förutsättningarna känns bra för att sätta en felfri runda. Jag har då tagit hänsyn till banbyggare, underlag och karaktär och valde att lämna in pappren i Åby, Norrköping Horse Show. Där bygger Peter Lundström som är internationell banbyggare (och därmed vet vad han gör och hur pass svår en bana ska vara för 5-åriga hästar för att den ska vara tillräckligt utmanande utan att "sätta dit" de yngre hästarna). I Åby är dessutom underlaget tip top och hindren håller god karaktär då det inte bara är vanliga bommar vilket gör att hästen har lite att backa av på. 

I juni månad: 
Vissa banbyggare vill bygga snällt för att unghästarna ska få en positiv upplevelse och ha gott självförtroende inför Falsterbo. 
Nästa banbyggare vill bygga en tuff 120/130 för att hästen ska vara redo inför Falsterbo och veta vad som väntar.
Jag vet inte vad som är rätt. Något mitt emellan kanske?! ;)

Vad jag vill komma till är att jag tycker det borde finnas ngn typ av mall som banbyggaren har att hålla sig till. Självklart är det så många olika faktorer som spelar roll, som underlag, vad banbyggsren har för hindermaterial att jobba med, storleken på banan mm. Men jag tycker ändå att banorna för unghästar borde se någorlunda "lika" ut. I semifinalen för 4-åringar tex så finns det en mall med antal hinder mm;

Dag 1 Ett domarteam bedömer hästarna som hoppar en bana med 9 hinder, 10 språng, dvs. en kombination. Höjd 1.00 meter. Banan i en linje i höger och en i vänster båge. En linje på rakt spår. Varierande antal galoppsprång mellan hindren, dock ej under fem. Första hindret ej relaterat till andra hindret. Vattenmatta kan förkomma fr.o.m semifinal

Igår när jag hoppade Danny i 120 i Jönköping var det plötsligt 9 hinder, 10 språng i 120. Tror att jag aldrig tidigare hoppat 120 avd B med så få hinder. 
Nästa gång kommer du och ska hoppa 120 och då är det 1-11 och två stycken tvåkombinationer, eller både tre-och tvåkombination. Som med Dojan för någon tävling sedan då det var 1-12 och jag red runt banan på 97 sekunder.. 

Jag tycker det skulle kunna finnas några liknande regler, som för semin i 4-års, upp till 130 så att det blir lite mer lika för alla och du behöver inte vara rädd för att banbyggaren ställt till det. Som jag tidigare skrivit så tycker jag även att markbommar skulle förekomma i unghästklasser (alt utfyllnader som står i framkant) och på lokal tävling för att hjälpa de mindre rutinerade hästarna och även de mindre rutinerade ryttarna som tävlar på lokal nivå. Detta skulle hjälpa och utveckla tror jag. 










.

 
 


Anonym
22 September, 2014 - 20:53

Det finns regler i Tr, inomhus är det 9-11 hinder så 9 är godkänt däremot inte till 12 inomhus.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo